Katutaidetta by Keith Haring & Banksy – kesäretki Tampereelle ja Mänttään

Jo monena vuonna olemme suunnanneet Näsijärven mökiltä kulttuurireissulle Mänttään. Tällä kertaa reissu vaati hieman enemmän suunnitelmallisuutta, sillä Mäntän Serlachius-museoiden vetonaulana olevaan Banksy-näyttelyyn täytyi varata etukäteen tarkka vierailuaika. Ja sitä ennen kannatti käydä Tampereella!

Tässä jutussa käydään Tampereella, Ruovedellä ja Mäntässä.


Lue juttu vuoden 2019 vierailusta Ruovedelle, Mänttään ja Muroleen.


Keith Haring Tampere-talossa

Keith Haring (1958-1990), kuva napattu näyttelyssä

Huomasin uutisen, jossa kerrottiin Keith Haring Posters -näyttelyssä Tampere-talossa. En tiennyt Keith Haringistä oikein mitään, joten googlailin ja löysin artikkelin, jossa katutaiteilija Haring mainittiin yhtenä katutaiteilija Banksyn esikuvista. Tämähän täytyy nähdä ennen Banksyä, ajattelin.

Minna Väisälä ja minä aivan Keith Haringin ympäröimänä.

En ollut aiemmin käynyt Tampere-talossa, joten koko visiitti oli kuin ulkomailla olisi. Keith Haring Posters -näyttelyssä on yli 100 Keith Haringin museotason julistetta. Näyttely on lainassa Hampurin taideteollisuusmuseosta (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg) ja sen on kuratoinut Jürgen Doring ja paikallisen toteutuksen on järjestänyt arkkitehti Taina Väisänen, jonka kädenjälkeä on myös samassa rakennuksessa oleva Muumi-museo.

Keith Haring ponkaisi tunnettuuteen liitupiirrustuksilla, joita hän teki parikymppisenä New Yorkin metron tyhjiin mainostauluihin. Hän toimi nopeasti, pari minuuttia ja uusi kuva oli valmis. Hänet pidätettiin monasti, mutta myös vapautettiin kepeästi. Maine kasvoi ja alkoi kiiriä median välityksellä. Pian häntä pyydettiin kansainvälisiin näyttelyihin ja esimerkiksi Swatchin kellojen ja Absolut Vodkan visuaalisen ilmeen suunnittelijaksi.

Lukuisten Keith Haringin julisteiden joukosta halusin poimia tämän, sillä tanskalainen Louisianan modernin taiteen museo on fantastinen. Retkemme Louisiana Literature -festivaaleille oli ikimuistoinen!

Keith Haring osasi brändätä itsensä hyvin. Hän avasi New Yorkin Sohoon Pop Up -myymälän, jossa myytiin t-paitoja ja muuta memorabiliaa liittyen Haringin taiteeseen. Hänelle tyypillisiä kuvia olivat ääriviivoin piirretyt ihmishahmot, avaruusalukset ja säteilevä vauva.

Andy Warhol oli ensimmäinen taiteilija, joka suunnitteli Absolut Vodkan mainoksen vuonna 1985. Warholin suosituksen perusteella myös Keith Haringilta tilattiin mainos 1986.

Keith Haringin johtoajatus oli, että taide kuuluu kaikille. Hän toteutti yli 50 yhteiskunnallista taideteosta mukaan lukien AIDSista tiedottamisen kampanjat New Yorkissa. Hän menehtyi AIDSista johtuviin komplikaatioihin vain 31-vuotiaana vuonna 1990.

Talk to Us – the Aids Hotline, 1989

Näyttely tarjosi mielenkiintoisen leikkauksen pop-taiteilijan uraan, joka ehti kestää vain reilut 10 vuotta. Hänen selkeästi omintakeinen tyylinsä vaikuttaa edelleen modernilta. Seinällä hän kaulaili Andy Warholin kanssa ja Mäntästä löytyi Banksyn työ, missä oli Keith Haringin koira. Jos ennen näyttelyä Keith Haringin nimi ei sanonut minulle mitään, niin nyt kyllä tiedän ja tunnistan! Näyttely oli myös juuri sopivan kokoinen, jotta sen teoksiin jaksoi ummikko perehtyä ja saada sopivan kokoisen palasen sulatettavaksi.

Keith Haring näyttelyn jälkeen tutustuimme Tampere-talon Muumi-museon taikamaailmaan. Museo on kaksikerroksinen tila, jossa on paljon Tove Janssonin piirrustuksia, Muumi-tarinoiden pienoismalleja ja muuta muumeihin liittyvää. Aivan ehdoton paikka kaikille muumeja rakastaville! Valitettavasti museossa ei saa valokuvata, joten tämä Minnan ja minun poseeraus on ainoa kuva museosta.

Pistäytyminen Ruovedellä

Pari vuotta sitten pistäydyimme Mäntän reissulla myös Ruovedellä ja ihastuimme vuodesta 1903 saman suvun hallussa olleeseen Vinhan kirjakauppaan ja sen viehättävään kahvihuoneeseen. Halusin näyttää kirjakaupan myös seuralaisilleni Minnalle ja Kirrelle. Perillä meitä odotti suru-uutinen: kirjakauppa on myynnissä!

Omistaja, 87-vuotias Pirkko Kauppinen oli edelleen täydessä vedossa kassakoneen takana, vaikka hyllyt olivat jo melkoisesti tyhjentyneet. Hän sanoi, että kauppa ei enää yksinkertaisesti kannattanut. Korona oli ollut viimeinen niitti. Poika, joka oli vastannut operatiivisesta toiminnasta ja myös kahvilasta, oli jo mennyt muualle töihin ja kahvilanurkkaus oli tyhjänä. Kaupan perustajien valokuvat roikkuivat vielä seinillä. Pirkko Kauppinen sanoi, että hänen isänsä oli kaupassa töissä 93-vuotiaaksi ja siirtyi suoraan hautausmaalle ja se oli Pirkonkin näkymä. Hän ei osannut ajatella leppoisia eläkepäiviä.

Vinhan kirjakauppa on ollut saman suvun hallussa vuodesa 1903. Pirkko Kauppinen on yhä, 87-vuotiaana joka päivä töissä.

Mukaamme lähti muutama kirja, paperitavaraa, kortteja ja kyniä. Nämä reilut 50 euron ostokset eivät kauppaa vielä pelasta, mutta toivoisi niin kovasti, että joku jatkoratkaisu löytyisi.

Ruoveden puukirkko eli Sofia Magdalenan kirkko on rakennettu vuonna 1778.

Kävimme vielä katsastamassa Ruoveden hienon puukirkon. Edellisellä kerralla en ollutkaan nähnyt upeaa sisätilaa, enkä käynyt hautausmaalla bongaamassa Kurun laivaturman muistomerkkiä. Runebergin lähteelle emme menneet, sillä apteekissa taas tiedettiin, että lähde on ihan yhtä masentavan umpikasvaneessa tilassa kuin kaksi vuotta sittenkin.

Banksy Serlachius-museoissa

Banksy meets Keith Haring. Choose Your Weapon (Pink), 2010 liittyi siihen, että Lontoon jengiläiset ryhtyivät ampuma-aseiden ja veitsien sijaan käyttämään taistelukoiria aseinaan. Vuonna 2010 Lontoon poliisi takavarikoi noin 1.000 pitbullia ja muita taistelukoiria jengiläisiltä. Banksyn ase on taide.

Mäntän Serlachius-museot ovat hieno kokonaisuus. Joka kesä Gösta-museon uudessa osassa on modernia ja havahduttavaa taidetta ja viereisessä rakennuksessa, entisessä Serlachiuksen perheen kotilinnassa, ovat kotimaiset klassikot sekä muutamat kansainväliset tähdet näytteillä.

Kaupungilla, entisessä Serlachius-yhtiöiden pääkonttorissa, Gustaf-museossa, on lisää vaihtuvia näyttelyitä sekä vakkarina Metsäperkele, joka kertoo G.A. Serlachiuksen uskomattoman tarinan.

Banksy-näyttelyssä on yli 100 eri kokoelmista lainattua Banksyn työtä. Esillä ovat myös hänen tunnetuimmat työnsä.

Tämän vuoden vetonaulana on Banksy. A Visual Protest -näyttely. Banksy on tuo mysteerinen katutaiteilija, jonka identiteetti on suurelle yleisölle tuntematon. Hän tekee sapluunamaalauksia näkyville paikoille, tunkee omia töitään museoiden töiden joukkoon, tuhoaa huutokaupatun työnsä hämmästyneen yleisön edessä, eikä auktorisoi näyttelyitään. Hän ei tehnyt poikkeusta myöskään Mäntän kohdalla, vaikka museonjohtaja Pauli Sivonen lähetti hänelle henkilökohtaisen viestin. Vastauksena oli: ”Hi Pauli, not at this time.” (Kivasti kirjoitettu tarina löytyy Serlachius-lehdestä 1/2021.)

Banksyn ura on lähtenyt liikkeelle kaduilta. Hän haluaa taistella taidemaailman ja yhteiskunnan auktoriteetteja vastaan, tuoda sanomansa kapinallisin keinoin esille. Olisipa hienoa joskus nähdä joku hänen töistään oikeassa ympäristössään! Banksy-näyttelyssä on laaja kattaus hänen töitään, mutta uskoisin, että ne eivät puhuttele irrallisina kuvina yhtä vaikuttavasti kuin alkuperäisessä ympäristössään. Siksi näyttelyn ehdottomasti vaikuttavin osuus onkin videotila, jossa samanaikaisesti heijastetaan kuvista lähikuva ja kauempaan otettu valokuva, jolloin saa käsityksen, missä ympäristössä teokset ovat olleet.

Näyttelyn parasta antia olivat nämä heijastetut kuvaparit, joista sai käsityksen minkälaisissa ympäristöissä kuvat ovat alunperin olleet esillä.

Banksyn taide on vahvasti kantaaottavaa. Mukana on sotaa, muuttoliikettä, ympäristöä, lapsia, kuninkaallisia. Hän muokkaa olemassa olevia kuvia omien näkemystensä esiintuomiseksi. Näemme kuningatar Elizabethin näköisen apinan, Vietnamin sodan ikonisen napalmin sytyttämän tytön pitämässä kädestä Ronald McDonaldia ja Mikki Hiirtä ja kaupunkisissejä heittämässä kukkakimppuja.

Love Is in The Air, 2003. Sen edeltäjä Flower Thrower oli esillä jo Banksyn omassa näyttelyssä Bristolissa 1998.

Banksyn kuvat ovat pysäyttäviä. Niissä on voimaa ja kapinaa aivan erilailla kuin Keith Haringin töissä. Näyttelyssä voisi viettää parikin tuntia perehtyen kuvien taustoihin ja symboliikkaan. Pääsylippu oikeuttaa kuitenkin vain tunnin visiittiin, mutta eipä kukaan tilasta tule pois hätyyttämään. Ehdottomasti kannattaa katsoa myös sisäänkäynnin vieressä olevassa isossa tilassa pyörivä video, jossa kerrotaan ranskalaisesta pariskunnasta, jotka ovat tallentaneet Banksyn taidetta ennen kuin ne on puhdistettu seiniltä pois.

Yksi Banksyn tunnetuimmista töistä on Girl with Balloon, 2004. Sama kuva on maalattu myös Länsirannan Palestiinan puolen muuriin.
Rotat ovat Banksylle symbolieläimiä. Niitä vihataan, jahdataan ja inhotaan. Rotat ovat Banksyn mukaan kaikkien hyljeksittyjen roolimalleja.

Banksyn näyttelyyn ei ole pääsymaksua, sillä Banksy vastustaa kaupallisuutta. Tänä vuonna kaikkiin Serlachius-museoiden näyttelyihin voi tutustua ilmaiseksi. Göstassa oli myös Jani Leinosen The Truth -tilateos sekä Santeri Tuorin Posing Time -valokuva- ja videoteokset. Muutoin Serlachius-museot ovat Museokortti-kohteita.

Kirre Ranin nautti Santeri Tuorin rauhoittavasta Posing Time -videoteoksesta.

Mäntässä onkin oikeastaan vain yksi ongelma: siellä on ihan liikaa tarjontaa päiväreissulle. Serlachius-museoiden lisäksi haluaisi tutustua myös Pekilon vuosittaiseen näyttelyyn sekä syödä hyvin. Jos kaikkeen haluaa ajatuksella tutustua, niin kannattaa jäädä yöksi. Me jätimme Pekilon ja Gustafin nyt väliin, joten toinen reissu kesän aikana saattaa olla tarpeen!

Näyttelyiden jälkeen suuntasimme Mäntän klubille syömään. Herkullisen aterian kruunasi sitruunapiirakka laksitsikastikkeella ja marengilla.

Muita kesäisiä kohteita

Kommentit
  1. Päivi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *