”Nyt hiljaa, hiljaa hiivitään…” – Kolme iloista rosvoa ilahduttaa lapsia Lahden Kaupunginteatterissa

Lahden kaupunginteatteri avasi syyskauden Eero-näyttämöllä Kolme iloista rosvoa musiikkinäytelmällä. Tämä hauska satuklassikko sopii koko perheen katsottavaksi.

Vihdoinkin se tapahtui, että päästiin lastenlasten kanssa teatteriin. He olivat sitä jo odottaneet. Kaupungilla nähdyt teatterin mainokset oli huomattu ja aina ohi ajaessa tuli kysymys ”Milloin me mennään katsomaan toi esitys?”

Kardemumman kaupungin ydinpalvelut ovat kauppiaan, leipurin ja makkaramestarin putiikit. Aurinkoisessa kaupungissa elämä on vilkasta ja värikästä. Kaupungin kaduilla kulkee monenmoisia ihmisiä ja eläimiä. Kaupunkilaisten elämän viihtyvyydestä huolehtii poliisimestari Paavali, parhaan kykynsä mukaan. 

Kardemumman kaupungissa kelpaa asustaa.

Kun ei turhaan huolehdi, ei turhaa huolta saa. Leipää leipoo leipuri, sen paistaa ruskeaks´

ja lounaan syövät kaikki kello kaks´.”

Kaupungin täydellistä elämää häiritsevät kaupungin ulkopuolella sotkuisessa talossaan asuvat rosvot Kasper, Jesper ja Joonatan. Öisin he hiipivät keskustaan ja kuinka sattuvatkin aina makkaramestarin ja leipurin puoteihin. Rosvojen lemmikki, nälkäinen leijona, ei tee veijareiden kiinni saamista helpoksi.

Nyt hiljaa hiljaa hiivitään näin Kardemumman yössä. On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä. Kun pakko on niin siepataan, ei tarpeetonta milloinkaan. Hei rensselit selkähän, nassakat kourahan, Kasper, Jesper ja Joonatan.”

Kardemummalaiset valmistautuvat juhlimaan yhteistä kaupunkijuhlaa. Juhla kiinnostaa myös rosvoja, ensin ryöstömielessä, mutta lopulta kaupunkilaisten parhaaksi. Yllättävät käänteet, joihin kuuluu rosvojen vankilassa olo, johdattavat lopulta kaupunkilaiset karistamaan ennakkoluulonsa ja ottamaan rosvot mukaan kaupungin toimintaan. 

Pääosan esittäjät Jari-Pekka RautiainenJanna Räsänen ja Raisa Vattulainen ovat koominen kolmikko, joka hitsautuu hienosti yhteen kolmeksi iloiseksi rosvoksi. Rosvojen rooleissa täytyy olla notkeutta ja ketteryyttä, joita kaikilta löytyy. Poliisimestari Paavalin roolin näyttelevä Aki Raiskio on vuosi vuodelta vaan ketterämpi näyttämöllä. Kardemumman kaupungin hössöttävän väen ankkuroi Liisa Vuoren esittämä rouva Paavali rauhallisella olemuksellaan.

Lahden kaupunginteatterin pienen näyttämön tila vaatii lavasteilta paljon. Lavastaja Tiina Hauta-aho onnistui täyttämään lavan käännettävillä ja muunneltavilla lavasteilla. 

Väliajan tunnelmia

Yhtä paljon kuin teatteriesitystä odotetaan, mietitään väliaikatarjoilua. Se on myös tärkeä osa teatterikokemusta. Tällä kertaa valitsimme mehevät donitsit, pillimehut ja kahvin.

Lämmin suositus yli kuusivuotiaille

Seurassani olleet Joakim 8v. ja Beea 6v. viihtyivät hyvin, ovathan he jo kokeneita teatterissa kävijöitä. Esityksen ikäsuositus oli 6v. ja hyvin jaksoi kuusivuotias katsoa. Olin havaitsevinani Beealla pientä jännitystä rosvojen seikkailuja seuratessaan pimeässä teatterisalissa. Teatteri onkin yksi turvallisimmista paikoista maailmassa, missä saa vähän jännittää.

Väliajalla kävimme myös läpi jo tutuksi tulleet kysymykset, kuka on tuo maalauksen näyttelijä? Kerron sen olevan Pekka Räty, joka näytteli Lahden kaupunginteatterissa vuosina 1977-2003. 

Myös lämpiön betoniset seinät ja hauskat tuolit kiinnostivat lapsia. Kerron tuolien suunnittelijan olevan arvostettu Yrjö Kukkapuro. Lapset miettivät olisiko kiva saada pilvenmuotoiset nahkaverhoillut tuolit omaan huoneeseen. No, olisihan se kiva!

Esityksen tiedot

Torbjörn Egner: Kolme iloista rosvoa

Henkilöt:

 • Jytkynen, leipuri Listi: Jori Halttunen
 • Makkaramestari, papukaija: Saana Hyvärinen
 • Vanha Topias: Tapani Kalliomäki
 • Kamomilla, leijona: Mari Naumala
 • Sohvi-täti, kauppias Vuori: Anna Pitkämäki
 • Poliisimestari Paavali: Aki Raiskio
 • Jesper, kameli: Jari-Pekka Rautiainen
 • Kasper, Siliuksen aasi; Jenna Räsänen
 • Joonatan, Hippokrates-hevonen, Silius: Raisa Vattulainen
 • Leipuri, eläinten myyjä: Lumikki Väinämö
 • Tommi, rouva Paavali: Liisa Vuori
 • Suomennos: Aila Meriluoto
 • Ohjaus: Aleksis Meaney
 • Lavastus: Tiina Hauta-aho
 • Pukusuunnittelu: Amita Kilumanga
 • Valosuunnittelu: Tiina Hauta-oho, Jouni Nykopp
 • Ääni- ja musiikkidramaturgia: Tatu Virtamo
 • Laulujen harjoitus: Martti Peippo

Ensi-ilta Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 28.8.2021

Kesto 2 tuntia

Teatterikuvat: Lahden kaupunginteatteri

Kommentoi