Mikko Kalajoki: Velkakirja – kiihtyvällä vauhdilla päin seinää!

Mikko Kalajoen uutuus Velkakirja kertoo urheiluvälinekauppiaasta, joka rahahuoliaan selvittäessään tulee sotkeneeksi asiansa yhä pahempiin solmuihin. Teksti on sujuvaa ja tarina etenee vauhdikkaasti ja mukaansatempaavasti. 

Teos on Mikko Kalajoen neljäs romaani ja ensimmäinen rikoskirja. Romaani sijoittui toiselle sijalle neljänsadan osallistujan joukosta Otavan ja tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin järjestämässä Rikos 2019 -kirjoituskilpailussa. Kilpailun voitti Milla ja Aki Ollikaisen teos, joka myöhemmin sai nimen Kontti.

Kirja ei ole varsinainen dekkari, sillä poliiseilla ei ole oikeastaan mitään roolia. Alussa ei tapahdu varsinaista rikostakaan, vaan kirjassa seurataan kuinka päähenkilöt kukin omalla tavallaan ajavat yhä kiihtyvällä vauhdilla päin seinää. Mieleen tulee Jens Lapiduksen kerronta. Tarina on hyvin koukuttava ja lukijaa kiinnostaa, millaiseksi väistämätön katastrofi eskaloituu.

Toisaalta tunnelma on myös jollain tavalla samanlainen kuin Arttu Tuomisen kirjoissa. Paljon huomioita kiinnitetään siihen, miksi päähenkilöt päätyvät tekemään sellaisia ratkaisuja kuin tekevät. Tuomisen kirjoissa motiivit paljastuvat menneisyydestä. Kalajoen kirjassa seuraamme reaaliaikaisesti päähenkilöiden mielen kehitystä.

Kirja on sikäli erikoinen, että ensimmäistä kertaa luen tarinaa, jossa useampi henkilö kertoo tapahtumista ensimmäisessä persoonassa. Tuntui aluksi hämmentävältä, kun kertoja vaihtui kesken tarinan, mutta sitten siihen tottui. Jokainen uusi luku on otsikoitu aina kyseisen kertojan nimellä, joten lukija tietää kenen näkökulmasta on kulloinkin kyse. Kahden minä muodossa tapahtuvan henkilön lisäksi tapahtumia seurataan vielä kolmannenkin henkilön näkökulmasta, tällä kertaa kolmannessa persoonassa.

Tarinan loppu on yllättävä, mutta siitä jää hiukan vaivautunut tunne. Katharsis puuttuu ja lukija ihmettelee, että näinkö tässä nyt sitten kävi. Muilta osin kirja on hyvin viihdyttävä ja annankin sille vahvan lukusuosituksen ja 4,5 tähteä.

Mikko Kalajoki. Kuva Arto Arvilahti 2020.

Kirjan tiedot

  • Mikko Kalajoki: Velkakirja
  • Otava, 2021
  • 320 sivua / 7 h 33 min
  • Äänikirjan lukija: Paavo Kerosuo

Rating: 4.5 out of 5.

Lue myös

Kommentoi