Isa Merikallio: Tänään valitsen elämän – miten diagnoosi vaikuttaa uraan ja ihmissuhteisiin

Tänään valitsen elämän kertoo Isa Merikallion oman tarinan alkaen siitä, kuinka hän menestyvänä yrittäjänä elätti perhettä, työllisti ihmisiä ja hoiti lasta, joka ei nukkunut öisin. Alussa kaikki olikin hyvin. Isa asui unelmiensa kodissa ja ajoi töihin Porchellaan. Hän piti huolta kunnostaan, hoiti koiraa, laittoi ruokaa, kehitti itseään kursseilla ja lukemalla sekä järjesti lapsille kaikkea kivaa.

Jossain vaiheessa Isan asiat alkoivat kääntyä huonoon suuntaan: 

”Torpedoin vain itse jaksamistani ajattelemalla liikaa sitä, kuinka en saanut nukuttua ja kuinka mies ei käynyt töissä tai osallistunut aktiivisesti lapsen hoitoon.”

Kun elämänhallinnasta alkaa päästä ote ja päälle iskee globaali lama, niin mukaan tulee myös velkaantuminen. 

”Olin käyttänyt ja syytänyt löyhäkätisesti rahaa, jota minulla ei ollut. Jota uskoin pystyväni taikomaan vuoden loppuun mennessä niin kuin aina ennenkin. Yllättäen iskenyt masennus ja globaali taloustilanne olivat kuitenkin yhdessä eri mieltä.”

Isa Merikallio. Kuva Mirkku Merimaa

Samoihin aikoihin Isa pääsee mukaan kokeelliseen aivotutkimukseen.

”Tuloksissa kerrottiin, että minulla on taipumusta spontaaniin käyttäytymiseen ja välinpitämättömyyteen, mutta ei perinteiseen masennukseen. Tuskalliseen ja häpeälliseen tilanteeseen johtanut käyttäytymiseni näkyi aivoistani. Entä liittyikö aivolöydöksiin myös se, että vastasin myöntävästi kosintaan vain kuukauden seurustelun jälkeen ja puolen vuoden jälkeen olin jo naimisissa.” 

Isa päätyi jatkotutkimuksiin, joissa paljastui, että hänellä saattaisi olla myös kakkostyypin bipolaarinen mielialahäiriö. 

”Kakkostyypin kaksisuuntainen mielialahäiriö on oireiltaan lievempää, eikä todellisuudentaju katoa niin selvästi, että se pantaisiin merkille. Silti se saattaa aiheuttaa käytöstä, josta seuraa huomattavaa haittaa. Saatetaan esimerkiksi tehdä harkitsemattomia taloudellisia päätöksiä, aloittaa tai lopettaa ihmissuhteita. Kuinka käsittämättömän vähästä onkaan kiinni, onko ihminen ihailtu – jopa idoli – tai väisteltävä ja välteltävä hullu.”

Diagnoosin selvittyä Isa ei tiedä mitä odottaa loppuelämältä. 

”Loppuvatko työt tähän? Haluaako joku hullun valmentajan, hullun tekemään strategiaa?”

Isa kertoo lyhyesti kirjastaan.

Lopulta myös hoito saadaan alkuun:

”Terapeuttini kyselee ensimmäisellä tapaamisella, onko minulla ollut maanisia vaiheita? Ei mielestäni ole, vain masennusta silloin tällöin. Lisäksi pari osakeyhtiötä ja erilaisia hankkeita ja projekteja, kilpaurheilusta irtipyristelyä, kirja vuodessa, blogiteksti viikossa. Unet niin ja näin.”

Vuoroin tietokirjana ja vuoroin elämänkertana etenevä teksti on mielenkiintoista luettavaa. (Saattaa johtua jo siitä mitä nobelisti Daniel Kahneman on sanonut: ”On helpompaa huomata muiden ihmisten virheet kuin omamme.”) 

Kirjan rakenne on samalla pieni haaste lukijalle. Elämäkertaosuudet kaipaisivat hiukan lisää draaman kaarta. Tietosisällöt puolestaan ovat aavistuksen satunnaisesti siellä täällä ilman että ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. 

Kirjan vahvuus ja arvo taas ovat siinä rehellisyydessä, autenttisuudessa ja avoimuudessa, jolla Isa kuvaa vaikeuksiaan ja virheitään sekä niiden hänessä herättämiä ajatuksia ja tunteita. Tänä aikana, jolloin kaikki pyrimme hinnalla millä hyvänsä pitämään kulissit pystyssä, uskon kirjan olevan todella arvokasta vertaistukea kaikille samanlaisten ongelmien parissa painiville. 

Kirjan tiedot

  • Isa Merikallio: Tänään valitsen elämän
  • Viisas elämä, 2021
  • 216 sivua

Rating: 4 out of 5.

Kommentoi