Johanna Bäckström Lerneby: Perhe – mafiosoja vai ruotsalaislähiön ongelmanratkaisijoita

Perhe on tietokirja, joka kertoo Angered-nimisestä Göteborgin lähiöstä ja siellä vaikuttavasta libanonilaislähtöisen suvun muodostamasta klaanista. Kirjan on kirjoittanut palkittu journalisti Johanna Bäckström Lerneby.

Kirjan alussa Koillis-Göteborgin paikallispoliisin päällikkö Ulf Merlander kuvaa oikeudenkäynnissä sukua näin: 

Olen seurannut näitä Al Asimeja aika kauan. Suku koostuu nykyjään noin 120 henkilöstä. Useimmat heistä asuvat Angeredissa. Vuosien varrella he ovat osallistuneet erittäin laajasti rikolliseen toimintaan. He ovat vaikuttaneet Angeredin paikallisyhteisöön pitkään negatiivisesti. Kun katsotaan tätä sukua, niin näistä 120 henkilöstä noin 60 on yli 15-vuotiaita. Nelisenkymmentä heistä on miehiä, ja yli 30:llä on merkintöjä poliisin rekistereissä. Al Asimit tunnetaan monenlaisista rikoksista: On murhia, kiristystä, lähisuhdeväkivaltaa, pahoinpitelyjä, laittomia uhkauksia, huume- ja aserikoksia.”

Rikollisjengit kaappaavat asuinalueen

Kirja kertoo karulla tavalla siitä, miten asioiden riistäytyessä käsistä juuri kaikkein vähäosaisimmat joutuvat lähiöiden rikollisuuden maksumiehiksi. Tavalliset asukkaat menettävät häkkikellarinsa ja pesutupansa, kun rikollisjengit kaappaavat ne huumekaupan myyntipisteiksi. Kuka tahansa voi joutua kiristyksen ja väkivallan uhriksi. Kirjassa kerrotaan useammastakin tapauksesta, jossa klaaniin kuuluvat lapset haastavat riitaa toisen lasten kanssa ja kun tilanne kärjistyy tappeluksi, haetaan isommat sukulaiset apuun. Pahimmillaan tällainen koston kierre päättyi 19-vuotiaan chileläisnuoren kuoliaaksi puukotukseen.

Todistajien pelottelu

Toistuva teema kirjassa on myös todistajien pelottelu. Juuri millekään rikokselle ei saada todistajia eivätkä edes rikoksen uhrit uskalla kertoa mitä heille on tehty. Rikolliset keksivät myös omia korvausvaatimuksiaan ja jos uhri ei maksa, vaatimukset kasvavat kymmenkertaisiksi. 

Yksi tällaisista uhreista on kahvilaa pitävä Maria, joka joutuu kiristyksen kohteeksi täysin ilman omaa syytään. Rikolliset vaihdattivat Marian ex-miehen autokorjaamossa uuden moottorin BMW X7 -autoonsa ja jättivät sen lähes 50 000 euron hinnan maksamatta. Tämän lisäksi rikolliset alkoivat keksityillä tekosyillä vaatia yrittäjältä vahingonkorvauksia.

Autokorjaamoyrittäjään kohdistuva uhkailu kävi niin vakavaksi, että tämä päätti paeta Ruotsista. Tässä vaiheessa rikolliset keksivät alkaa periä ”velkaa” Marialta vaikka tämä oli eronnut ex-miehestään yli kymmenen vuotta aiemmin. Tilanne eskaloituu Marian osalta niin pahaksi, että hän joutuu myymään kahvilansa alihintaan ja muuttamaan salatuilla henkilötiedoilla uudelle paikkakunnalle.

Kirjoittajana huippujournalisti

Kirjan kirjoittaja Johanna Bäckström Lerneby ei todellakaan ole kuka tahansa ulkomaalaisvastainen öyhöttäjä. Päinvastoin hänen vahvuuksiaan on kyky solmia suhteita Angeredin asukkaisiin, sekä uhreihin että rikollisiin. Bäckström Lernebyn ammattitaidosta journalistina kertoo myös se, että hän on työskennellyt 25 vuotta toimittajana mm. Aftonbladetissa ja SVT:ssä. Lisäksi hänet on palkittu moneen kertaan erilaisilla tunnustuksilla kuten mm. Bonnierin suurella journalistipalkinnolla.

Johanna Bäckström Lerneby

Dramaattinen tietokirja

Bäckström Lernebyn kirja on hämmästyttävän dramaattista luettavaa ollakseen tietokirja. Siinä seurataan useampaa tarinaa: toimittajan pyrkimystä kirjoittaa kirja Angeredia hallitsevasta suvusta, itse suvun tarinaa, viranomaisten pyrkimyksestä saada lähiö takaisin hallintaansa, sekä Maria -nimisestä kiristyksen ja terrorin kohteeksi joutuneesta kahvilanpitäjästä. 

Kirja myös maalaa todella synkän kuvan siitä, mitä meillä Suomessakin on odotettavissa, jos jengiytymistä ei pystytä estämään. Vaikka varsinaisia poliisin no go -alueita ei ehkä muodostuisikaan, voivat asukkaat olla niin peloissaan, että rikoksia ei pystytä selvittämään lainkaan. 

Joitakin ratkaisukeinojakin kirjasta löytyy. Yksi niistä on viranomaisten välinen yhteistyö, jonka avulla jengit laitetaan niin ahtaalle, että tavalliset ihmiset uskaltavat taas ryhtyä todistajiksi. Keinot opittiin Saksan Essenistä, jossa samanlainen tilanne saatiin kuriin lähettämällä poliiseja kaduille partioimaan aikaisempaa paljon enemmän. Poliisi otti lisäksi käyttöön nollatoleranssilinjan: Jokaisesta virhepysäköinnistä sakotettiin ja roskien heittelystä huomautettiin. Aikaa myöten tavalliset kaupunkilaiset alkoivat huomata eron aikaisempaan.

Poliiseja Göteborgin kadulla syyskuussa 2018, kun maahanmuuton vastaiset fasistiryhmät olivat uhanneet suurella mielenosoituksessa. Kirsin Book Clubin ryhmä oli samaan aikaan Göteborgin kirjamessuilla, lue juttu.

Voisiko tämä tapahtua Suomessa?

Vaikka keinoja siis löytyy, tilannetta ei kannata Suomessa päästää käsistä, sillä asioiden korjaamiseen menee Essenin poliisimestarin mukaan 10-15 vuotta. Ja Suomessa alkaa olla jo todella kiire. Juuri tätä kirjoittaessa rikosylikomisario Christer Ahlgren toteaa MTV:n haastattelussa, että Suomi on jengiytymisessä jo Ruotsin ja Tanskan tiellä ja että meillä toimii jo ainakin kymmenen huolestuttavia piirteitä omaavaa katujengiä.

Kirjan tiedot

  • Johanna Bäckström Lerneby: Perhe
  • Gummerus, 2021
  • Alkuperäisteos: Familjen
  • Suomennos Markus Myllyoja
  • 304 sivua / 7 h 56 min
  • Äänikirjan lukija: Outi Vuoriranta

Rating: 4 out of 5.

Lue myös

Göteborg täyttää 400 vuotta 2021.
Kommentit
  1. Anki Heikkinen

Kommentoi