Ari Wahlsten: Ikiuni – Halki, poikki ja pinoon

Ari Wahlsten (1963) on taiteen moniottelija, joka työskentelee käsikirjoittajana, ohjaajana, näyttelijänä ja kirjailijana. Ikiuni on hänen Kit Karisma -dekkarisarjansa viides teos. Minulle tarjoutui tilaisuus tutustua tähän helmikuussa 2021 ilmestyneeseen uutuuteen, jonka arviointiin Kirsin Book Clubin tutut dekkarikysymykset sopivat mainiosti.

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Kypsään ikään ehtinyt oopperalaulajatar Katriina Viisparta palkkaa yksityisetsivä Kit Karisman selvittämäään, kuka on lähettänyt uhkauskirjeitä hänen pojalleen Janille. Jan on kalliit elämäntavat omaava paparazzi-kuvaaja, joka suhtautuu rauhallisesti uhkailuun eikä anna sen haitata juhlimiseen taipuvaista elämäntapaansa. Kunnes häneltä ei enää kysytä.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Ikiuni on tyylipuhdasta jerrycottonia, ja sellaisia ovat henkilötkin. Tapahtumiin kietoutuu monenlaisia perustyyppejä dekkari Karisman lisäksi: hulttio aikamiespoika, hänen äitinsä ja tämän aviomies, jonka epäillään kyttävään mammonaa. Rosvot ovat tyhmiä lihaskimppuja, eivät kuitenkaan niin vahvoja etteikö Kit Karisma heille pärjäisi – useimmiten. Ei siis voi sanoa, että henkilöiden kuvasta jäisi mitään puuttumaan, koska heidän olemassaolonsa tarinassa saa oikeutuksensa vain tapahtumien kautta. Tässä lajityypissä ei kaivata kokonaisia ihmisiä vaan toimijoita. Juonen edetessä hahmoista paljastuu yllättäviäkin asioita, mutta vain sen verran kuin tarinan kuljetuksen kannalta on tarpeen.

3. Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Kun pääsin henkisesti yli alun henkilöesittelyn suoraviivaisesta tyypittelystä, juoni lähti vetämään. Vaikka dekkareita olen jokusen vuosien varrella pistellyt, en ole sellainen hai, että useinkaan arvaisin kuinka monen mutkan kautta ja miten viimeiselle sivulle päästään. Pätevää kerrontaa siis tältäkin osin. 

4. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Valitsemalleen lajille uskollisena Wahlsten ei oleta, että lukijaa kiinnostaisi Kit Karismassa mikään muu kuin hänen toimintansa. Niinpä lukijaa ei rasiteta turhalla tiedolla, ja vain amerikkalaisen isän peruja oleva tumma ihonväri mainitaan.

5. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Väkivaltaa Ikiunessa on sen verran kuin tähän genreen kuuluu. Koska ymmärrän että kysymys on aikuisten sadusta, väkivalta ei pääse minua lähelle.

6. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Ikiuni ei koskettanut, herätti kyllä ajatuksia. Uteliaana ihmisenä, joka pyrkii ymmärtämään ilmiöitä, kuuntelin pari muutakin Kit Karisma -seikkailua ja vakuutuin siitä, että olen päässyt tutustumaan vanhan ajan kovaksikeitettyn dekkariromaanin uuteen tulemiseen. Tämän lajin kutsuminen rikosromaaniksi saattaa viedä kirjavalintaa puntaroivan harhaan. Olemme viime vuosina päässeet nauttimaan enemmän kaunokirjalliseen suuntaan laajenevasta hienosta kotimaisesta rikoskirjallisuudesta (crime fiction), eikä ole ihan reilua ketään kohtaan, että Kit Karisman seikkailuista luodaan tämänsuuntaisia odotuksia.

Ari Wahlsten. Kuva: Juha Metso

7. Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Ikiuni on mainiota luettavaa niille, jotka ovat kaivanneet suoraviivaista dekkarikerrontaa. Wahlsten ei hutiloi Kit Karisman seikkailujen juonten punonnassa ja kirjoittaa erittäin sujuvasti. Minulta ei kuitenkaan irtoa subjektiiviseen arvioon kuin kolme tähteä senkään vuoksi, että pidin kahdesta kuuntelemastani Kit Karisma -seikkailusta (Lumimies 2016 ja Hyvästi, enkelini 2020) hieman enemmän kuin lukemastani Ikiunesta.

Lämmin kiitos kustantajalle pyytämättä ja yllättäen tulleesta mediavedoksesta, jota ilman ei Ikiuni varmaankaan olisi lukemistooni valikoitunut.

  • Ari Wahlsten: Ikiuni
  • Crime Time 2021
  • Tätä kirjoitettaessa ei tietoa e- tai äänikirjasta
  • 239 s.

Rating: 3 out of 5.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *