Storytel Awards – Suomen parhaat äänikirjat 2020 – LUE ARVIOT!

Vuonna 2020 äänikirjoja kuunneltiin enemmän kuin koskaan. Koronavuosi näkyi erityisesti lasten- ja feel good -kirjallisuuden kasvuna, sillä vaikealle maailmantilanteelle haettiin vastapainoa kevyemmästä kirjallisuudesta. Samalla saatavilla olevien suomenkielisten äänikirjojen valikoima kasvoi räjähdysmäisesti. Monet kustantajat ovat kaivaneet arkistojaan ja tuoneet jo kirjakauppojen valikoimista poistuneita helmiä uudelleen tarjolle äänikirjoina.

Äänikirjoista etsitään viihdettä, iloa ja lohtua poikkeuksellisen tilanteen keskelle. Kirjallisuus voi tutkitusti auttaa helpottamaan myös yksinäisyyden tunnetta, mikä tekee siitä erityisen tärkeää juuri nyt.”

Storytelin markkinointipäällikkö Hanna Walldén

Kirsin Book Clubissa on ollut jo kertoja, että kaikki lukupiiriläiset ovat kuunnelleet yhteisen lukupiirikirjamme, kun vielä viisi vuotta sitten kaikki lukivat printtikirjan. Maaliskuun 2021 etäkokoontumisessa meitä oli paikalla 16 ja vain yksi oli lukenut teoksen printtikirjana, muut joko kuunnelleet tai lukeneet e-kirjana.

Me Kirsin Book Clubissa kuuntelimme ja koostimme sinulle pika-arviot tämän vuoden Storytel Awards -finalisteista eli suosituimmista äänikirjoista. Kisan ensimmäinen vaihe oli kuuntelijaäänestys, jossa ehdolla oli kussakin kategoriassa noin 50 teosta. Finaalissa oli viisi teosta neljässä kategoriassa ja kunkin kategorian voittajan ratkaisivat ammattiraadit. Kirsi sai olla Jännitys ja dekkarit -raadissa viime vuonna, jolloin Storytel Awards jaettiin ensimmäistä kertaa.

Palkinnot jaettiin Storytel Award -gaalassa, joka järjestettiin 25.3.2021. Voittajat ovat merkitty juttuun!

KAUNOKIRJALLISUUS

VOITTAJA: SUON VILLI LAULU

Suon villi laulun arvioi Kirsin Book Clubin lukupiiri, kirjasi Kirsi Ranin
 • Delia OwensSuon villi laulu
 • Where the Crowdads Sing (2018)
 • WSOY 2020
 • Suomentaja Maria Lyytinen
 • Äänikirjan (13 h 22 min) lukija: Sanna Majuri

Suon villi laulu oli Kirsin Book Clubin syyskuun kirja. Kirja jakoi mielipiteemme, lue tästä, miksi. Kaikki ylistivät upeaa luontokuvausta, mutta kirjan juoni oli joillekin hieman liian satumainen.

Suon villi laulu alkaa vuodesta 1952, jolloin kuusivuotiaan Kyan äiti jättää perheensä. Seuraavaksi lähtevät vanhemmat sisarukset ja Kya jää yksin juopon isänsä kanssa. Nenäliinat on parasta olla valmiina siis alkusivuilta asti.

Kya varttuu luonnon keskellä ja hänen ihmiskontaktinsa ovat vähäiset. Läheisen kylän asukkaat kutsuvat Kyaa halventavasti ”rämelikaksi”. Teini-iässä kuvioon astuu kaksikin nuorta miestä, jotka hurmaantuvat kauniiksi kasvaneesta luonnonlapsesta. Seuraa suhdesotkuja ja toisen pojan kuolema, josta Kyaa epäillään. Mutta miksi, ja miten se olisi edes ollut teknisesti mahdollista? Oikeussalidraamaa amerikkalaiseen malliin ja huippuna yllättävä loppuratkaisu!

Kaikki elämästä(ni)n arvioi Airi Vilhunen
 • Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)
 • Otava 2020
 • Äänikirjan (8 h 23 min) lukija: Antti Holma

Kaikki elämästä(ni) on äänikirja isolla Ä:llä. Tekstiä ei ole kirjoitettu vain äänikirjaksi ja se on varmasti hyvä myös luettuna, mutta Antti Holman itse lukemana kirjan sisältö nousee potenssiin kaksi. (Ja potenssi tässä on vain matemaattisessa merkityksessä.)

Tiesin Antti Holman taitavaksi kirjoittajaksi, ja esim. Kirsi oli kehunut hänen esikoisteostaan Järjestäjä blogissamme. Silti aloitin Kaikki elämästä(ni) kuuntelun mielessäni Holman sketsi Äiti ja Skaips-komfferenssi. Olin koronakauden alussa omissa digiloikkayrityksissäni niin samastunut tähän äitihahmoon.

Kaikki elämästä(ni) oli paljon enemmän kuin aikaan osuva helppo huumori tai dirty words. Antti Holmalla on taito kirjoittaa kepeästi ja koskettavasti, sipaisten ja syvältä samaan aikaan. Kuunnellessa hymyilytti, joskus nauratti ääneen, mutta välillä sydän kääntyi ympäri. Mitä kaikkea klovnin naamion takana onkaan.

Pintaremontin arvioi Varpu Olsonen
 • Miika Nousiainen: Pintaremontti
 • Otava 2020
 • Äänikirjan (8 h 31 min) lukija: Oskari Katajisto

Pidän Miika Nousiaisen hiljaisesta komiikasta, jossa on aina ripaus tragediaa. Ääneen ei tarvitse nauraa, mutta hymyillä saa paljon. Henkilöhahmojen elämäntilanteet antavat vakavampaakin ajattelemisen aihetta. Pintaremontissa lähes neljäkymppinen Sami kaipaa omaa perhettä ja huolehtii leskiäidistään.

Sami on mukava ystävä vanhoille kavereilleen yksinhuoltaja Markukselle ja vanhempiaan tukevalle Pesoselle, jotka esiintyvät kirjassa myös omalla äänellään. Perhedynamiikan ja kaverisuhteiden tarkastelu saa miettimään omia läheissuhteitaan. Ihminen on mutkikas ja haluaa toivoa hyvää. Näin tuumii Sami ja kirjan lopussa elämä tuntuukin antavan toivolle katetta.

Ei kertonut katuvansa -romaanin arvioi Minna Väisälä
 • Tommi KinnunenEi kertonut katuvansa
 • WSOY 2020
 • Äänikirjan (9 h 21 min) lukija Krista Kosonen

Ei kertonut katuvansa tuo lukijalle merkittävän palan maamme historiaa. Viisi Saksan armeijan joukoissa Norjassa palkkatöissä ollutta suomalaisnaista lähtee Lapin sodan lopulla kävelemään Suomeen. Vaihtoehtoja on vähän, saksalaisten evakuointilaivoihin ei naisia enää oteta, suomalaisten kiinni ottamina he päätyisivät maanpettureina vankileirille. Matka on ankara ja samalla toiveikas. Millaiseen kotiin ja millaiseen Suomeen kulkijat palaavat?

Pidän tätä romaania Tommi Kinnusen tähänastisesta tuotannosta parhaana, ja äänikirjatoteutus on minusta poikkeuksellisen onnistunut.

Cilkan tarinan arvioi Varpu Olsonen
 • Heather Morris: Cilkan tarina
 • Aula & Co 2020 
 • Alkuperäinen teos: Cilka’s Journey, 2019
 • Kääntäjä: Pekka Tuomisto
 • Äänikirjan (11 h 18 min) lukija: Markus Niemi

Cilka Klein oli Auschwitzin tatuoijan Lale Sokolovin ja tämän vaimon Gitan ystävä. Kaikki kolme selvisivät keskitysleiriltä hengissä. Neuvostoliittolaiset valtaajat tuomitsivat Cilkan saksalaisten yhteistyökumppanina Siperiaan Vorkutan vankileirille 15 vuodeksi. Teos on enemmän elämänkerta kuin kaunokirjallinen romaani, vaikka kirjailija käyttää vapauttaan tarinaa kertoessaan. Cilka on selviytyjä, joka auttaa muita vankeja niin keskitysleirillä kuin Vorkutassakin. 

Vankileirikuvaukset ovat uskottavia. Morris on tehnyt paljon haastatteluja ja taustatyötä, joita kuvataan pitkästi kirjan lopussa. Stalinin kuolemaa vuonna 1953 seuranneina vuosina vankileirien saariston asukkaat vähitellen vapautettiin ja Cilka palasi Tsekkoslovakiaan. Järkyttävää on, miten paljon sattuma vaikuttaa ihmiskohtaloihin niin hyvässä kuin pahassa.

JÄNNITYS JA DEKKARIT

VOITTAJA: KUN KUNINGAS KUOLEE!

Kun kuningas kuolee -dekkarin arvioi Airi Vilhunen
 • Elina BackmanKun kuningas kuolee
 • Otava 2020
 • Äänikirjan (17 h 1 min) lukija: Sanna Majuri

Elina Backmanin esikoiskirja toimii hyvin äänikirjana. Tarinassa ei mässäillä väkivallalla, mutta se ei myöskään ole liian särmätön. Mukana on paljon päähenkilöiden yksityiselämän ongelmia ja vielä enemmän romantiikkaa, vähän turhankin paljon, mutta Kun kuningas kuolee on hyvä valinta jännitystä ja viihdettä etsivälle.

Menestyvän mainostoimiston kuusikymppinen johtaja löytyy hukutettuna ja polttomerkittynä Suomenlinnasta Kuninkaanportin luota, ja sama polttomerkki on myös Hartolassa kuolleena löytyneessä pankinjohtajassa. Murhia tutkivat KRP:n rikosylikomisariot Jan Leino ja Heidi Nurmi. Samaan aikaan itsensä kuningaskunnaksi brändänneessä Hartolassa kesää viettävä Saana Havas selvittää dekkaria tai true crime -podcastia varten paikkakunnalla 30 vuotta aikaisemmin hukkuneena löytyneen nuoren tytön tapausta.

Juoni kuningas-viittauksineen on riittävän kekseliäs, ja kesäinen Hartola tuo tarinaan oman värinsä. Ammattilainen ja amatööri rikoksen selvittelijänä -asetelmakin toimii, sillä Saanan ajatus mahdollisesta podcastista on uskottava.

Mannin arvioi Minna Väisälä
 • Kale PuontiManni
 • Bazar 2020
 • Äänikirjan (6 h 16 min) lukija: Ville Tiihonen

Manni avaa kolmisenkymmentä vuotta Helsingin huumepoliisissa työskennelleen Kale Puonnin Pasilan Myrkky -sarjan. Manni on nuori, liian itsenäiseksi kasvamaan joutunut opiskelijapoika, joka sattumien summana tekee harkitsemattomia valintoja ja ajautuu tavallisesta elämästä toisille poluille. Puonti ammentaa aineksia pitkästä kokemuksestaan ja kirjoittaa vetävästi, joten sarjasta on lupa odottaa paljon.

Pahan verkon arvioi Kirsi Ranin
 • Max Seeck: Pahan verkko
 • Tammi 2020
 • Jessica Niemi -sarja, osa 2
 • Äänikirjan (13 h 1 min) lukija: Satu Paavola

Max Seeck on kiirinyt ennen näkemättömään suosioon Jessica Niemi -sarjallaan. Ensimmäinen osa, Uskollinen lukija, valittiin viime vuonna Storytel Awards -voittajaksi, mutta pääsi myös The New York Timesin bestseller-listalle ensimmäisenä suomalaisena teoksena sitten Sinuhen. Wow!

Pahan verkko on Jessica Niemi -sarjan kakkososa. Kirjan alussa on hieman epäselvää, onko mitään rikosta tapahtunut. Kaksi Instagram-vaikuttajaa, Lisa Yamamoto ja Jason Nervander, jotka ovat aiemmin seurustelleet keskenään, ovat kadonneet. Onko kyseessä markkinointitemppu vai onko heille sattunut jotain?

No, rikoksia ja ruumiita on lopulta monella rintamalla ja Jessican oma menneisyyskin vainoaa. Taattua ja sujuvaa jännitystä, josta voit lukea lisää kirjoittamastani blogijutusta (jossa on myös kuva Max Seeckistä ja Kirsin Book Clubin villasukista). Toimii hyvin äänikirjana.

Peilimiehen arvioi Minna Väisälä
 • Lars Kepler: Peilimies
 • Tammi 2020
 • Alkuperäisteos: Spegelmannen
 • Suomentanut: Kari Koski, Anu Heino
 • Äänikirjan (16 h 57 min) lukija: Toni Kamula

Kirjailijanimen Lars Kepler taakse kätkeytyy yhdessä kirjoittava ruotsalaispariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Peilimies on Joona Linna -sarjan kahdeksas osa. Joona Linna on suomalaistaustainen poliisi, hieman karhea tyypiltään, jonka Kepler laittaa jahtaamaan todella raakoja tappajia. 

Suuren suosion saavuttaneet Lars Keplerin teokset ovat lajityyppinsä – väkivaltainen nordic noir – laadukkaita edustajia. Peilimies ei ollut ensimmäinen Keplerini, ja se vahvisti näkemystäni tästä kirjallisuuden lajista. Sairaiden mielten ja brutaalin väkivallan tihentymä ei saa minua ahdistumaan, se vaan ei kiinnosta sen enempää kuin viihdytäkään. Kulunutta sanontaa käyttääkseni: Toiset tykkää, toiset ei.

Ruskan arvioi Varpu Olsonen
 • Christian Rönnbacka: Ruska
 • Bazar 2020
 • Äänikirjan (8 h 19 min) lukija: Ville Tiihonen
 • Antti Hautalehto -sarjan 8. osa

En ole aiemmin tutustunut komisario Antti Hautalehtoon. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää ruska-aikaan Lapin erämailla kullankaivajien jäljillä. Kiinalaisen bitcoinmiljardööri-isän ja tämän Englannissa opiskelevan pojan lomareissua uhkaa kansainvälinen rikolliskopla. Antti on vanhan tuttunsa Johnin ja suojelupoliisin pyynnöstä opastamassa ja turvaamassa retkeilyä.

Ruska on ihan käypää jännityskirjallisuutta. Varmasti kiinnostava jatko niille, jotka ovat seuranneet Hautalehdon seikkailuja pidempään. Lisääkin on ihan ilmeisesti tulossa, sillä Antti jäi melkoiseen satimeen loppuratkaisussa. Ville Tiihosen lukijanääni sopii Ruskaan kuin nyrkki silmään.

TIETOKIRJALLISUUS JA ELÄMÄKERRAT

Vakoojan ja petturin arvioi Minna Väisälä
 • Ben MacIntyre: Vakooja ja petturi
 • Atena 2020
 • Alkuperäisteos: The Spy and the Traitor, 2018
 • Suomentanut Aura Nurmi
 • Äänikirjan (16 h 34 min) lukija: Jukka Pitkänen

Vakoilutarinoissa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin myös Vakoojassa ja petturissa. Oleg Gordijevski nousee korkealle KGB:n organisaatiossa siitä huolimatta, että on menettänyt uskonsa neuvostojärjestelmään jo melko nuorena. Hän ryhtyy yhteistyöhön Ison-Britannian MI6:n kanssa jo varhain ja tekee menestyksekkään uransa osin vieraan vallan avustamana.

Tiedustelutoiminnalla oli kylmän sodan aikana merkittävä rooli kansainvälisessä politiikassa. Kirja avaa mielenkiintoisen näkymän myös tiedusteluaineiston käyttöön diplomatiassa. Myös pieni Suomi on päässyt kirjaan, olihan Suomi Moskovaan sijoitettujen länsidiplomaattien merkittävä lomakohde, ja Oleg Gordijevski kuljetettiin paljastumisensa jälkeen länteen Suomen kautta.

Isä pullossa -kirjan arvioi Minna Väisälä
 • Johanna Pohjola: Isä pullossa – Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan
 • Gummerus 2020
 • Äänikirjan (9 h 2 min) lukee: Anna-Riikka Rajanen

Johanna Pohjola on alkoholistin tytär, joka kasvoi isänsä juomisen varjossa. Hän on myös analyyttinen kirjoittaja, joka taidokkaasti ja koskettavasti yhdistää omat kokemuksensa faktatietoon alkoholismista ja sen hoidosta. Alkoholin liikakäyttö ja alkoholismi ovat niin yleisiä, että suosittelen kirjaa ihan jokaiselle suomalaiselle. Alkoholistia en sen yksinään usko raitistavan, ympäristön ihmisille se toivottavasti antaa ymmärrystä siitä, miten alkoholistia voi auttaa ja millainen tuki ei ole hyödyksi sen enempää alkoholistille kuin hänen läheisilleenkään.

VOITTAJA JO TOISTA KERTAA: MERCEDES BENTSO TOTUUS JA TUNNUSTUS!

Totuus ja tunnustuksen arvioi Varpu Olsonen
 • Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso – Totuus ja tunnustus
 • Johnny Kniga 2020
 • Äänikirjan (4 h 8 min) lukija: Linda-Maria Roine

Anastasia Eutanasia, Maria Magdalena, Viola Violencia, Pami Pamela vai Mercedes Benzo? Linda-Maria Roineella on monta alter-egoa, joiden avulla hän kertoo totuuden elämästään ja tunnustaa ihmisyyttä eri muodoissa. Roine analysoi pamflettimaisesti ja omaan tarinaansa kiinnittäen feminismiä, rasismia, väkivaltaa ja seksuaalisuutta. Eikä hän päästä vähällä ketään. Eri ryhmittymien sisällä on omat rajoittuneisuutensa.

Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään -teos yhdessä Venla Pystysen kanssa (2019) avasi oven Roineen maailmaan. Totuus ja tunnustus tutustuttaa lukijan tai kuulijan syvemmin hänen ajatteluunsa. Kirjan keskivaiheilla ote hiukan hellittää, mutta kannattaa ehdottomasti seurata hänen kanssaan loppuun asti. Tämä ei varmasti ole viimeinen kerta, kun tapaamme Roineen kirjallisissa piireissä.

Janne ”Nacci” Tranbergin elämäkerran arvioi Minna Väisälä
 • Janne ”Nacci” Tranberg, Pekka Lehtinen: Wanted Janne ”Nacci” Tranberg
 • Pulitzer 2020
 • Äänikirjan (8 h 13 min) lukija: Jukka Pitkänen

Elämäkertana Nacci Tranbergin tarina on luokiteltu tietokirjaksi. Minulle se ei tuonut sellaista uutta tietoa, jota tavallisesti kaipaan tietokirjaan tarttuessani. Monista muista rikollismuistelmista tämä poikkeaa ehkä eniten siinä, että sitä kirjoitettaessa päähenkilö on edelleen pakosalla. Kirjasta välittyy kuva määrätietoisesta oman tiensä kulkijasta, jolla olisi toisenlaisella uravalinnalla ollut myös mahdollisuus menestyä avoimesti ihmisten joukossa. Kirja on ammattimaisesti kirjoitettu ja pätevästi luettu, en kuitenkaan jää kaipaamaan tätä tietokirjallisuuden lajia.

Yksi elämä, yksi planeetta -teoksen arvioi Minna Väisälä.
 • David Attenborough: Yksi elämä, yksi planeetta
 • WSOY 2020
 • Alkuperäisteos: A Life on Our Planet, 2020
 • Suomentanut Ilkka Rekiaro
 • Äänikirjan (6 h 42 min) lukija: Jarmo Heikkinen

Tiedätkö sinä mikä on valaspumppu? Entä holoseeni ja antroposeeni? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista asiaa selviävät luontodokumentti-ikoni David Attenborough’n teoksesta, jossa hän kertoo omasta taipaleestaan kaikkien rakastamien dokumenttien tekijänä rinnan maapallomme tilaa valottavien katsausten kanssa.

Yksi elämä, yksi planeetta on helposti lähestyttävä ja samalla painava tietopaketti maapallomme vaiheista, ilmaston ja ennen muuta valtamerien lämpenemisestä. Tuhon maalailun sijaan se myös esittää toimia, joilla tilannetta voitaisiin parantaa. Avara luonto -ohjelman äänenä tutuksi tullut Jarmo Heikkinen on tälle kirjalle nappivalinta lukijaksi.

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

Kaikki on mahdollista -teoksen arvioi Kirsi Ranin.
 • Elina ja Sofia, Nelli Orell: Kaikki on mahdollista
 • Tammi 2020
 • Äänikirjan (1 h 38 min) lukijat: Elina ja Sofia

Elina ja Sofia, 12- ja 9-vuotiaat siskokset Lahdesta, ovat superjulkkiksia omassa ikäryhmässään. He tulivat kuuluisiksi haastattelemalla kaikki vuoden 2018 vaalien presidenttiehdokkaat ja presidentti Sauli Niinistön. Tempauksen taustalla olivat äiti ja äidin kaveri. Tätä seurasi oma YouTube-kanava, joka on tällä hetkellä Suomen suosituin pienten lasten YouTube-kanava, jolla on yli 110.000 tilaajaa!

Tytöt lukevat oman kirjansa, mikä toimii mielestäni erinomaisesti. Kirjan sisältöön kuuluu erityyppisiä materiaaleja mm. ystäväkirjakysymyksiä, Oletko enemmän Elinan vai Sofian kaltainen -testi ja tarinoita tyttöjen arjesta ja seikkailuista. Ihan kaikki osiot eivät ole ideaalisia äänikirjamuodossa, mutta kokonaisuus jää ilman muuta plussan puolelle.

Tytöt pursuavat iloisuutta ja positiivisuutta hyvin aidolla tavalla. Hieman omaan korvaan särähtää lasten suusta lausuttuna tyypilliset self help -voimalauseet ”Ole oma itsesi, muut ovat jo varattuja!” tai eri persoonallisuustyyppien esittely tyyliin Idiootit ympärillämme. Mutta aina kun ollaan selvästi heidän oman sisältönsä parissa, ovat nämä neidit hurmaavia ja luontevia ilopillereitä. Kirjassa on paljon hyviä vinkkejä leikkeihin ja koulunkäyntiin. Uskon, että äänikirja viehättää heidän nykyisiä ja tulevia fanejaan. Ikäsuositus on 5+, mutta minä laittaisin siihen pari vuotta lisää.

Tarinan Albin tuolinrakennuksesta kuunteli Minna Väisälä
 • Mikko Kunnas, Markus Majaluoma: Albi rakentaa kodin: Tuoli
 • Storytel Original 2020
 • Äänikirjan (10 min) lukija: Martti Suosalo

Albi on lumiukko, joka aloittaa kodinrakennuksen talvisessa maisemassa. Ensimmäiseksi hän havaitsee tarvitsevansa tuolin, joka sitten osoittautuukin melko persoonalliseksi. Albin seikkailuja on ilmestynyt jo 10 osaa, joissa tarpeellisia kodin tarvekaluja tehdään lisää. Kevyet, harkitut ja herkulliset äänitehosteet luovat mainion taustan tyylitaituri Martti Suosalon juuri sopivalla tavalla elävälle luennalle.

VOITTAJA: HEINÄHATTU JA VILTTITOSSU LOMAN TARPEESSA!

Heinähatun ja Vilttitossun kuunteli Marja Castrén
 • Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa
 • Tammi 2020 (printtikirja ilmestyi jo 1992)
 • Äänikirjan (1 h 59 min) lukija: Vuokko Hovatta

Luin aikanaan Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat lapsilleni ja saattoi olla, että äiti nauroi vielä enemmän kuin lapset. Nyt vietin hauskan hetken, vaikka myös surua hetkessä mukana Sinikka Nopolan poismenon johdosta, ja kuuntelin Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa.

Tarina alkaa kun Vilttitossun mielestä on se aika vuodesta jolloin lasten on tärkeää päästä lomalle. ”Näihin aikoihin lapset matkustavat yleensä talvilomalle, Vilttitossu sanoi.” Kattilakosken isä, Matti, ei tahdo kuulla puhuttavankaan lomasta, ennen kuin perheen perustuturvallisuus on vakaalla pohjalla ja vaatii siksi, että loma käytetään tulipalo- ja eksymisharjoituksiin kotipiirissä. Harjoituksissa on mukana tietysti myös Alibullenin neidit. Harjoitukset ajautuvat tilanteeseen että poliisi pitää kutsua paikalle. Matkallekin päästään, ei aurinkoon mutta Tukholmaan, vai päästäänkö? 

Edelleenkin Nopoloiden tarinat vievät mukanaan ja naurattavat, vaikka varsinkin vanhempien tekemiset ja sanomiset kolahtivat erityisesti silloin, kun olin keskellä lapsiperheen elämää. Kaiken kaikkiaan ihana nostalginen kuunteluhetki Vuokko Hovatan lukemana. Eniten jäin äänikirjassa kaipaamaan fantastista Markus Majaluoman kuvitusta, kun kuvat ovat vahvasti osa Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja.

Vitsipitsan kuunteli Minna Väisälä.
 • Juhana Salakari: Vitsipitsa
 • Otava 2020
 • Äänikirjan (1 h 12 min) lukijat: Niko Meuronen ja Santeri Hänninen

”Mitä eroa on pikkuveljellä ja kännykällä? – Kännykän saa äänettömälle.”

Koululaisvitsien ikiklassikoiden lisäksi Vitsipitsa on maustettu myös ainakin aikuisemmalle kuuntelijalle uusilla vitseillä. Vitsipitsan väliruokana on suosittujen tubettajien Niko ja Santtu haastattelu jossa he kertovat itsestään ja harrastuksistaan. Niko ja Santtu ovat valinneet kirjaan seuraajiensa lähettämistä vitseistä 20 parasta.

Kaikkien aikojen kirjan kuunteli Kirsi Ranin.
 • Miklu: Kaikkien aikojen kirja
 • Otava 2020
 • Äänikirjan (1 h 26 min) lukija: Miklu

Minä en selkeästi ole Miklun eli Mike Bäckin kohderyhmää, mutta voi tubettajapojat, kuinka päteviä neuvoja hänellä on nuorille, aikuisille, vanhemmille ja ihan kaikille. Miten en voisi äitinä, aikuisena ja kirja-aktivistina esimerkiksi tykätä siitä, kun hän neuvoo keinoja kännykässä roikkumisen vähentämiseen: ”Tee sen sijaan jotain kivaa, esimerkiksi lue jotain hyvää kirjaa, urheile, ulkoiluta koiraa, kokkaa, maalaa, askartele, tanssi, harjoittele volttia – tee juuri sitä, joka saa sinut iloiseksi!”

Miklu on juuri lopettanut tubettamisen ja jättänyt 300.000 seuraajaansa odottamaan seuraavaa muuvia. Tämä on maailma, joka ei ole tuttu, vaikka kuvittelen olevani jotenkin scenessä, kun minulla sentään on some-tilit, blogi ja podcast, joiden seuraajaluvut ovat kuitenkin viisinumeroisia. Jään miettimään, kuinka suuri vaikuttaja ja vanhempien kasvatustuki Miklu on, kun hän puhuu seurustelusta, kiusaamisesta, hyvien käytöstapojen tai vaikkapa riittävän yöunen puolesta. Todella monet kirjan aiheista ovat erittäin oleellista kuunneltavaa niin nuorille kuin heidän vanhemmilleenkin.

Toki kirjassa on sellaista läppää ja runoutta joka ei ihan aukene. Paikoin myöskin äänikirja muistuttaa enemmän podcastia enkä ole varma, ovatko kaikki heitot kirjasta vai Miklun lukutilanteessa virittämiä. Joka tapauksessa toimii!


ARVONTA (päivitetty 1.4. – ei aprillipila!)

Järjestimme lahjakorttiarvonnan, jonka voittajat arvoimme 48 kommenttinsa jättäneen keskuudesta. He pääsevät Storytel-kuuntelun vauhtiin lahjakortin turvin. Storytel lahjoitti lahjakortit, kiitos! Voittajille on ilmoitettu sähköpostitse.

1 kpl 3 kuukauden Storytel Unlimited -lahjakortteja

VOITTAJA: Marika Gustafsson

2 kpl 1 kuukauden Storytel Unlimited -lahjakortteja

VOITTAJAT: Aila Ollikainen ja Veera Rantala


Katso Maria Veitolan juontama palkintogaala:

Onnittelut äänikirjanäyttelijä Sanna Majurille, jonka lukemat kirjat nappasivat kaksi palkintoa!
Voittajat!
Kommentit
 1. Marika Gustafsson
  • Päivi. T
   • Ritva
    • Sirpa Viljanen
 2. Päivi
  • Arja Juutinen
 3. Tuula Penttilä
  • Satu Ylävaara
  • Salli
 4. Pirita
  • Antti Heinonen
 5. Tarja Kerttula
 6. Veera Rantala
 7. Marja
 8. Marjo Ranta
 9. Tarja
  • Leea
 10. Päivi Jussila
  • Helena Kataja
 11. Aila Ollikainen
 12. Katri Ruotsalainen
 13. Eila Vuori
  • Eija Tynkkynen
 14. Henna73
 15. Anu
 16. Anne
 17. Hanna Kooo
 18. Reijo Heikkinen
 19. Sirpa
 20. Tuula Toiviainen
 21. Henna Soitukorva
 22. Ilona
 23. Oili Kölhi
  • Karoliina
 24. Elisa
 25. SuviT
 26. Milla
 27. Pirjo Kontio-Rautiainen
 28. Marketta
 29. Metti
 30. Kaisa
 31. Heli
 32. Pii Topio
 33. Tuulevin lukublogi
 34. ViiviK
 35. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Amma
 36. Anneli Airola
 37. Äänikirjapalvelu.com
 38. Äänikirjojen suurkuluttaja
 39. Äänikirjat.net
 40. Puhelinliittymä.com
 41. Liittymätarjoukset.fi
 42. Lehtitarjouksia.com
 43. Lainaa
 44. Hintavertailu
 45. Äänikirjapalvelut.fi
 46. Äänikirjat.com
 47. Lainaa

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *