Arttu Tuominen: Vaiettu – pahat teot eivät jää rankaisematta

Arttu Tuominen on jo konkari poliisidekkarikirjailijana. Hän aloitti vuosina 2015-2018 ilmestyneellä neliosaisella Labyrintti-sarjalla. Vuoden johtolanka 2020 -palkinnon voittanut Verivelka aloitti Delta-sarjan, ja myös itsenäisenä romaanina toimiva Hyvitys jatkoi tarinaa komeasti. Niinpä kolmatta Delta-dekkaria Vaiettu on ehditty jo odotella. Kuuntelin sen tuoreeltaan Ville Tiihosen luotettavasti lukemana ja arvioin romaanin Kirsin Book Clubin perinteisillä dekkarikysymyksillä.

Vaiettu kuvattu Werner & Jarl -kirjakaupassa.

Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Hoitokodissa asuva, 97-vuotias sotiemme veteraani pahoinpidellään karkeasti hänen ollessaan jokailtaisella ulkoilulenkillään. Hyökkääjien tarkoitus on tappaa. He kuitenkin epäonnistuvat, ja Albert Kangasharju jää henkiin. Jonkin ajan kuluttua samoilla seuduilla kotoaan kaapataan Kangasharjun kanssa samaan ikäluokkaan kuuluva Klaus Halminen, joka löydetään jonkin ajan kuluttua hirtettynä metsästä. Onko näillä kahdella tapahtumalla yhteys? Pikkuhiljaa konstaapeli Jari Paloviidalle ja hänen työtovereilleen Porin poliisilaitoksella selviää, että hyökkäykset liittyvät toisiinsa, historiaan ja jopa Suomen ulkovaltasuhteisiin.

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Porin poliisin ryhmä on jo entuudestaan tuttu Delta-sarjan aiemmista romaaneista. Konstaapeli Jari Paloviita kaikkine inhimillisine virheineenkin tekee tasaisen hyvää työtä. Henrik Oksmanista Tuominen on rakentamassa hahmoa, joka saattaa jonain päivänä astua Lisbeth Salanderin saappaisiin. Ryhmän esimiehenä jatkaa jo edellisestä kirjasta tuttu, poliisilaitoksen ulkopuolelta tehtävään valittu komisario Susanna Manner. Vaikka Mannerin valinta aikoinaan sijaisena toiminutta Paloviitaa kirvelikin, osoittautuu pomo erinomaiseksi valinnaksi, joka pitää tiiminsä puolia ja osaa erottaa suuret linjat lillukanvarsista.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Tarinan peruskuvio selviää aika paljon ennen viimeistä sivua. Tuntemattomien telomat vanhukset ovat vuonna 1941 värväytyneet vapaaehtoisina SS-joukkohin, ja heidät on lähetetty sotimaan saksalaisten rinnalla itärintamalla. Sekä Harjukangas että Halminen ovat sodan jälkeen parhaansa mukaan peittäneet jälkiään ja rakentaneet Suomea kunnon kansalaisina. Menneisyyden pitkä varjo kulkee kuitenkin heidän perässään, sekä heidän oman päänsä sisällä että ulkopuolisena uhkana. 

Minua ei haitannut, että niin paljon tarinasta selvisi pitkin matkaa, sillä Vaiettu on paljon muutakin kuin juonellinen dekkari. Tuominen nostaa lukijan pohdittavaksi isoja kysymyksiä monelta elämänalueelta, ja tarinan imu säilyy läpi koko kirjan. 

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Se, että suomalaisia värväytyi SS-joukoihin oli minulle entuudestaan tuttu asia, lähinnä juuri noin ohuen maininnan tasolla. Vaiettu syventää kuvaa lähtijöiden motiiveista ja kertoo Albertin kautta yhden nuoren miehen tarinan siitä miten kirkasotsainen nuori soturi menettää ihmisyytensä – ja yrittää loppuikänsä ansaita sitä takaisin. Ihan kokonaan Tuominen ei välty luennoinnin synnistä. Niin totta kuin hänen sanomansa onkin siitä, että meistä useimmat olisivat olleet virran vietävänä, väliin tuli olo, että hieman vähemmän olisi ollut enemmän.

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Povasin Hyvityksen arviossani, että Porin poliisitiimistä Linda nousisi seuraavassa romaanissa isompaan rooliin. Toki hänestäkin saamme tietää entistä enemmän. Syvimmälle pääsemme kuitenkin kurkistamaan Jari Paloviidan siviilirooliin, erityisesti hänen perhe-elämäänsä kaikkine ristivetoineen. Henrik Oksmanin kaappi on tainnut edellisissä romaaneissa jo tyhjentyä, ja Vaietussa hänen henkilökuvansa syvenee muutaman herkullisen kohtauksen kautta. Onpa Facebookiin jo perustettu Henrik Oksman Appreciation Society -niminen ryhmä Henrikin fan clubiksi.

Pahoinpitelyn uhri, Albert Kangasharju, hänen taustansa ja valintansa sekä myöhempien vaiheidensa kuvaus on huolellisesti taustoitettu ja Albertista muodostuu hyvinkin monikasvoinen, jopa ristiriitainen hahmo.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Kirjassa kuvatut menneisyyden kauhut ovat raakoja, erittäin raakoja. Väliin jopa pohdin, kuinka paljon kestän. Tältä osin kirjan kuuntelu oli oiva valinta, sillä kuunnellessa ei sillä tavalla pysähdy rankan äärelle kuin lukiessa saattaa käydä. 

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Vaiettu oli minulle hyvin vaikuttava lukukokemus. Verivelan ja Hyvityksen jälkeen osasin odottaa napakkaa jännitystä. Arttu Tuominen onnistui tarinankertojana uusiutumaan ja yllätti minut sillä, että aihevalinta vei niin syvälle sodan syöverehin. Satunnainen sotakirja tuskin olisi valikoitunut lukemistooni. Sota aiheena kosketti. Onhan meidän viime sodillamme vaikutusta edelleen niin monien elämään, niidenkin jotka ovat syntyneet hyvän aikaa sodan päättymisen jälkeen.

Arttu Tuominen Kuva WSOY/Mikko Rasila

Suositteletko ja kenelle? Kuinka monta tähteä?

Suosittelen Vaiettua lämpimästi kaikille niille hyvän jännityskirjallisuuden ystäville jotka eivät kavahda juonen kannalta tarpeellisia, joskus brutaalejakin väkivallan kuvauksia. Vaiettu sopii erityisen hyvin niille, jotka arvostavat juonen kuljettamisen sisään kirjoitettuja elämän ja elämisen teemoja, joiden pohdintaan jokainen luettu kirja saattaa tuoda uutta näkökulmaa.

Arttu Tuominen pitää asteikollani tasonsa, myös Vaiettu on minulle neljän tähden (ja plussan) arvoinen kirja kuten kaksi edellistäkin.

Äänikirja oman rahan Storytelistä.

 • Arttu TuominenVaiettu
 • WSOY 2021
 • Myös e-kirjana ja äänikirjana
 • Äänikirjan lukija: Ville Tiihonen
 • 11 h 31 min

Rating: 4 out of 5.

Delta-sarjan aiemmat osat:

Osa 1. Verivelka

Osa 2. Hyvitys

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Arttu Tuominen osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Viveca Sten, Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
 1. Amma
  • Avatar photo Minna
 2. Avatar photo Kari Jääskeläinen
  • Avatar photo Minna

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *