Kari Häkämies: Pormestari-painajainen – kuolema Turun kunnallispolitiikassa

Turun kaupunginvaltuusto kokoontuu kaupungintalossa.

Kari Häkämieheltä tulee nyt kovaan tahtiin kirjoja. Vain seitsemän kuukautta sitten ilmestyi eduskuntaan sijoittuvan Valta-trilogian kolmas osa, Vallan hinta. Nyt keväällä ilmestyi Turun kunnallispolitiikkaa ja vaaleja käsittelevä Pormestari-painajainen

Tarina käynnistyy, kun yksi Turun keskeisitä poliitikoista löytyy murhattuna ja tekoa alkavat selvittämään niin poliisit kuin toimittajatkin. Häkämiehelle tyypilliseen tapaan kirjassa on paljon henkilöhahmoja tällä kertaa jopa ehkä aavistuksen juonen kustannuksella. Teksti on kuitenkin sujuvaa ja miellyttävää lukea.

Turun pormestari

Kirja tuo hauskalla tavalla mieleen kolmekin suosikkikirjailijaani. Turkuun sijoittuvat tapahtumat ja Turun kuvaus tuovat mieleen Reijo Mäen Vares-romaanit. Poliisityön kuvaus puolestaan tuo jollain tavalla mieleen Jarkko Sipilän dekkarit, joskin Häkämiehen poliisit ovat lupsakampia. (Hahmot tuovat mieleen Hercule Poirotin ja Miss Marplen tai ehkä jopa lapsuuteni sankarin Pekka Lipposen.) Sitten tietysti politiikan maailman kuvaus on Häkämiestä itseään omimmillaan. 

Kirjaan ei synny ehkä ihan samanlaista imua kuin Häkämiehen Valta-sarjassa. Arvelen tämän johtuvan osittain siitä, että Valta sarja kuvaa eduskuntaa ja lukija voi arvuutella ketkä tosielämän kansanedustajat voisivat olla henkilöhahmojen esikuvia. Turun kunnallispolitiikka on ainakin itselleni sen verran etäistä, että ei tullut aavistustakaan, kenestä saattaisi kulloinkin olla kyse. Kari Häkämies toimii nykyisin Varsinais-Suomen maakuntajohtajana toimipaikkanaan Turku, joten hänellä ei varmasti ole ollut puutetta potentiaalisista roolimalleista henkilöhahmoille.

Trillerin luettuasi tiedät kaiken tarpeellisen kuntapolitiikasta.

Kunnallispolitiikkaa

Kirja oli hauskaa ja hiukan kysymyksiäkin herättävää luettavaa juuri nyt kuntavaalien alla etenkin kun itsekin olen ehdokkaana. Häkämies on laittanut kaupunginjohtaja Helanderin suuhun mm. seuraavaa:

Liian monet valtuutetut ovat täysiä kakaroita. Romuttavat tasetta surutta, ottavat itsestään kuvan Instagramiin, vai mikä hemmetti sen nimi on ja kirjoittavat, että onnistuivat torjumaan virkamiesten moraalittomat esitykset. …  Kaupunkien ongelma on se, että valtuustot vetävät puoleensa ihmisiä, joiden kyvyt eivät riitä arkielämässä pätemiseen.”

Ja vielä pari muuta kirjasta poimittua anekdoottia: 

Jäsenyys valtuustossa oli monelle henki ja elämä, paikka päteä. Aika monelle ainoa paikka.

”Jos missä, niin valtuustossa oppineen aika menee hukkaan.

Kaiken kaikkiaan Häkämiehen uutuus on sujuvaa ja viihdyttävää lukemista. Ei tosiaan ihan Valta-sarjan veroista, mutta mainiota viihdettä kuitenkin. 

Kari Jääskeläinen luki kirjaa Espoon saaristossa.
  • Kari Häkämies: Pormestari-painajainen
  • Crime Time, 2021
  • Äänikirjan lukija: Martti Ranin, 8 h 36 min

Rating: 4 out of 5.

Lue myös:

Kari Häkämies: Vallan hinta

Alex Stubb, Karo Hämäläinen: Alex

Jutun kirjoitti Kari Jääskeläinen

Kommentoi