Martta Kaukonen: Terapiassa – koukuttava trilleri kieputtaa supertaitavasti!

Martta Kaukosen Terapiassa on pyörryttävä teos! Lukiessa luulee, että kaikki on niin kuin kirjan alussa on esitelty ja viimeisen sivun käännettyään, voi vain todeta, että mikään ei ollut niin kuin lukijana kuvitteli! Hämmästyttävää on, että Martta Kaukonen onnistuu jo esikoiskirjassaan kieputtamaan monimutkaista juonta yhdestä yllätyksestä toiseen, ja sitten vielä seuraavaan, ja silti tarina etenee loogisesti ja uskottavasti.

Kuulin Terapiassa-kirjasta ensimmäisen kerran, kun mieheni Martti Ranin valittiin yhdeksi sen äänikirjalukijaksi. Kun Martti sai käsikirjoituksen, hän sanoi heti, että nyt on todella mielenkiintoinen teos, jossa operoidaan syvällä ihmismielessä. Martti antaa äänensä Artolle, joka on yksi neljästä kertojasta. Hän luki aluksi vain Arton osuudet ja totesi, että pelkästään ne olisivat toimineet pienoisromaanina. Kun hän oli saanut oman luku-urakkansa valmiiksi, hän luki koko kirjan ja ylisti kirjaa todella taitavasti punotuksi, uskottavaksi ja realistiseksi. Hän oli omaa osuuttaan lukiessaan hieman jännittänyt, millaiseksi mieheksi Arto lopulta paljastuukaan.

Kirjassa on neljä kertojaa.

IRA

Parikymppinen Ira kertoo olevansa identiteetiltään sarjamurhaaja. Hän hakeutuu julkkisterapeutti Clarissan vastaanotolle saadakseen sopivan lausunnon, jotta kiinni jäädessään saisi mahdollisimman lievän tuomion. Hänen lapsuudessaan on ollut traumaattisia kokemuksia, jotka eivät jätä häntä rauhaan.

CLARISSA

Clarissa on omien sanojensa mukaan liian fiksu, liian lahjakas, liian ansioitunut, liian pätevä. Hän on toiminut yhteiskunnan kerman terapeuttina ja esiintyy säännöllisesti puheohjelmissa asiantuntijana. Hän pukeutuu seksikkäästi ja hänet tunnistetaan kadulla.

PEKKA

Pekka on Clarissan insinöörimies, joka on vaimostaan kovin ylpeä. Muutoin Pekka esiintyy hieman värittömänä taustahenkilönä, joka pysyy omissa oloissaan, kun Clarissa ottaa vastaan potilaitaan heidän omakotitalossaan.

ARTO

Arto on jäänyt leskeksi muutama vuosi aiemmin. Hän hukutti suruaan juomiseen ja sai sen vuoksi potkut pitkäaikaisesta työstään Helsingin Aviisin toimittajana. Lehden toimituspäällikkö Irmeli antaa hänelle aina silloin tällöin keikkoja ja tällä kertaa Arton tulisi kirjoittaa paljastusjuttu Clarissasta, mieluiten jotain maukasta hänen yksityiselämästään.

Kirjan alussa ollaan Iran kanssa Clarissan vastaanotolla. Kuvaukset tuovat vahvasti mieleen Laura Lindstedtin Ystäväni Natalia -kirjan terapiakuvaukset siinä, että lukijana ei voi ollenkaan tietää, mitkä potilaan kertomuksista pitävät paikkansa ja mitkä ei. Ira toteaa itse:

Minun olisi pitänyt varoittaa teitä heti. Minä nimittäin valehtelen. Kroonisesti ja patologisesti. Vaikka olisi kysymys vain jostakin yhdentekevästä asiasta.

Terapiassa-kirjan kanssa on parempi olla kertomatta juonesta yhtään mitään, mitä en ole jo sanonut. Kyse on siitä, mitä tarinaa me kerromme itsellemme ja muille. Tässä kohtaa Terapiassa kohtaa Marisha Rasi-Koskisen RECin, mutta älä pelästy, Terapiassa asiat kyllä selkenevät pala kerrallaan melko kirkkaiksi.

Olen googlettanut tietoja Vapaudu vankilasta -kortista. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, puoli vuotta oli riittävän pitkä hoitosuhde, jotta terapeuttini voisi laatia minusta oikeuskelpoisen asiantuntijalausunnon. Minun ei tarvinnut teeskennellä hymyä, kun kättelimme hänen ehdottamansa sopimuksen merkiksi.

Kirja etenee kertojien vuorovedolla, mikä toimii hyvin. Henkilökaarti on sen verran suppea, että koko ajan on kartalla, kuka puhuu ja kenestä puhutaan. ”Paljastuksia” tai johtolangan tynkiä tippuu pitkin matkaa sellaisina annoksina, että on aivan pakko jatkaa lukemista tai kuuntelemista. Olen ehkä hieman puolueellinen, mutta mielestäni Terapiassa toimii erinomaisesti myös äänikirjana.

Jos nyt kaivamalla kaivaa jotain kehitettävää, niin humala on kyllä kovin kaluttu tekosyy muistamattomuudelle, mutta onhan se toki uskottavaa. Ja ehkä kirjan keskiosassa olisi voitu kiihdyttää hieman ja loppuosassa puolestaan jarruttaa ja mehustella loppuratkaisua vielä enemmän.

Haluan vielä kehua kirjan kantta, joka on mielestäni erityisen tyylikäs ja sopii hyvin Terapiassa-kirjalle.

Martta Kaukosta on jo ehditty tituleerata Suomen Gillian Flynniksi ja kieltämättä lausunnossa on ideaa. Minä en ole Flynniltä lukenut mitään, mutta nähnyt Gone Girl -leffan, joka oli juuri samankaltainen kuin Terapiassa siinä suhteessa, että ensikatse ei paljastanut henkilöistä heidän todellista luonnettaan. Martalla ja Gillianilla on yhteistä myös se, että molemmat ovat tai ovat olleet tv- ja elokuvakriitikoita.

Hatunnosto kirjailijalle, että on saanut kaikki langat pysymään kasassa. En havainnut aukkokohtia, vaan aina kun käsitykseni muuttui, minun olisi pitänyt pystyä ymmärtämään se jo ennakkoon.

Martta Kaukonen on helsinkiläinen elokuvakriitikko. Terapiassa on hänen esikoisromaaninsa.

Suosittelen kaikille arvoitusten ystäville käyntiä Martta Kaukosen Terapiassa. Vaikka terapiassa käsitellään pahoja asioita, niin kirjan sivuille on roiskunut vain vähän verta ja väkivaltaa.

KUUNTELE PODCAST-KESKUSTELUNI MARTTA KAUKOSEN KANSSA! KLIK

 • Martta Kaukonen: Terapiassa
 • WSOY, 2021
 • Kansi: Perttu Lämsä
 • Äänikirjan lukijat: Satu Paavola, Martti Ranin, Anna Saksman, Ilkka Villi, 9 h 13 min

Rating: 4.5 out of 5.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Martta Kaukonen osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Viveca Sten, Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
 1. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • anukatri
  • Amma
 2. Jane / Kirjan jos toisenkin
 3. Eeva-Liisa

Kommentoi