Hamlet Private – teatterin taikaa ja klassikon voimaa

Silmiini osui muutama viikko sitten Facebookin virrassa Espoon Kaupunginteatterin postaus heidän esityksestään Hamlet Private. Yksi näyttelijä, yksi katsoja, tekstinä Shakespearen Hamlet. Hämmentävää, kutkuttavaa ja tämä pitää nähdä! olivat spontaanit tuntemukseni. Ostin lipun enkä jäänyt pohtimaan arvoitusta sen kummemmin, se ratkeaisi aikanaan.

Kunnes kalenteri muistutti lähestyvästä tapahtumasta, ja ihmettelin hetken mihin nyt taas olen tunkemassa itseäni. Oli aika erikoista saapua teatterin tyhjälle parkkipaikalle, olin todella ainoa katsoja. Vastaanotto on ystävällinen, minut ohjataan ensimmäisen kerroksen kahvio Sakarin kulmapöytään, jossa pääkallo jo odottaa. Luvassa on ”kevyttä interaktiivisuutta”, muttei mitään syytä olla huolissaan, vakuuttaa minut vastaanottanut ystävällinen nuorimies. Pian saapuu myös Ceciksi itsensä esittelevä Cécile Orblin, jonka vahva roolityö Kansallisteatterin Canthissa jätti pysyvän muistijäljen mieleeni.

Hamlet Private on paitsi intensiivinen ja kiehtova esitys, myös hieman arvoituksellinen formaatti. Espoon kaupunginteatterin sivuilta en löydä esityksen tietoja, joten tarvitaan  periksiantamatonta googlaamista. Selviää että ohjaaja jonka kanssa Ceci on tehnyt, ”residenssissä” kuten hän sanoo, esityksessä käytettävät, Hamletin kohtauksiin perustuvat kuvakortit, on omien sanojensa mukaan esitystaiteen ja teatterin välisessä maastossa toimiva Martina Marti. Hänen perustamansa Gnab Collective on kiertänyt Euroopassa esittämässä Hamlet Privatea jo vuodesta 2012.

Esityksen alussa lämmittelykierroksella pääsen valitsemaan minua puhuttelevia kortteja. Heittäydyn täysillä mukaan, hei nyt puhutaan minusta! Pulputan mieleeni tulevia ajatuksia, selityksiä ja perusteluja valinnoilleni – ihan kuin niitä tarvittaisiin, minähän vain valitsen muutaman kuvan. Tai niin ainakin luulen. Oma puheeni on kuitenkin merkittävä apuväline, joka selkiyttää omaa ajatteluani. Tiedättehän tuon tunteen, kun vastaus kysymykseen löytyy samalla hetkellä kun kysymys on lausuttu ääneen.

Korttipeli jatkuu ja kuvia käännetään esiin. Jokaisella kuvalla on nimi ja merkitys, jonka selitystä peilaan omaan itseeni. Metodi on samaan aikaan terävä ja lempeä. Se osuu merkittäviin kohtiin mielessäni olematta liian järisyttävä. Ja mikä tärkeintä, näyttelijän ja katsojan suhteeseen ei synny valta-asetelmaa, kortit eivät tarjoa ”totuutta” tai elämänohjeita, vaan näkökulmia jotka voi ottaa lähempään tarkasteluun tai hylätä. Minä tunnen suurta kunnioitusta teatterin taikaa kohtaan, ja teatterin taide kunnioittaa minun persoonaani.

Hamlet, siis se Shakespearen alkuperäinen näytelmä, on jättimäinen teos. Minun yksityinen Hamletini muodostuu pöydälle jäävistä kuudesta (vai oliko niitä seitsemän?) kortista, joiden edustamiin kohtauksiin tiivistyy Hamletin sanoma. Juuri minulle. Juuri tänään.

Hamlet palaa kotiin osallistuakseen isänsä hautajaisiin, mutta saapuukin äitinsä Gertrudin ja setänsä Claudiuksen häihin. Hamlet on hämmentynyt, epätoivoinenkin. Hän uskoutuu Ofelialle, joka tulkitsee Hamletin tunteet aivan väärin, todellista romanttisemmiksi. Hamlet joutuu kaksintaisteluun Ofelian veljen Laertesin kanssa. Juonittelujen seurauksena molemmat kuolevat taistelussa saamiinsa vammoihin. Klassinen draama – tai ainakin minun yksityinen versioni siitä – saavuttaa huipennuksensa, kun myös Gertrud ja Claudius heittävät henkensä. Vain Horatio, Hamletin uskollisin ystävä säästyy ja jää ihmettelemään hävitystä.

Yksityinen Hamletini on silppuisenakin kiehtova ja herättää kiinnostukseni Hamletiin ihan kokonaisena. Teos ei ole kokemukseni mukaan ihan helppo lähestyttävä, yksityinen johdantokurssi varmasti avasi tietä osaltani ja uskon vielä palaavani Hamletin pariin.

Jalkani ovat kepeät palatessani kotiin, ja tuo kepeys seuraa minua vielä seuraavanakin päivänä. En halunnut ottaa kuvaa korteistani vaan pitäytyä mielikuvissa. Vaikka päätös oli tämän jutun kannalta huono, se oli oikea. Mielikuvat kantavat.

Jos sinulle tarjoutuu mahdollisuus hankkia lippu Hamlet Privateen, tee se! Hamlet kiertää jatkossakin uusien esiintyjien voimin. Parhaat vinkit tulevista tapahtumista löysin googlaamalla. Suosittelen esitystä kaltaiselleni ekstrovertille, joka pääsee lavalle samalla kun istuu katsomossa. Suosittelen esitystä kaltaiselleni introvertille, joka saa istua turvallisesti katsomossa samalla kun on tapahtuman keskipisteessä. Suosittelen esitystä ihan jokaiselle!

Lue myös muut juttumme Shakespearen teoksista ja niiden ympärillä:

Kommentoi