Lucinda Riley: Kadonnut sisar – menehtyneen kirjailijan viimeinen kirja

Through the pain and the joy of the journey, I have learnt the most important lesson life can offer, and I am glad of it. The moment is all we have.”

Lucinda Riley (1966-2021)
Lucinda Riley haastattelussani Lahden Suomalaisessa kirjakaupassa 22.3.2019.

Lucinda Riley menehtyi perheensä luona 11.6.2021. Hän oli taistellut syöpää vastaan jo neljä vuotta. Kun hän kävi Suomessa maaliskuussa 2019, oli hän heiveröinen, mutta pursusi tahtoa ja tarinoita. Hän oli maailmantähti, mutta samanaikaisesti erittäin helposti lähestyttävä. Hän jaksoi kohdata lukijoitaan, jokainen sain kiireettömän hetken hänen läsnäoloaan. Kun lounaalla keskustelimme meille molemmille hyvin tutusta paikasta, Thaimaan Koh Changista, oli kuin olisi jutellut vanhan ystävän kanssa.

Helsingin Aleksanterinkadun Suomalaisen kirjakaupan myymälässä 21.3.2019: Lucinda Riley ja Kirsi Ranin.

Lucindan säteily jatkaa lumovoimaansa hänen kirjoissaan. Niissä on elämän nurjaa puolta, mutta yhtä lailla myös meidän arkeamme sulostuttavaa taikapölyä. Yllä oleva video on kuvattu 21.3.2019, kun sain haastatella Lucindaa mm. Helsingin Suomalaisessa kirjakaupassa. Hänen ”Bucket Listillään” oli revontulet, joita hän olisi halunnut katsoa Lapissa lasikattoisesta iglusta. Se ei toteutunut, mutta tästä lähtien, kun näen revontulia, muistan Lucindaa ja sitä, kuinka paljon iloa hän toikaan meille, jotka yhä olemme revontulien tällä puolen. Rest In Peace, Dear Lucinda.

Seitsemän sisarta -sarjan 7. osa

Lucindan kuolema kosketti. Niinkin äskettäin kuin vappuna 2021 hän teki ”Big Announcementin” eli kertoi julkisuuteen, että Seitsemän sisarta -sarja ei päätykään seitsemänteen osaan eli Kadonnut sisar -kirjaan, vaan on tulossa vielä kahdeksas, jossa lopultakin paljastetaan sisarussarjan adoptioisän, Pa Saltin tarina. Miksi ihmeessä rikas poikamies on adoptoinut tyttäriä eri puolilta maailmaa?

Toukokuun lopussa 2021 Lucindan sarjan seitsemännelle osalle asettama maailmanlaajuisen yhtäaikaisen julkaisun unelma toteutui. Kadonnut sisar julkaistiin muutaman päivän sisällä monessa maassa, myös Suomessa. Parin viikon päästä julkaisusta tuli suruviesti.

Minä kuuntelin Kadonneen sisaren äänikirjana. Lucindahan ei kirjoittanut kirjojaan, vaan saneli ensimmäisen version tallentimeensa nimeltään Dick. Kuuntelin kirjan suomeksi Meri Nenosen lukemana, silti kuulin Lucindan oman äänen kertomassa tarinaa. Kadonneen sisaren tarinan on täytynyt olla Lucindalle erityisen läheinen, sillä siinä ollaan pääsääntöisesti Irlannissa, Lucindan synnyinsaarella.

Kadonnut sisar

Kirjasarjassa (lue juttu sarjan aiemmista osista) on koko ajan edetty kohti mysteerin ratkaisua. D’Aplièsen perheeseen on kuulunut isä Pa Salt ja kuusi adoptoitua sisarusta, joiden kaikkien nimet ovat suoraan Seulasten tähtikuviosta: Maia, Ally, Star, Tiggy, CeCe ja Electra.

Seulasia on taivaalla kuitenkin seitsemän ja samoin oli D’Aplièsien Geneven kodin pihalla olevan taivaspallon renkuloita, joissa jokaisessa lukee yhden sisaren nimi. Kadonnut sisar on nimeltään Merope, mutta kukaan toisista sisarista ei tiedä hänestä mitään ja Pa Salt on juuri kuollut eikä ole enää kertomassa.

Onneksi Pa Saltin uskottu mies, kirjasarjan aiemmissakin osissa esiintynyt juristi Georg Hoffman, on saanut luotettavan vinkin. Hänellä on hallussaan piirros smaragdisormuksesta, jonka omistajan pitäisi olla kateissa oleva sisar. Jäljet johtavat Uuteen-Seelantiin ja etsintä alkaa.

Ensimmäiseksi sormuksen haltijaa lähtee etsimään Cece, joka on asettunut Australiaan. Sormus on kuitenkin matkannut jo seuraavaan kohteeseen, niinpä jäljitykseen tarttuu kukin sisar vuorollaan.

On mukava tavata jälleen sisaruksia, joista kaikki ovat jo selvittäneet Pa Saltin jättämien kirjeiden perusteella omat juurensa. He elelevät eri puolilla maailmaa uusien kumppaniensa kanssa. Kadonneessa sisaressa ei keskitytä kenenkään tutun sisaruksen elämään erityisesti, mutta Ally on eniten esillä.

Aikuisten satu

Kun aloin kuunnella Kadonnutta sisarta, ajattelin taas hetken, että kyllä tämä on melkoista hömppää. Mutta ei mennyt kauaakaan, kun Lucindan loistava tarinankerronta nappasi minut täysin imuunsa ja kriittinen tarkastelu unohtui. Kyllähän tekstiä voisi tiivistää ja koko konseptin kyseenalaistaa (mikä ihmeen kadonnut sisar, kun hän ei ole koskaan perheeseen kuulunutkaan, eivätkä nykyisetkään sisarukset ole toistensa verisukulaisia?), mutta olen päättänyt vain heittäytyä näiden aikuisten satujen lumoihin. Tällä kertaa 23 tunnin 22 minuutin ajaksi.

Irlannin itsenäisyystaistelu

Lucinda on syntynyt Drumbegissa Pohjois-Irlannissa. Hän muutti vanhempiensa kanssa Englantiin ollessaan viisivuotias. Kun hän oli Suomessa, hän kertoi kokevansa itsensä vahvasti irlantilaiseksi. Hän oli ostanut ja restauroinut vanhan talon Clonakiltystä, West Corkista vuonna 2016 ja suunnitteli viettävänsä siellä tulevaisuudessa enemmänkin aikaa. Viime vuosien kirjat ovat kaikki enemmän tai vähemmän syntyneet siellä, joten eipä ihme, että kirjasarjan huipennukseksi alun pitäen suunniteltu kirja sijoittuu juuri West Corkiin, Irlantiin.

Harry Whittaker keskustelee Lucinda-äitinsä kanssa Kadonnut sisar -kirjasta. Videon pituus on 25 minuuttia.

Kirjan historiaosuudessa matkaamme vuoteen 1920, jolloin Irlanti on vahvasti jakautunut. Englanti on hallinnut Irlannin saarta vuodesta 1169 ja tilanne on kärjistynyt jo Pääsiäiskapinassa vuonna 1916. Vastakkain ovat englantilaiset poliisi- sekä armeijavoimat ja irlantilaiset nationalistit, jotka haaveilevat itsenäisestä Irlannista. Ääripäiden välissä on irlantilaisia, joiden tulee ottaa kantaa. Kuka lähtee Corkin oman pojan, Michael Collinsin mukaan taistelemaan Irlannin tasavaltalaisarmeijaan (IRA) eli käytännössä sissisotimaan poliisia ja armeijaa vastaan, mutta myös osallistumaan tuhotöihin maassa olevia englantilaisia maanomistajia vastaan.

Itsenäisyystaistelua kuvataan yksilöiden tasolla. Lucinda tuo voimakkaasti esiin naisten toiminnan vastarintaliikkeessä. Tutustumme sisaruksiin, Nualaan ja Hannahiin, jotka ovat naisliikkeen eli Cumann na mBahin aktivisteja: he pesevät miestaistelijoiden pyykit ja ruokkivat miehet, mutta myös tiedustelevat, välittävät viestejä ja kuljettavat aseita helmoissaan.

Rauhansopimus syntyi vuonna 1921 (100-vuotisjuhlat tänä vuonna!), mutta se jätti jälkeensä jakaantuneen kansan ja jakautuneen maan. Osa hyväksyi tilanteen ja osa ei, jakolinjat saattoivat mennä perheiden sisällä. Tämähän on meille Suomessa tuttua vuoden 1918 tapahtumien jälkipyykistä. Kadonneen sisaren juoni nappaa kiinni tähän jakautuneisuuteen ja sen heijastuksiin myöhempiin aikoihin.

Lucinda on tapansa mukaan tehnyt valtaisan taustatyön. Historiallinen osuus palveli erinomaisesti peruskurssina Irlannin historiaan. Se antoi sytykkeitä etsiä tarkempaa faktatietoa. Kävin jopa varastossamme etsimässä Michael Collins -elokuvaa, jonka dvd:n muistan meillä joskus olleen. Silloin Michael Collins ei kiinnostanut, enkä katsonut leffaa, mutta nyt kiinnostaisi!

Paljon muitakin teemoja

Kun kirjassa on lähes 900 sivua, on siihen mahtunut yksi jos toinen sivujuonikin. Tarinoissa käsitellään mm. sodan traumoja, katolisten ehkäisykieltoa, homoseksuaalisuutta, köyhyyttä, viininviljelyä, adoptiota, yksinhuoltajaäitiyttä ja Irlannin taloudellista kehittymistä.

Rakkautta on hieman, nykyajassa on ainakin yksi suhde kehitteillä, mutta kirjaa ei voi ylistää romanttisena viihteenä. Tarina vie meidät Uuden-Seelannin lisäksi Kanadaan, Ranskaan, Lontooseen ja tietenkin Atlantikseen, sisarusten lapsuudenkotiin Genevenjärven rannalle.

Merry on kuin Lucinda itse

Kirjojen nykyajassa (vuonna 2008) Meropen etsintä keskittyy kahteen naiseen, äitiin ja tyttäreen. Molempien virallinen nimi on Mary, mutta Irlannista kotoisin olevaa äitiä kutsutaan Merryksi ja aikuista, Uudessa-Seelannissa syntynyttä tytärtä MK:ksi. Kumpi on kadonnut sisar tai mikä ihmeen yhteys kummallakaan on Pa Saltiin ja sisaruksiin?

Kirjan Merry muistuttaa minusta Lucindaa itseään. Merrykin on hentoinen, vaalea, yli 50-vuotias nainen, joka pukeutuu farkkuihin ja Chanel-jakkuihin. Merry juo teetä ja whiskyä ja kuvittelen, että puhuu paljolti Lucindan äänellä. Etenkin niissä kohdissa, kun ollaan Lontoon Claridge’s-hotellin kaltaisissa huippupaikoissa tai kun puhutaan naisten asemasta ja oikeuksista.

Tulossa 8. kirja: Atlas

Tarina etenee ja yhteys historialliseen tarinaan löytyy, mutta todella paljon jää vielä auki. Eipä siis ihme, että Lucinda ilmoitti, että sarjaan tulee vielä yksi osa, Atlas, joka on omistettu Pa Saltin mysteerin selvittämiselle.

Myöhemmin perikunta vahvisti, että Lucinda oli ennen kuolemaansa ehtinyt sanella (hän aina saneli kirjansa ensin, sitten ne puhtaaksikirjoitettiin ja hän jatkoi työstämistä tekstin kanssa) ison osan Pa Saltin tarinasta sekä jakaa juonen käänteet poikansa Harry Whittakerin kanssa. Harry on lupautunut saattamaan kirjan äitinsä ohjeiden mukaisesti valmiiksi ja näin ollen Atlas ilmestyy suunnitelman mukaisesti keväällä 2023.

Saamme siis vastaukset avoimiin kysymyksiin, joista minua kiinnostaa eniten se, onko Pa Salt edelleen hengissä. Onko hän lavastanut kuolemansa vain siksi, että aikuiset tyttäret itsenäistyisivät ja irrottaisivat henkisen napanuoransa adoptioisästään. Toki kadonneen sisaren arvoituskin on kiva saada selville.

Ansainnut suosionsa

Viihdyin Kadonneen sisaren seurassa. Suurin anti oli Irlannin historiassa, mutta minusta oli myös mukava palata tuttujen henkilöhahmojen pariin.

Lucinda on luonut melkoisen ilmiön. Seitsemän sisarta -sarjaa on myyty kolmisenkymmentä miljoonaa kirjaa. Sarja on keikkunut Suomenkin myyntilistojen kärjessä. Aiempi juttuni Lucindasta ja kirjasarjasta on lähes joka päivä luetuin juttu blogissamme.

Lucinda oli tavattoman työteliäs. Hän oli menestynyt kirjailija, ja hänen miehensä sekä tämän Olivia-tytär olivat vahvasti mukana Lucindan kirjailijuuden arjen pyörittämisessä. Asiat tehtiin pitkälti perhepiirissä. Viimeisten neljän vuoden aikana, jolloin Lucindalla oli jo syöpä, hän kirjoitti viisi kirjaa. Uskon kuitenkin, että hän ehti tarttua hetkeen ja nauttia elämästä yhdessä rakkaan perheensä kanssa.

Olen kiitollinen, että sain tavata Lucindan. Kirjojensa sivuilla hän elää ikuisesti.

Kirjan tiedot

 • Lucinda Riley: Kadonnut sisar
 • Bazar, 2021
 • Alkuperäisteos: The Missing Sister, 2021
 • Suomennos: Tuukka Pekkanen, Hilkka Pekkanen
 • Äänikirjan lukija Meri Nenonen

Rating: 4 out of 5.

Lue myös muut naistenviikon 2021 juttumme:

Kommentit
 1. Anki Heikkinen
  • anukatri
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Kaisa Viitasalo
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi