Podcast #32: Dekkariviikon vieraana Elina Backman – Kun jäljet katoavat

Elina Backman nousi heti esikoiskirjallaan Kun kuningas kuolee dekkarilukijoiden tietoisuuteen ja myyntilistojen kärkipäähän, ja nyt hänen toisinkoisensa Kun jäljet katoavat vain vahvistaa hänen suosiotaan. Maailmanvalloituskin on alkanut ja esikoisen käännösoikeudet on myyty jo 12 maahan.

Toukokuussa ilmestyneen Kun jäljet katoGavat tapahtumapaikat Vanhankaupunginlahden ympäristössä ovat minulle tuttuja sunnuntailenkkien kohteita, niinpä kirja kiinnosti erityisesti. Tapasimme Elinan yhdessä Kirsin kanssa ja nauhoitimme kuistillamme podcastin, jossa keskustelemme kirjoittamisesta, molemmista hänen kirjoistaan, mutta enemmän tietenkin uusimmasta, ja vähän jatkostakin. Podcastin voit kuunnella SoundCloudista, Apple Podcasteista, Spotifysta tai klikkaamalla kuvan nuolta:

Kun jäljet katoavat – sopivasti ratkottavaa ja ripaus rakkautta

Kun jäljet katoavat -tarina käynnistyy, kun lenkkeilijä löytää Viikin luonnonsuojelualueelta nuoren miehen ruumiin. Pian myös selviää, että kuolleena löytyneen Johanneksen opiskelukaveri ja hänen kanssaan Lammassaarella opinnäytetyötä kuvannut Jeremias on kadonnut.

Kuolemaa ja katoamista selvittää Backmanin esikoiskirjasta tuttu parivaljakko: KRP:n rikoskomisario Jan Leino ja kolmekymppinen toimittaja Saana Havas. He tekevät selvitystyötä omista lähtökohdistaan ja erillään, vaikka muuten yhtä pitävätkin. Jan tutkii rikoksia poliisina, Saana rikoksista ja katoamisista kiinnostuneena maallikkona. Kadonnut Jeremias on Saanan työtoverin pikkuveli, ja kollegaa auttaakseen Saana alkaa tehdä true crime -podcastia veljen katoamisesta.

Kirsin ja Airin podcast-vieraana sireenien kukkiessa oli ihastuttava Elina Backman. Ennustamme menestystä myös Elinan uudelle kirjalle.

Backman kuvaa tapahtumia usean henkilön näkökulmasta ja eri aikatasoissa. Mukana on myös alkuun erilliseltä tuntuvia kerrontalinjoja, jotka kuitenkin punoutuvat kokonaisjuoneen. Tarinan juoksutus on kekseliäs ja dekkarin fiktiomaailmassa uskottava. Tutut tapahtumapaikat vain lisäävät kiinnostusta.

Rikostarinan rinnalla kirjaan mahtuu myös rakkautta ja suhdekiemuroita, tällä kertaa kuitenkin vähemmän kuin esikoisessa, ja minusta juuri sopivasti.

Elina Backman on taitava kuvaamaan ympäristöjä ja niiden synnyttämiä tunnelmia. Vaikken olisikaan kävellyt Lammassaareen pitkospuita pitkin, uskon että kirjan tarkka kuvaus pystyisi hyvin synnyttämään tunteen, miltä korkeassa ruovikossa patikoiminen tuntuu. Kun kuningas kuolee -kirjan tapahtumapaikka, Hartola, ei ole minulle tuttu, mutta voimakkaana aistin sitä lukiessani Tainionvirran tuoksut ja tunnelmat.

Kumpulalaisella kuistilla keskusteltiin – murhista.

Raila: Kun jäljet katoavat tempaisi mukaansa

Lukupiirimme Raila, kokenut ja vaativa dekkareiden lukija, mieltyi Kun jäljet katoavat -dekkariin, samoin kuin Elina Backmanin esikoiskirjaan. Raila nimesi Backmanin kirjat Kun-sarjaksi ja kiitti niitä näin:

”Elina Backmanin Kun jäljet katoavat tempaisi mukaansa vauhdilla, josta kokenut dekkareiden lukija nauttii. Henkilöhahmoja on kirjassa minun makuuni kovin monta, mutta se takaa juonen monimuotoisuuden ja yllättävätkin käänteet. Luen enimmäkseen iltamyöhällä, jolloin en ole terävimmilläni, ja jos kirjassa on paljon henkilöitä, niistä saattaa osa unohtua seuraavan illan lukurupeamaan mennessä.

Tässä kirjassa kiinnosti sekä rikolliseen toimintaan liittyvä juoni, että Backmanin Kun-sarjan päähenkilöiden ihmissuhdekiemurat. Oli mielenkiintoista seurata erityisesti naispuolisten päähenkilöiden kipuilua sitoutumisessa ihmissuhteisiinsa. Luin vuosi sitten Backmanin esikoisen Kun kuningas kuolee ja pidin sen maalaismaisemia ja tapahtumiakin kiinnostavina, mutta tämä kakkosteos yltää vielä piirun verran paremmaksi.”

Lämmin suositus kesälukemiseksi!

Murhia ja mansikoita, olkaa hyvä!
 • Elina Backman: Kun jäljet katoavat
 • Otava 2021
 • Myäs ääni- ja e-kirjana
 • Äänikirjan lukee Sanna Majuri
 • 426 s/14 t 23 min.

Rating: 4 out of 5.

ARVONTA on päättynyt ja Elina Backmanin kirjan voitti nimimerkki Anni! Onnea Annille ja hyviä lukuhetkiä.

Kiitos kaikille vastaajille. Teillä oli erinomaisia vihjeitä siitä, mitä hyvässä dekkarissa pitää olla.

Mitä sinulle mieluisassa dekkarissa/rikoskirjassa PITÄÄ olla ja mitä EI SAA olla?

Kesäisen Dekkariviikon kunniaksi arvomme Elina Backmanin signeeratun Kun jäljet katovat -kirjan kaikkien niiden kesken, jotka vastaavat edellä esitettyyn kysymykseen tämän jutun kommenttikenttään. HUOM! Vain blogimme kommenttikenttään vastaamalla olet mukana arvonnassa. Esim. Facebookin vastauksia ei arvonnassa oteta huomioon.

Vastausaikaa on 17.6. keskiyöhön asti. Ja tässä vielä kysymys uudelleen: Mitä sinulle mieluisassa dekkarissa/rikoskirjassa PITÄÄ olla ja mitä EI SAA olla?

Lisävinkkejä

Kun kuningas kuolee -dekkariin liittyen Hartolassa voi tänä kesänä osallistua ulkona toteutettavaan pakohuonepeliin. Pakopelin tarina sijoittuu tapahtumiin, jotka ovat edeltäneet Elina Backmanin kirjaa, ei suoraan kirjaan, joten pelin ratkaisu ei löydy kirjaa lukemalla. Pelin on kehittänyt Escape Room Helsinki.

Elina Backman on toteuttanut yhdessä Heidi Holmavuon kanssa kolmiosaisen true crime -äänikirjasarjan Ratkaisematon. Se voisi yhtä hyvin olla true crime -podcast-sarja, joita myös hänen kirjojensa päähenkilö  Saana Havas toteuttaa.

Tutustu myös muihin vuoden 2021 Dekkariviikon blogijuttuihimme:

Kommentit
 1. Oili Kölhi
  • Riitta Alaluusua
 2. Helena Kittilä
  • Eila Vuori
 3. HannaTee
 4. Juha
 5. Susanna
 6. Alex Winter
 7. Jenni
 8. Alanen Mia
 9. Anki Heikkinen
 10. Aila-Riitta
 11. Anni
  • Avatar photo Airi Vilhunen
 12. Anu
 13. Katri
 14. Helena
 15. Arja J
 16. Hanna Koooo
 17. Minkku
 18. Marja-Liisa
 19. Sarppa
 20. Tea
 21. Anni Majander
 22. Soili Pejak

Kommentoi