Emily Henry: Täydellinen päivä – kun kirjailijatyttö tapaa kirjailijapojan

Kun kirjan nimi on Täydellinen päivä ja kannessa on nainen ja mies rantapyyhkeillä sekä maininta ”sympaattinen nykyromanssi”, voi odottaa erittäin sopivaa ja kepeää luettavaa hellepäivään.

Tartuin kirjaan täysin viihteellisellä mielellä. Chick lit -kirja silloin tällöin on minun makuuni, ja yleensä valitsen jonkin britti- tai irlantilaiskirjan. Nyt sain amerikkalaisen Emily Henryn kirjan kustantajalta ja päätin tutustua minulle täysin tuntemattomaan kirjailijaan. Emily Henry on aiemmin kirjoittanut nuortenromaaneja ja Täydellinen päivä on hänen ensimmäinen aikuistenromaaninsa.

January kirjoittaa romanttisia bestsellereitä, Augustus puolestaan korkeakirjallisuutta. January antaa tarinoilleen onnellisen lopun, Augustus tappaa kaikki hahmonsa. He ovat toistensa vastakohtia, joita yhdistävät vain tyhjän paperin kammo ja naapuritalot järven rannalla.

Täydellinen päivä -kirjan takakannesta

Kirjan lähtöasetelma on mielenkiintoinen, vaikka kirja käynnistyikin mielestäni hieman hitaasti. Päätin lukea kirjan loppuun vasta siinä vaiheessa, kun luvussa kuusi kuvataan lukupiiritapaamista. Kyseisen lukupiirin rituaaleihin kuuluu aloittaa tapaaminen juomalla Sinisiä enkeleitä – hmn, tätä emme Kirsin Book Clubissa vielä ole kokeilleetkaan! Emme myöskään sitä, että illan teemana olisi ollut vakoojaromaanit kuten kirjan lukupiirissä.

January ja Augustus

January, kirjan kertoja, on suloinen ”keijukaisprinsessa”, jota elämä on viime aikoina kolhinut. Isä on kuollut ja jättänyt perinnöksi talon, jossa on elänyt rinnakkaiselämää toisen naisen kanssa, josta Januaryllä ei ole ollut aavistustakaan. Januaryn äiti on tiennyt, mutta ei halua puhua asiasta. Sattumalla talon naapurissa asuu opiskeluaikojen tuttu, karheankomea Gus, joka on juuri sellainen ”dark, handsome stranger” kuin chick liteissä ihastuksen kohteeksi valikoituu. Jännitettä syntyy etenkin kun Janyaryn monivuotinen poikaystävä on juuri jättänyt hänet.

Kirjoitusveto

Juoni etenee genren mukaisesti. Kivan twistin siihen tuo Januaryn ja Gusin välinen veto. Januaryn on kirjoitettava vakava kaunokirja ja Gusin naistenviihdettä (tätä termiä käytetään kirjassa). Voittaja on se, joka saa ensimmäiseksi teokselleen kustannussopimuksen. Prosessissa kumpikin lupautuu myös tutustumaan toisen taustatyömenetelmiin eli Gus esittelee Januarylle kovia kokeneita ihmisiä ja January vie Gusia romanttisille treffeille.

Luin kirjaa ja välillä kuuntelin tarinaa äänikirjana. Kirjan nimi Täydellinen päivä on mielestäni harhaanjohtava, sillä mistään yksittäisestä päivästä ei ole kyse, vaan jatkuvasti pohditaan omaa historiaa ja tehtyjä elämänvalintoja. Kumpikin vuodattaa lapsuuden ja nuoruuden vaiheitaan, salaisuuksia paljastuu ja kyyneleitä kuivataan. Aina välillä löytyy hurmaava hymykuoppa, tumma katse tai kädet päätyvät vaatteiden alle.

Sukua Gilmore Girlsille?

Paikoitellen kirja on nokkela, vaikka ei pärjääkään tässä lajissa brittisuosikeilleni (mm. Sophie Kinsella). Tarina on mielestäni leimallisesti nuorten aikuisten tarina ja varmaan parhaiten puhuttelee kirjan sankariparin ikäisiä, alle kolmikymppisiä lukijoita. Hieman minulle tuli mieleen Gilmore Girls, Januaryssa on Rorya ja Gusissa on samaa särmää kuin Jessissä.

Täydellinen päivä on New York Timesin bestseller ja sopi hellepäivän kepeäksi seuraksi. Kansikuvan mukaisesti aurinkoa ei kirjassa kyllä oteta kertaakaan ja Michigan-järven vesi on jäätävän kylmää toisin kuin meillä Suomessa kesällä 2021.

Kirjan tiedot

  • Emily Henry: Täydellinen päivä
  • Karisto, 2021
  • Alkuperäisteos Beach Read, 2020
  • Suomentanut: Taina Wallin
  • Kansi: Sandra Chiu ja Tiia Javanainen
  • 449 sivua tai 12 h 5 min
  • Äänikirjan lukija: Talvikki Eerola

Rating: 3 out of 5.

Lue myös:

Kirsin Book Club on mukana kirjabloggaajien naistenviikkohaasteessa nyt jo seitsemättä kertaa. Julkaisemme uuden jutun jokaisena naistenviikon nimipäivänä. (Olethan jo tilannut uudet blogijutut suoraan sähköpostiisi?)

Ei vastauksia

Kommentoi