Max Seeck: Kauna – varma nousija bestseller-listoille!

Kauna on Jessica Niemi -sarjan kolmas osa.

Max Seeck on onnistunut siinä, mistä on haaveillut. Hänestä on tullut kansainvälisesti arvostettu dekkarikirjailija, ja kirjojen pohjalta viritellään Hollywood-tuotantoa. Hän on monessa haastattelussa kertonut ammattimaisesta työotteestaan ja siitä, kuinka hänen sydämensä sykkii elokuvalle. On myös mainittu Oscar-palkinto Maxin haaveiden johtotähtenä.

Max Seeckin uusin dekkari Kauna on Jessica Niemi -sarjan kolmas osa. Siinä tapaamme jälleen tutun tiimin Pasilan väkivaltarikosyksiköstä sillä erotuksella, että rikosylikonstaapeli Jessica on jäänyt virkavapaalle. Ajassa elämme aivan Pahan verkko -kirjan suoraa jatkoa.


LUE AIEMPIEN OSIEN ARVIOT

Jessica Niemi -sarjan osa 1: Uskollinen lukija

Jessika Niemi -sarjan osa 2: Pahan verkko


Mikä on Kaunan rikos ja kuka sitä selvittää?

Kirjan alussa kaikkien tuntema teollisuuspohatta Eliel Zetterborg löytyy kuolleena kodistaan. Vierellä on on verinen veitsi, jolla häntä on pistetty suoraan sydämeen. Miten se on mahdollista? Elielin henkivartija on juuri saattanut hänet tyhjään asuntoon, jossa on ollut hälytysjärjestelmä päällä, eikä kukaan ole poistunut rakennuksesta. Liittyykö tapaus samana päivänä tehtyyn ilmoitukseen siitä, että Kouvolan tuotantolaitos aiotaan ajaa alas? Vai onko Zetterborgilla mahdollisia vihollisia?

(Eliel Zetterborg sattuu asumaan tunnetussa ”Silitysrautatalossa” Venäjän suurlähetystön naapurissa, joten jälleen yksi rasti Helsinki Noir -dekkarikävelylle!)

Poliisit ovat pian paikalla ja jutun päätutkijaksi nimitetään Jessican poissa ollessa Jusuf Pepple. Kyseessä on Jusufin ensimmäinen päätutkijan rooli ja häntä jännittää. Tupakkaa kuluu niin paljon, että lukijana minua alkoi jo ärsyttää, eikö Jusufin stressaantumista voi muuten kuvata.

Jusufin tiimissä ovat Nina Ruska, Jami Harjula ja Rasmus Susikoski. Painetta ylhäältä antaa Helena Lappi, joka edellisessä osassa oli isossa roolissa. Nyt rikoksen selvittäminen etenee niin rivakasti, että tiimin yksityisasioita käsitellään varsin vähän. Ilmassa on kuitenkin erään exän uutisia ja eräiden uusia ihastuksia.

Ovatko Kaunan henkilöt uskottavia/kiinnostavia?

Poliisitiimi on tullut tutuksi aiemmista Jessica Niemi -sarjan osista ja heidän kuvauksestaan minä pidän. Max on kirjoittanut heidät hyvin eläviksi ja moniuloitteisiksi ihmisiksi. Kirjan murhatarinaan liittyvä kaarti on hieman stereotyyppisempää porukkaa, varakkaita liike-elämän vaikuttajia ja heidän kultalusikka suussa syntyneitä poikiaan. Metsästysretkellä ollut seitsemän hengen seurue olisi voinut olla lainassa Kjell Westön Rikinkeltaisesta taivaasta.

Onko juoni vetävä?

Vastaus on yksinkertaisesti: on, on ja on! Tämän vetävämpää dekkaria ei voi kirjoittaa. Lukiessa ei hengästy, mutta tutkinnan edetessä aina tupsahtaa uusi näkökulma. Tämä yllätyksellisyys kantaa aivan kirjan viime sivuille asti, missä solmitaan kauniisti kaikki rikoslinjat yhteen. Tästä minä pidän, juonen monipolvisuus on sopivan koukkuinen, mutta ei mahdoton arvattavaksi. Jos siis on ollut hereillä ihan joka sivulla, niin on mahdollisuus arvata jopa loppuhuipentuma. No, minä en kyllä arvannut, mutta olisi pitänyt! Juonen punominen ja kuljettaminen on Max Seeckin todellinen vahvuus.

Max Seeck ”Silitysrautatalon” edustalla Helsingin Ullanlinnassa.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Minulle ”Silitysrautatalon” historia oli kiinnostava ja aivan varmasti muistan Kaunan joka kerta, kun liikun sielläpäin. Kaunassa vilisee runsaasti leffaviittauksia, jotka varmasti miellyttävät lajia tuntevia. Mutta muutoin liikuttiin melko tutuilla vesillä.

Miten paljon Kaunassa kuvataan päähenkilön elämää?

Jessica Niemi on sarjan nimihahmo, mutta nyt hän hyppää aktiiviseksi toimijaksi vasta puolivälissä kirjaa. Pidän Jessicasta, mutta tällä kertaa hänen ”näkynsä” olivat liian karmaisevia minun makuuni. Max Seeck on tekemässä kauhuleffaa, joka ilmestyy 2022 ja ilmeisesti Jessican kokemukset antavat osviittaa, mitä on tulossa. Kauhu vaan ei ole vähimmässäkään määrin mun juttu, joten sorry Max, Koputus-leffaasi en tule katsomaan ja kirjassakin teki mieleni hypätä kohtauksen yli. Siis ilmeisen toimivaa kauhua!

Onko Kauna ahdistava, raaka tai pelottava?

Jos jätetään pois Jessicaan liittyvät noitajutut, niin Kauna ei ole ahdistava, raaka tai pelottava. Tätä arvostan kovasti. Toki Eliel Zetterborg murhataan, ja muutama muukin rikos tapahtuu, mutta nyt ei veriroiskeilla mässätä. Sarjan aiemmissa osissa on kuoltu paljon karmivammilla tavoilla.

Herättikö Kauna ajatuksia, koskettiko?

Kaunaa lukiessa on hyvä kaivaa ne kuuluisat ”little gray cells” esiin, sillä juoni on nokkela. Muutamissa kohdissa kirjaa on kiusaamiskohtauksia, jotka kyllä koskettavat ja muistuttavat, millaisia seurauksia kiusaamisella voi olla. Kirjan nimi ei aivan turhaan ole Kauna, sillä se sopisi useampaankin kirjan tilanteeseen.

Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Tottakai suosittelen! Samoin kuin suosittelen lukemaan myös sarjan aiemmat osat Uskollinen lukija ja Pahan verkko, sillä niihin viitataan kirjassa monessa kohdin. Kohderyhmäksi määrittelisin tyylikkäiden dekkareiden ystävät, sillä nyt ei rämmitä Helsingin alamaailman kellareissa eikä ratkaisu perustu brutaaliin voimankäyttöön.

Omassa genressään Max Seeckin kirjat ovat aivan huippua, siis maailman huippua, ja minulta irtoaa neljä tähteä!

Kirjan tiedot

  • Max Seeck: Kauna
  • Tammi, 2021
  • 430 sivua / 12 t 4 min
  • Äänikirjan lukija: Satu Paavola

Rating: 4 out of 5.
Kysyimme lukijoiltamme, kenelle pitäisi antaa Kirsin Book Clubin kirjailijasukat ystävänpäivänä 2021 ja Max Seeck oli yksi onnekkaista!

Max Seeck osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös mm. Viveca StenLeena LehtolainenClare MackintoshSaija KuuselaMax SeeckJarkko SipiläMartta KaukonenTuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu löytyy festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa Tiketistä

Kommentit
  1. Avatar photo Minna
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi