Tuire Malmstedt: Lasitarha – kun lapsia katoaa

Tuire Malmstedtin neljäs romaani Lasitarha vie meidät hyytävien tapahtumien äärelle Jyväskylän näköiseen kaupunkiin, jossa poikalapsia katoaa vuosien varrella jäljettömiin, eikä heistä jää muuta merkkiä kuin toinen kenkä. Opettajana ja kääntäjänäkin työskennellyt Malmstedt taitaa sekä mehevän juonenkuljetuksen että teräväpiirtoisen ihmiskuvauksen tarkalla psykologisella silmällä.

Suomen dekkariseura palkitsi Tuire Malmstedtin ensimmäisen romaanin Pimeä jää vuoden 2018 parhaana esikoisdekkarina. Sen jälkeen on ilmestynyt kaksi Isa Karos -dekkaria lisää, ja Lasitarha aloittaa uuden Vauramo – Metso -sarjan, jonka ensimmäinen osa on vakuuttavaa kerrontaa maailmasta, joka voisi olla se jossa elämme, mutta joka – kuten dekkariin kuuluu – sisältää melkoisen tihentymän kurjia tapahtumia.

Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Ekaluokkalainen Lenni katoaa jäljettömiin kuin maan nielemänä, kun vauva vie äidin huomion  leikkipuistossa ja hän kääntää selkänsä hetkeksi. Jokaisen vanhemmat kauhukuva! Tapausta selvittää tutkijapari Elmo Vauramo ja Matilda Metso. 

Vuosikymmeniä aiemmin koulun retkipäivänä on kadonnut pieni Henri-poika, josta ei myöskään ole löytynyt kuin toinen kenkä. Henrin äiti Lilja kuitenkin etsii ja odottaa ihmettä tapahtuvaksi. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa?

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Sarjan ensimmäinen osa esittelee Elmon ja Matildan. Näistä Elmo saa enemmän tilaa, ja hänen menneisyyttään avataankin melko paljon. Matilda on omanlaisensa pohjoisen tyttö, osuvasti ja uskottavasti kuvattu hänkin. Muiden tutkijoiden käsitys Matildasta on lukkiutunut, ja Elmon tulo hämmentää kuvaa tuoreesti.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Lasitarhan rikos on pahimmasta päästä, kohdistuu lapseen ja jättää vanhemmat raastavaan epätietoisuuteen. Meillä lasten sieppaukset yleensä ja tämän tyyppiset sieppaukset erityisesti eivät onneksi ole kovin yleisiä. Tarinat taustat vievät melko kauas menneeseen, joten ihan uutispäivän ajankohtaisuudesta Lasitarhassa ei ole kysymys. Malmstedt kuljettaa juonta taitavasti, ja tarjoilee kiitettävän määrän mahdollisia tekijöitä. Loppu yllättää ainakin minut, ja sehän on aina herkkua.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Viime sotiemme varjo vilahtaa tässäkin tarinassa. Ei ole tämäkään niin kansakuntaa kuin yksilöitäkin ravistellut trauma vielä selätetty.

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Nostan Elmo Vauramon Lasitarhan päähenkilöksi. Hänen nykyisyytensä ei ole – poliisin työtä lukuunottamatta – kovin kiinnostavaa. Sen sijaan hänen perhetaustansa, ammatinvalintaan johtanut elämänkulkunsa sekä muutto takaisin kotikaupunkiin kuvataan kiinnostavasti, täydesti ja kuitenkin niin napakasti ettei pitkästyminen uhkaa tälläkään osa-alueella.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Rikostyyppi, lapsen katoaminen, on ahdistava. Malmstedt ei mässäile raaoilla yksityiskohdilla, mistä annan romaanille monta-monta plussaa. Vaikka henkilökuvaus on hyvää, yksikään hahmoista ei kutsu minua samastumaan, joten romaani ei myöskään ole minulle pelottava.

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Yksilön selviytyminen katastrofista on aina mysteeri, niin Lasitarhassakin. Romaani toi minulle uuden näkökulman siihen, miksi trauman purkaminen on niin tärkeää. Siitä huolimatta, että sekin satuttaa, joskus kovastikin. Usein traumojen kotelointi kuitenkin vain siirtää kipua ajassa eteenpäin.

Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Vaikka olen vähäistä enemmän erimielinen itseni kanssa siitä, tuliko loppuratkaisu ”liian puskista”, sivuutan tämän kinan ja suosittelen Lasitarhaa tyylikkään kotimaisen dekkarin ystäville. Suljen silmäni ja korvani myös parin kielikömmähdyksen kohdalla ja annan neljä tähteä. Myös Mikko Leskelä lukijana tekee hyvää työtä.

Tuire Malmstedt. Kuva Sara Lehtomaa
  • Tuire Malmstedt: Lasitarha
  • Aula & Co 2021
  • 361 sivua
  • 10 t 8 min
  • myös e- ja äänikirjana
  • äänikirjan lukee Mikko Leskelä

Rating: 4 out of 5.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Tuire Malmstedt osallistuu tietenkin Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Leena LehtolainenViveca StenClare MacintoshArttu TuominenSaija KuuselaMax SeeckJarkko SipiläMartta Kaukonen ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentoi