Jens Lapidus: Paratiisikaupunki – Ruotsi on kaukana paratiisista vuonna 2025

Jens Lapidus tunnetaan Tukholman alamaailman autenttisista kuvauksistaan. Tällä kertaa lähestymistapa on hiukan erilainen ja nyt eletäänkin neljän vuoden päässä tulevaisuudessa tapahtuvassa dystopiassa. Paratiisikaupunki sijoittuu vuoteen 2025, jolloin Ruotsin ongelmalähiöt ovat kehittyneet nykyisestä vielä huomattavasti pahemmiksi ja valtio on määritellyt ne aidatuiksi ”erillisalueiksi”.

Erillisalueen asukas, joka on tuomittu kolme kertaa vähintään vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen, voi saada ETJ-leiman. Tämä tarkoittaa, että jos tekee vielä neljännen rikoksen – vaikka kuinka pienen – voi saada siitä elinkautisen rangaistuksen. 

Kolme päähenkilöä

Tarinassa seurataan kolmen henkilön elämää – maahanmuuttotaustaisen entisen vapaaottelijan, kantaruotsalaisen somejulkkiksen ja sisäministerin henkivartijana toimivan poliisin.

Kirja lähtee heti käyntiin kahdella tehokkaalla toimintakohtauksella. Lapidus on todella sisäistynyt amerikkalaisten käsikirjoittajien ohjeen: ”Katsojan huomio on vangittava ensimmäisten kolmen minuutin aikana.”

Jens Lapidus

Poliittinen trilleri

Sikäli kuin oikein muistan, kyseessä on Lapiduksen ensimmäinen poliittinen trilleri. Hiukan odottamatta kirja tuo mieleen neljäkin tuoretta suomalaista trilleriä: Somejulkkis muistuttaa hiukan Max Seeckin Pahan verkko -kirjan päähenkilöä. Dystopiakuvauksista tulevat mieleen Tuomas Niskakankaan Roihu ja Ilkka Remeksen Kotkanpesä. Lapiduksen tapa käsitellä ilmastomuutosta on hiukan samanlainen kuin Taavi Soininvaaran uutuudessa Sokea oraakkeli. Tuntuu mukavalta huomata, että suomalaiset ovat olleet edelläkävijöitä näin hyvässä seurassa.

Romaanin suljetuilla erillisalueilla vallitseva kaoottinen tunnelma on vielä omalla surrealistisella tavallaan ajankohtainen juuri nyt Afganistanissa päivä päivältä kehittyvän kriisin johdosta.

Vetävää kerrontaa matkalla Hollywoodiin!

Vaikka itse hiukan vierastankin tulevaisuuteen sijoittuvia tarinoita, niin tässä kirjassa dystopiakuvaukset eivät mene yli vaan tarina pysyy hyvinkin uskottavana. Myös kirjan rytmi on todella hyvä. Kirja koostuu 4-5 sivun luvuista, joissa useimmissa on tiukkaa toimintaa. 

Kirjan puolenvälissä tarinan kierrokset käännetään vielä uudelle tasolle. Tapahtuu hiuksia nostattavia käänteitä ja henkilöhahmot saavat uusia ulottuvuuksia. Viimeisillä viidelläkymmenellä sivulla vauhti sitten kiihtyy entisestään ja käänteitä satelee oikealta sekä vasemmalta. Aivan viimeiselläkin sivulla esitetään vielä arvoitus, joka saa lukijan miettimään, voisiko asia ollakin näin. 

Erittäin palkitseva lukukokemus, jota ei tahdo laskea käsistään. Tämä kirja päätyy varmasti Hollywood-elokuvaksi!

Kirjan tiedot

  • Jens Lapidus: Paratiisihuone
  • Alkuperäisteos Paradis city
  • Suomentajat Petri Stenman ja Sirje Niitepōld
  • Kustantaja Like, 2021
  • Sivuja 400
  • Äänikirjan lukija Markus Bäckman

Rating: 5 out of 5.

Kommentoi