Lucy Foley: Kutsuvieraat – seurapiirihäät saarella, juhlatunnelman pilaa ruumis

Kirsin Book Club avaa Dekkariviikon Lucy Foleyn Kutsuvierailla. Kyseessä on suljetun paikan psykologinen jännäri, tapahtumapaikkana saari Irlannin rannikolla. Lucy Foleyn ensimmäinen jännäri – Jahti – oli huikea menestys, se keikkui useita viikkoja Britannian myyntilistojen kärjessä. Kutsuvieraissa pääsemme seurapiirihäihin.

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Murha tuulisella saarella Irlannin edustalla. Aoife ja hänen miehensä Freddie järjestävät häät englantilaiselle julkkispariskunnalle. Jules ja Will ovat täydellinen match ja upea pari. Saarella on vain hääseurue ja häiden järjestelyyn osallistuvat. Myrsky katkaisee sähköt ja ulkoa löytyy verta vuotava ruumis. Dekkari alkaa ja päättyy tähän. Takaumissa kerrotaan henkilöiden taustaa ja lukija saa tietää syyllisen, mutta viranomaiset alkavat vasta selvittää tapausta kirjan lopussa.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Lähes kaikki henkilöt kuuluvat Englannin yläluokkaan. Tämä antaa kiinnostavan mahdollisuuden kurkistaa brittiyhteiskunnassa tälläkin hetkellä valtaapitävien elämään. Keskeisenä paikkana taustalla on poikien yksityiskoulu, jonka oppilaita ovat olleet sulhanen ja bestmanit. Sulhasen isä oli koulun rehtori. Kirjan naisten maailma vaikuttaa myös uskottavalta.

3. Onko juoni vetävä?

Juoni on jännästi rakennettu ja kantoi hyvin loppuun saakka.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Opin Irlannin rannikon olosuhteista. Suomalaisena ei voi olla aina vain hämmästelemättä, kuinka jakautunut englantilainen yhteiskunta on edelleen. Hautaan asti on merkitystä sillä, missä koulussa olet opintosi aloittanut.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Tässä dekkarissa on useita päähenkilöitä ja heidän päänsä sisälle pääsee ihan riittävän syvälle, jotta he tuntuvat aidoilta ihmisiltä.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Tarvittavalla tarkkuudella kuvataan henkirikos, mutta väkivallalla ei mässäillä. Henkilöillä on ahdistavia nuoruuden kokemuksia.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Morsiammen sisaren, sulhasen parhaan kaverin ja hääjärjestäjä Aioifen elämää kuvattiin empaattisesti ja koskettavasti. Heidän hahmoihinsa oli helpompi samaistua kuin julkkishääparin.

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen tätä kaikille dekkarinystäville, jotka innostuvat enemmän arvoituksista kuin väkivallasta. Pidin tästä enemmän kuin kirjailijan  aiemmasta kirjasta Jahti.

  • Lucy Foley: Kutsuvieraat
  • Otava 2021
  • Englanninkielinen alkuteos: The Guest List
  • Suomentanut: Satu Leveelahti
  • 381 sivua
  • Äänikirja 9 h 33 min, lukija Outi Vuoriranta

Rating: 4 out of 5.
Lucy Foley 2020. Kuva Philippa Gedge. Lucy Foley opiskeli englannin kieltä ja työskenteli kustannustoimittajana ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hänen kirjojensa oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *