Podcast #33: Eeva Joenpelto 100 vuotta!

Kirsin Book Club juhlistaa Eeva Joenpellon 100-vuotissyntymäpäivää 17.6.2021 sekä podcastilla että jutulla kesäkuun lukupiiristämme, jota kokoonnuimme pitämään Eeva Joenpellon taloon, Vares-Kantolaan. Tästä linkistä voit ensin kuunnella podcastimme:

HUOM! HUOM! Airi puhuu podcastissa Joenpellon vuonna 1955 julkaisemasta kirjasta Neito kulkee vetten päällä, mutta käyttää siitä virheellisesti nimeä Tyttö kulkee vetten päällä. Olisiko Märta Tikkasen elämäkerran alaotsikko Tyttö joka halusi juosta vetten päällä sotkenut ajatukset? Ja toinen virhe, joka juttuun tuli, on Vares-Kantolan seuraava asukas. Kyseessä ei ole kirjailija Annamari Marttinen kuten Kirsi podcastissa sanoo, vaan kirjailija Tittamari Marttinen.

Tässä linkki juttuun, jossa kerrotaan, mitä keskustelimme kesäkuun Eeva Joenpelto -lukupiirissämme, joka kokoontui parhaassa mahdollisessa ympäristössä, Vares-Kantolassa: (KLIK).

Tervetuloa Eeva Joenpellon kotiin Vares-Kantolaan. Ovella tapahtumakoordinaattori Anna Mattila WSOY:n kirjallisuussäätiöstä.
Vares-Kantola on komea talo, 32,5 metriä pitkä, niin pitkä ettei se tähänkään kuvaan mahtunut kokonaan. Huomaa Pekka Loirin takoma katon tuuliviiri, peltinen varis. Sammatin murteessa varis on ’vares’.
Tuvan pitkän pöydän ääreen olisi mahtunut suurikin seurue. Me pidimme korona-ajan turvavälit. Vasemmalta Eija, Raila, Airi, Pirjo, Marja ja Annaliina Rintala.
Eeva Joenpellon keinutuoli.
Podcastissa kuulet, mitä WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies Annaliina Rintala kertoo Vares-Kantolan talon historiasta. Airi tallentaa ja Maija-Riitta seuraa. Vasemmalla nurkkauksessa on pieni keittiöosuus.
Tilasta ja tunnelmasta toiseen. Eeva Joenpellon talo on valtaisa. Huoneesta toiseen avautuu komea näkymä.
Upea lasikuisti ja ainakin sata ikkunaruutua. Mekin päädyimme pitämään lukupiirin terassilla, kun kesken keskustelumme alkoi sataa.
Annaliina Rintala on WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies. Taustalla Eevan salongissa on Tove Janssonin ja Rafael Wardin työt.
Airi Eevan kirjasto- ja työhuoneessa.
Podcastista kuulet, miten Kirsi kuvaa maisemaa, jota Eeva Joenpelto katsoi työpöytänsä ääressä.
Eeva Joenpelto naputti kirjoituskoneella ranteet ja sormet maalarinteipillä teipattuna. Hänen nivelensä olivat niin kipeät, mutta sisukkaasti hän jatkoi kirjan toisensa perään. Päivi ja Airi konetta katselemassa.

Tässä vielä linkki toiseen Eeva Joenpelto 100 vuotta -juttuumme: Teemana Eeva Joenpelto – lukupiiri kokoontui kirjailijan talossa Vares-Kantolassa.

Kommentoi