Clare Mackintosh: Panttivanki – tervetuloa neitsytlennolle Lontoo-Sydney

Juhannusviikolla ilmestyi brittiläisen menestyskirjailija Clare Mackintoshin uusin trilleri Panttivanki. Kirjan tapahtumat sijoittuvat World Airlinesin 20 tunnin neitsytlennolle reitillä Lontoo-Sydney. Olin jo hetken odottanut kirjan ilmestymistä, sillä liityin keväällä kirjan ennakkomarkkinointina toimineeseen Facebook-ryhmään, jossa hulluteltiin lentokokemusten ympärillä.

Kiitos kirjan ennakkokappaleesta Gummerukselle. Taustalla Australian matkalta tuotu kenguruntalja.

Clare Mackintosh toimi yli kymmenen vuotta poliisina. Hänen aiemmat teoksensa ovat olleet melkoisia menestyksiä ja myös kirsinbookclubilaisten kehumia. Häneltä on suomennettu seuraavat teokset:

  • Annoin sinun mennä (2017), I Let You Go (2014)
  • Minä näen sinut (2018), I See You (2016)
  • Anna minun olla (2018) Let Me Lie (2018)
  • Lopun jälkeen (2019), After The End (2019)
  • Panttivanki (2021), The Hostage (2021)

Panttivanki-trillerissä minua houkutti suuresti lentomaailma, olenhan ollut SAS:illa Aasiassa töissä. Uudet reitit ja uudet konetyypit ovat juhlistettavia tapauksia. Panttivangissa kuvataan uuden non-stop-reitin avaamista reitille Lontoo-Sydney. Kyseistä reittiä ei oikeasti tällä hetkellä lennetä, vaikka suunnitelmia on olemassa.

Australialainen Qantas on lentänyt reitin kerran vuonna 2019 juhlistaakseen lentoyhtiön 100-vuotisjuhlaa ja kellottanut reilulla 50 matkustajalla ajan 19 h 19 min. Konetyyppinä oli Boeing 787 Dreamliner. Panttivangissa lentoajaksi arvioidaan 20 h, konetyyppinä paljon vanhempi ja painavampi Triple Seven eli Boeing 777 ja matkustajia noin 350. Ihan satavarma en ole, mutta ilmeisesti Panttivangin kuvaama lento ei olisi mahdollinen tuolla konetyypillä ja noin runsaalla matkustajamäärällä. Olen todella iloinen, jos joku ilmailuexpertti kertoo faktat!

Luin kirjan juhannuksena mökillä.

Juhannuspäivän iltana sain kirsinbookclubilaiselta Minnalta viestin, eräästä Panttivangin juonenkäänteestä. Minna kuunteli Panttivankia omalla mökillään. Minnan mielestä juonenkäänne oli epälooginen. Minä uskoin, että kyseinen kohta oli mahdollinen, mutta erittäin epätodennäköinen. Viestittelimme muistakin kohdista ja totesimme, että tässäpä trilleri, joka sopisi myös lukupiiriin. Heti sen jälkeen myös kirsinbookclubilainen Milla viestitti kuuntelevansa Panttivankia eli hyvin oli kirja löytänyt lukijoita/kuuntelijoita heti ekana viikonloppunaan.

Päätimme vastata Kirsin Book Clubin perinteisiin dekkari/trillerikysymyksiin yhdessä. Pyrimme välttämään juonipaljastuksia!

Mikä on trillerin alkuasetelma ja kuka on päähenkilö?

Panttivangin ytimessä on perhe: lentoemäntä Mina, poliisi Adam ja heidän 5-vuotias adoptiotyttärensä Sophia. Vanhempien suhde on huonossa jamassa syystä, joka selviää kirjan edetessä. Sophialla on ollut rankkaa ennen adoptiota ja sen seurauksena hän kärsii kiintymyssuhdehäiriöstä, mikä ilmenee takertumisena Minaan. Sophia on myös poikkeuksellisen älykäs pikkutyttö.

Mina on valittu World Airlinesin Lontoo-Sydney -neitsytlennolle business-luokan lentoemännäksi. Matkustajien joukossa on julkkiksia, toimittajia ja joku, jolla on pahat mielessä. Kone on jo ilmassa, kun Minan tietoon tulee huolestuttavia asioita. Miten hänen pitää suhtautua niihin? Voiko kaikki olla pelkkää sattumaa?

Ovatko trillerin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Mina ja Sophia ovat kiinnostavia heti alusta asti. Mina on tähdännyt ja päässyt lentäjäkoulutukseen, mutta jättänyt sen kesken. Nyt hän on omistautunut äiti, joka on palannut lentoemännäksi osin rakkaudesta ilmailuun, osin siksi, että normiarki Sophian kanssa on haastavaa ja Mina haluaa lentojen mittaisen lepotauon siitä.

Minan ja Adamin liitto on karilla ja siitä lukeminen on varsin ahdistavaa. Jos ihmiset vain puhuisivat keskenään! Plussaa annamme siitä, kuinka hyvin Clare Mackintosh kuvaa etenkin Adamin tunteita.

Panttivangissa esitellään Minan lisäksi myös muita lentohenkilöstön jäseniä ja useita matkustajia. Heitä käsitellään vain pinnalta hipaisten, joten heihin ei synny samanlaista kiinnostumissidettä kuin Minaan.

Onko juoni vetävä?

Kirjan alkupuolella edetään kovin verkkaisesti eikä kunnon imua synny. Kun lennolla alkaa tapahtua yllättäviä käänteitä, juoni nappaa ja kirjaa on vaikea laskea käsistään. Milla kertoi kuunnelleensa neljä tuntia samana päivänä ja kyllä minäkin luin aamutunneille.

Mina joutuu tekemään lennolla vaikeita ratkaisuja samaan aikaan kun kotirintamalla tapahtuu myös hyvin yllättäviä asioita. Kertomatta, mikä kirjan loppuratkaisu on, voi todeta, että se on erittäin nerokas ja tulee esiin vasta aivan viimeisellä sivulla.

Meidän mielestämme Clare Mackintoshin olisi kannattanut karsia kaikki muut juonilinjat ja keskittyä tilanteeseen lentokoneessa. Etenkin, jos Panttivangista tehdään leffa!

Clare Mackintosh

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Panttivangissa sivutaan monia laajoja teemoja kuten riippuvuuksia, ilmailun vaikutusta ilmaston lämpenemiseen, suoran toiminnan liikkeitä, adoptiota ja tietenkin lentämistä. Olen lentänyt lukuisia kertoja laajarunkokoneilla ja seurannut matkustajana lennon vaiheita eri matkustusluokissa. Nyt olisin mielelläni lukenut paljon enemmän lennon kulusta lentohenkilöstön näkökannalta. Clare Mackintosh on kehittänyt suljetun paikan mysteerin, mutta hän ei ole ottanut ihan kaikkea lentokoneesta irti.

Tässä välissä täytyy antaa myös pyyhkeitä huolimattomasta oikoluvusta: kirjan ennakkopainoksessa oli mittayksikkövirheitä ja samat ovat siirtyneet vielä e-kirjaankin. Lentokoneen lentokorkeus ei voi olla kymmenentuhatta kilometriä tai toisessa kohdassa kolmekymmentäviisi tuhatta mailia!

Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?

Totesimme joukolla, että Panttivanki ei ole erityisen raaka tai pelottava, mutta ahdistava se on. Ahdistavuus liittyy Minan ja Adamin suhteeseen, Sophiaan liittyvään uhkaan ja kaikkeen, mitä saattaa estää lennon turvallisen perille pääsyn.

Pidimme lapsen käyttöä osana juonta hieman kyseenalaisena. Kannatamme dekkaristeja, jotka antavat lukijalupauksenaan, että lapsia tai koiria ei vahingoiteta.

Herättikö trilleri ajatuksia? Koskettiko?

Pohdimme kirjan perusteella suoran toiminnan tarkoitusperiä ja menetelmien tehokkuutta. Motiivit voivat olla kauniita, mutta toiminta ei edistä tavoitteiden saavuttamista. Toki lukiessa, tai viimeistään kirjailijan jälkisanoja lukiessa, miettii lentoliikenteen päästöjen vaikutusta ilmastoon. Lentoliikenne vastaa noin 2 % maailman CO2-päästöistä.

Clare Mackintosh kuvaa myös koskettavasti erityislapsen vanhempien tuntoja, kuinka arjessa ei aina jaksa, mutta poissaollessa ikävöi valtavasti.

Suositteletko ja kenelle?

Ensimmäiseksi on todettava, että lentopelkoisen ei kannata lukea Panttivankia. Muutoin Panttivankia voi suositella sujuvana kesälukemisena etenkin nyt, kun lentäminen tuntuu lähes nostalgiselta. Minna oli lukenut pari Clare Mackintoshin aiempaa teosta, ja vaikka Panttivankia voi pitää onnistuneena, se ei hänen mielestään yllä aivan edellisten menestysteosten tasolle.

Kirjan tiedot

  • Clare Mackintosh: Panttivanki
  • Alkuperäisteos: Hostage (2021)
  • Gummerus, 2021
  • 419 sivua / 14 h 2 min
  • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn

Rating: 3.5 out of 5.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Clare Macintosh osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Viveca Sten, Leena Lehtolainen, Arttu Tuominen, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *