Antti Tuomainen: Hirvikaava – kovaa peliä seikkailupuistossa

Euroopan hauskimmaksi kirjoittajaksi mainittu Antti Tuomainen uudistuu kirjailijana. Tähän asti Antti on luonut jokaiseen romaaniinsa uuden maailman, hänen uusin romaaninsa Hirvikaava on kuitenkin jatkoa edelliselle. Seikkailupuistoon sijoittuva rikosromaanisarja, uhka vai mahdollisuus?

Olin hieman hämmentynyt, kun kuulin että vuonna 2020 ilmestyneelle Jäniskertoimelle tulee jatko-osa. Antti Tuomaisen aiempia romaaneja lukiessani minulle merkittävä osa niiden viehätystä on ollut uteliaisuuttani kutkuttava tutustuminen uuteen toimintaympäristöön.

Jäniskertoimessa Henri Koskinen perii veljeltään Juhanilta huonosti hoidetun seikkailupuiston ja sen velat jotka on otettu rikollisilta. Vakuutusmatemaatikko – tosin jo entinen – ryhtyy laskemaan, käärii hihat ja pelastaa puiston. Hirvikaavan napakka kertaava aloitus keräilee kyytiin ne lukijat jotka tulevat mukaan vasta tältä pysäkiltä. Saavutaan SunMunFun-seikkailupuistoon ja hip-hei, taas mennään!

Henri on näennäisestä pehmeydestään huolimatta loistava esimies. Hän on koonnut – oikeastaan pääosin perinyt seikkailupuiston mukana – henkilöstötiimin, joka on ominaisuuksiltaan oikeaoppisen monipuolinen. Henri saa jokaisen toimimaan puiston parasta ajatellen ja hän osaa nostaa heistä kaikista parhaat puolet esiin. Sekään ei auta, kun yllättäen menneisyys palaa.

Edessäni seisoi mies, jonka takia minut oli oltu tappaa, mies, joka oli jättänyt minulle satojen tuhansien eurojen velat.”
s. 28

Käy ilmi, että myös seikkailupuistoalalla on vilpillisiä toimijoita, eikä Juhaninkaan kohtalo ollut ihan sellainen kuin miltä näytti. Veli on haihatteleva luuseri ja näihin ominaisuuksiin nähden aivan liian toimelias, Siispä uusi seikkailu odottaa! Tutut hahmot kasvavat ja monipuolistuvat, ja uusiakin esitellään ennen kuin rauha taas palaa puistoon, kun Henri on laskenut ratkaisevat todennäköisyydet ja saavuttanut tavoitteensa seikkailupuiston kehittämiseksi.

Tuttuun tapaan mukana on myös rakkaustarina, sekin jatkoa Jäniskertoimelle. Asioita virkansa puolesta selvittelevän, vanhemman rikostutkija Osmalan rooli tapahtumien kulussa on hieman epäselvä. Tämä sitoo tarinan tiukasti todellisuuteen, olemmehan saaneet mediasta seurata lain hämärälle puolelle livenneen, ulospäin maineeltaan moitteettoman poliisin edesottamuksia.

Antti Tuomainen. Kuva Jonne Räsänen / Otava 2020.

Jos oli yllätys ja sopeutumisen paikka minulle, että Hirvikaava on jatko-osa Jäniskertoimelle, niin Tuomaisen kuiva huumori ja erityisesti hänen tapansa kirjoittaa ovat säilyttäneet hehkunsa. Antti Tuomainen käyttää suomen kieltä täyteläisesti ja rehevästi, samalla ankaran tuhlailemattomasti. 

Kaikkien plussien ja miinusten jälkeen totean että Hirvikaava jatkaa ansiokkaasti Jäniskertoimen tarinaa, ja annan neljä tähteä. Hirvikaavaa voi suositella monenlaisille lukijoille. Sen juonellisen tarinan lomaan on kirjoitettu teräviä ja yleispäteviä huomioita, jotka antavat myös ajattelemisen aihetta sitä kaipaaville.

Kiitokset Otavalle Hirvikaavan pdf-vedoksesta.

 • Antti TuomainenHirvikaava
 • Kustantaja Otava 2021
 • 303 sivua
 • Myös e-kirjana
 • Tulossa myös äänikirjana
 • Lukija Antti L.J. Pääkkönen

Rating: 4 out of 5.

Lue myös aiemmat arviomme Antti Tuomaisen teoksista:

Kaivos 2015
Mies joka kuoli 2016
Palm Beach Finland 2017
Pikku Siperia 2018
Jäniskerroin 2020

Kommentit
 1. Anki Heikkinen
  • Avatar photo Minna
 2. Jane Laakkonen
  • Avatar photo Minna

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *