LUKUPIIRIä juhlimassa – Kirsi Raninin kirjan julkkareissa kupli ilo

Otavan tiloihin kokoontui 29.9. iloinen joukko kohottamaan maljan Kirsin Book Clubin perustajalle Kirsi Raninille ja hänen juuri ilmestyneelle kirjalleen LUKUPIIRI – Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika. Juhlijoita yhdistivät kirjat, lukeminen ja lukupiirit – ja Kirsi.

Kirjaa ja Kirsiä juhlimaan olimme kokoontunut kaikki me kirsinbookclubilaiset, joilla ei ollut ylitsepääsemätöntä estettä. Olimme paikalla kuin todistusaineistona siitä, että kirjan alaotsikko pitää paikkansa. Kirjoista keskustelemisessa ON elämää muuttavaa taikaa. Sen olemme omassa lukupiirissämme saaneet kokea jo 130 kertaa. Kaikkiaan meitä oli iloisessa juhlassa 11 kirsinbookclubilaista, kun Kirsikin lasketaan mukaan.

LUKUPIIRI on Kirsin ensimmäinen teos. Onnittelijoina kirsinbookclubilainen Päivi Jääsaari ja hänen tyttärensä Leena, jolla on oma lukupiiri.
Kirsinbookclubilaisia: Maija-Riitta Mustonen, Raila Luhtala, Eija Tynkkynen ja Sasu Heikkilä.
Kirsinbookclubilaisia: Marja Castrén, Airi Vilhunen ja Eija Tynkkynen.

LUKUPIIRI-kirjan julkaisemista juhlistamassa oli myös Kirsin muiden lukupiirien jäseniä, eri kustantamojen väkeä, kirjabloggareita ja kirjailijoita. Tietenkin Kirsin perhe oli paikalla, Tallinnassa opiskelevaa Kirreä lukuun ottamatta, ja mukana oli myös Kirsin aina yhtä ihastuttava ja ikinuori äiti Sirpa Kärkinen.

Ylpeänä äidistä ja tyttärestä, Kirsin tytär Milla Ranin ja äiti Sirpa Kärkinen.

Idea kirjaan tuli Nemo-kustantamossa silloin työskenneeltä Nina Karjalaiselta, joka oli heti miettinyt Kirsiä itsestään selvänä vaihtoehtona kirjan kirjoittajaksi. Ninan siirryttyä toiseen kustantamoon kirjan kustannustoimittajana jatkoi Nemon kustannuspäällikkö Mika Siimes, joka tilaisuuden aluksi kiitti Kirsiä mm. siitä, miten valmista tekstiä ja nopeasti hän oli Kirsiltä saanut.

Kirsi, Nina Karjalainen ja Mika Siimes.

LUKUPIIRI on monipuolinen opas

LUKUPIIRI on todellisiin kokemuksiin ja esimerkkeihin pohjaava käytännöllinen opas jokaiselle lukupiirin perustamista suunnittelevalle. Sitä voi suositella myös jo lukupiiriin kuuluvalle ja erityisesti lukupiiriä vetävälle. Sinun lukupiirisi ei nimittäin ole ainoa, jossa ilta kuluu muuhun kuin kirjoista keskustelemiseen. Eikä sekään ole harvinaista, että innokkaasti aloitettu lukupiiri lopahtaa alkuunsa. Kirjaa voi lukea, kun halua vertaistukea ja uutta pontta kokoontumisiin tai välttää sudenkuoppia.

Kirjan julkkareihin kuuluu aina kirjailijan haastattelu. Kirsiä haastatteli Otavan viestintäpäällikkö Hanna-Leena Soisalo.

Julkaisujuhlassa Kirsi Raninia haastatteli viestintäpäällikkö Hanna-Leena Soisalo Otavalta. Kirsin ensimmäinen lukupiirikokemus oli Bangkokista, jossa naapurustossa asunut kirjailija oli pyytänyt hänet mukaan omaan Book Clubiinsa. Silloin Kirsin piti vielä kysyä, mikä sellainen book club on.

Kun Kirsi monien Aasian vuosien jälkeen palasi Suomeen, hän huomasi kaipaavansa lukupiiriä, josta oli ehtinyt tulla hänelle tärkeä osa elämää. Hän toivoi ystäviltään lukupiiriä syntymäpäivälahjaksi, ja siitä alkoi Kirsin Book Clubin elämä melkein 11 vuotta sitten. Vai kirjoittaisinko ”And the rest is history”.

Kirsi on vetänyt jo kuusi vuotta työhyvinvointihankkeena toimivaa yrityslukupiiriä Editalla. Hän on myös jäsenenä Business-kirjapiirissä, jossa lukupiirin nimen mukaisesti luetaan liikkeenjohtoon ja yritystoimintaan liittyviä kirjoja. Kirjaansa Kirsi on siis pystynyt kokoamaan monenlaisia lukupiirikokemuksia, myös vierailuista muissa kirjapiireissä.

Kirja-aktivistina Kirsillä on kontakteja moneen kustantamoon. Kuvassa etualalla vasemmalla Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen ja oikealla viestintäpäällikkö Ina Westman.
Mikko Mattinen, Sami Suominen ja Jari Vesanen Business-kirjapiiristä, jossa Kirsi on jäsenenä.

”Lukupiirillä on hyvä olla tietyt pelisäännöt, mutta tärkeintä on kirjoista nauttiminen ja niistä syntyvä keskustelu”, Kirsi painotti haastattelussa. ”Hyvä on myös, jos lukupiirillä on vetäjä, joka ottaa vastuun jatkuvuudesta.”

LUKUPIIRIssä on sitaatit monelta lukupiiriläiseltä, ja niissä korostuu juuri se, mikä lukupiireissä on parasta, se joka todentaa oikeaksi LUKUPIIRIn alaotsikon Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika:

”Lukupiiri on matka ystävyyteen, oppimiseen ja ajatusten jakamiseen. Opin jatkuvasti uutta, sillä luemme laaja-alaisesti eri aihepiireistä, kirjailijat ovat vierainamme kertomassa näkymyksiään ja jaamme monipuolisesti näkökulmia sekä hyvinkin henkilökohtaisista että ajankohtaisista ja ammatillisista aiheista. Todellista hengenravintoa joka nostaa arjen yläpuolelle!” – Meri Löyttyniemi, Miapetra Kumpula-Natrin & ystävien Brysselin kirjakerho

”Lukupiiriläisten erilaiset kokemukset ja taustat rikastavat keskustelua ja omaa lukukokemusta. Monien vuosien aikana on syntynyt hyvä yhteinen ilmapiiri, joka sallii sekä vakavahenkisen keskustelun että kieli poskessa -kommentit. Älyllistä hauskanpitoa!” – Ama Auvinen, Herrasmiesten kirjakerho, HMKK.

LUKUPIIRI-kirjan tarina alkaa Bangkokista, joten tarjolla oli thaimaalaisia herkkuja. Pöytää rakentamassa Boon Nam -ravintolan partner Kevin Manu ja Lily Lee -ravintolan partner Mika Ranin.
Juhlissa kupli muukin kuin ilo … Juomana 100-vuotias Bernard-Massard. Asiantuntijana maahantuoja Johanna Lohivesi ja maistelijoina siskokset Meri Löyttyniemi ja Raila Luhtala.

Hyvä lukupiirikirja?

Ensimmäiseksi neuvoksi lukupiiriin sopivaa kirjaa valittaessa Kirsi antoi sivumäärän: 500 sivua voisi olla maksimi. Näin varmistetaan, että mahdollisimman moni ehtii lukea kirjan. Niinpä yli 600-sivuista Sinuhea ei ole valittu Business-kirjapiirin luettavaksi, vaikka se säännöllisesti onkin ehdotusten joukossa.

Näin Kirsi kirjoittaa kirjassa hyvästä lukupiirikirjasta:

”Lähtökohtaisesti parhaita lukupiirikirjoja ovat ne, jotka saavat aikaan vilkkaan keskustelun ja joiden kohdalla useimmat ovat valmiita nostamaan peukun ylös.”

LUKUPIIRIssä on vinkit 200:sta lukupiireihin sopivasta kirjasta esittelyineen. Melkoinen valikoima, jonka synnystä Kirsi kertoi tarinan. Alusta asti oli tarkoitus, että LUKUPIIRIin tulee myös kirjavinkkejä, mutta kauhukseen Kirsi luki kirjan ennakkomainoksesta, että vinkkejä luvattiin olevan 200 ja 20 eri genrestä. Ei auttanut muu kuin ryhtyä työhön ja etsiä vähän apuakin ja niin Kirsi sai koottua komean kirjavalikoiman, kaikki eri lukupiireissä ja eri lukijoiden hyväksi havaitsemia.

Lopuksi Hanna-Leena Soisalo kysyi, mitä kirjoja Kirsi tällä hetkellä suosittelisi. Kirsin valinta oli kolmen Katjan juuri ilmestyneet kirjat: Katja Keisalan Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille, Katja Kallion Tämä läpinäkyvä sydän ja Katja Kärjen Eeled. Näistä kaikista voi varmasti myöhemmin lukea jutut täältä blogista tai podcastiin on luvassa kirjailijahaastattelukin, kunhan kirja-aktivisti Kirsin muut kirjakiireet helpottavat.

Paikalla oli useita kirjailijoita mm. Mirva Saukkola, jolta on kesällä ilmestynyt Tuoksutarinoita.
Bloggarit nostavat maljan Kirsille, oikalta Tiina Österholm, Tuija Takala, Tanja Brummer ja Johanna Kartio.

Kirsin Book Club kiittää

Kirsi antoi itselleen syntymäpäivälahjaksi lukupiirin ja samalla hän antoi lahjan myös meille 17 Kirsin Book Clubin jäsenelle. Jo 130 kertaa olemme voineet nauttia ”kirjoista keskustelemisen elämää muuttavasta taiasta”, eikä lukupiirikerta ole jäänyt väliin kuin pakottavasta syystä. Osa lukupiiriläisistä asuu ulkomailla tai niin kaukana, ettei lähiosallistuminen onnistu, mutta silloinkin yhteiseen keskusteluun lähetetään vähintään kommentit.

Kiitimmekin LUKUPIIRI-kirjan julkistusjuhlassa Book Club Maman’mme ojentamalla hänelle – kunniakirjan.

Book Club Maman Kirsi Ranin
Palkitaan merkittävästä ja innovatiivisesta lukupiiriharrastuksen ja kirjallisuuden hyväksi tehdystä työstä.
Taikasauvaa heiluttaen hän on innostanut lukupiiriläisensä elämää muuttaviin keskusteluihin ja nauttimaan
kirjoista aina vain enemmän.

Lukupiiri-kirjan julkaisujuhlassa 29.9.2021
Kirsin Book Club
Kirsi sai lahjaksi myös Kirsin Book Clubin kirjailijasukat, joita hän on aiemmin antanut vain muille!
Kirsi bookclubilaisten ympäröimänä.

Iloinen tilaisuus päättyi aasialaiseen tapaan Lucky Draw’hon ja tietenkin, kun kirjan jukkareista oli kyse, signeeraukseen.

Leena Jääsaari vei LUKUPIIRI-kirjat tuliaisiksi omille lukupiiriläisilleen.
Mukana oli myös Kirsin puoliso Martti Ranin.
Blogimme juttuja Kirsin Book Clubin lukupiiritapaamisista lukeneet tietävät, että Sasun Porvoosta tuomat Brunbergin suklaa-lakritsi-toffee-palat ovat perinne, eikä siitä luovuttu julkkareissakaan. Kaikki vieraat saivat läksiäisiksi pussillisen herkkuja.
 • Kirsi Ranin: LUKUPIIRI – Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika
 • Nemo 2021
 • 220 s.

Lue lisää Kirsin Book Clubin vaiheista tästä (KLIK) ja lukemistamme kirjoista (KLIK) ja vaikkapa siitä, millaista oli pitää lukupiiri ulkona 17 asteen pakkasessa (KLIK).

Kommentit
 1. Maarit Turtiainen
 2. Anki Heikkinen
 3. Annukka
 4. Tuulia / Lukutuulia
 5. Elina Mäntylammi
 6. Seregi
 7. Tuulevin lukunlogi
  • Avatar photo Minna
 8. Amma
 9. Marika Oksa (@MarikaOksa)
 10. Jane / Kirjan jos toisenkin

Kommentoi