Joona Keskitalo: Tottelemattomat – kun kaveriporukka päätti trendikkäästi rikastua huumekaupalla

Olipas miellyttävä uusi tuttavuus! Esikoiskirjailija Joona Keskitalon Tottelemattomat on erinomaisen mukaansatempaava jännityskirja. Kyseessä on kehityskertomus, jossa suhteellisen viattomat nuoret yrittäjät ajautuvat talousvaikeuksien seurauksena kokeilemaan ensin ”vain yhtä” huumekauppaa. Breaking Bad -henkisesti päähenkilöiden haasteet ja vastukset kasvavat ja ennen pitkää nelikko huomaa olevansa peruuttamattomasti osa kansainvälistä huumebisnestä.

Tarina on erittäin hyvin kirjoitettu. Lähes nelisataasivuisessa romaanissa ei ole hetkeäkään tyhjäkäyntiä, ei paatoksellista näkemyksellisyyttä tai turhia tietoknoppeja. Jokainen kappale vie tapahtumia eteenpäin ja vastaavasti kaikki tapahtumat perustuvat henkilöhahmojen aiempiin ratkaisuihin. 

Tosielämän vaikutteita: Nacci meets Helsinki Noir

Kirjoitustyyliä voisi kuvata sanomalla Nacci Tranberg meets Jens Lapidus. Tarinassa on kuin sekoitus Tranbergin kaltaisten todellisten rikollisten autenttisia muistelmia ja Lapiduksen kaltaista ”Helsinki Noir” tyyliä. 

Osa henkilöhahmoista kuulostaa etäisesti julkisuudesta tutuilta. Huumekeisariksi ryhtynyt Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on ilmeinen esikuva yhdelle henkilöhahmolle. Jotkut nuorista päähenkilöistä taas tuovat mieleen Katiska-jutun päätekijöitä. Kirjan sisäkannessa Joona Keskitalo osin myöntääkin saaneensa vaikutteita tosielämästä. Tosin hahmot kuulostavat tutuilta lähinnä heille sattuneiden tapahtumien kautta. Sinänsä jokainen kirjan henkilö on huolella tätä tarinaa varten kehitelty oma persoonansa.

Lukiessa syntyi vaikutelma, että kirja on alun alkaenkin rytmitetty soveltumaan TV-sarjan käsikirjoitukseksi. Joona Keskitalo vahvistaa tämän haastattelussa:

Olisin voinut kirjoittaa muutenkin, mutta lähtökohtanani oli kirjoittaa sarja. Ajattelen tarinaa visuaalisesti ja sitten kompastelen niiden sanojen kanssa, kun yritän laittaa asiaa paperille. Alun perin kirjan rakenteena olikin kahdeksan jaksoa. Olen myös yrittänyt saada rakenteeseen kohtausmaisuutta.”

Tarinan osalta Joona Keskitalo halusi vaihtaa perinteisen asetelman näkökulmaa:

Olen lukenut miljoona dekkaria ja halusin nyt kääntää asetelman päinvastaiseksi. Tarina ei ala murhalla, vaan se loppuu murhaan. Tarinassa ei selvitetä rikosta, vaan siinä yritetään selvitä rikoksesta. Perinteisessä dekkarissa päähenkilö on se, joka tietää mitä hän tekee ja muut epäilevät hänen kykyjään. Tässä taas kukaan ei oikein tiedä mitä on tekemässä.”

Viiden tähden kirja!

Joona Keskitalon Tottelemattomat on mielestäni todella hyvä kirja! Viimeiset sata sivua ovat melkein kuin Kummisetä potenssiin kymmenen – tehdään siirtoja ja maksetaan kalavelkoja.

 

Joona Keskitalo. Kuva: Uupi Tirronen

Joona Keskitalo on myös aivan poikkeuksellinen esikoiskirjailija. Jo ennen kuin Joonan ensimmäinen kirja ilmestyy kauppoihin, hän on jo onnistunut myymään sen tv-oikeudet. 

Ja mikä vielä mielenkiintoisempaa, Joonalla on jo kolmiosaiseksi aiotun kirjasarjan toinenkin osa valmiina, joka ilmestyy syksyllä 2022. Joona vaikuttaa olevan kirjoittamiseen erittäin kunnianhimoisesti suhtautuva, kaupallisuutta ymmärtävä ja kovaan työhän valmis kirjailija. En yhtään ihmettelisi, jos hän pian tekisi Max Seeckin tapaan kansainvälisen läpimurron.

Kirjan tiedot

  • Joona Keskitalo: Tottelemattomat
  • Bazar, 2021
  • Tottelemattomat-sarja, osa 1
  • 381 sivua / 13 t 6 min
  • Äänikirjan lukija: Markus Niemi

Rating: 5 out of 5.

Trillerien ystävä Kari Jääskeläinen kehuu Tottelemattomia erinomaiseksi teokseksi genressään.

Kommentoi