Matti Mörttinen: Shlomo Zabludowicz, Holokaustin kauhuista salaperäiseksi suomalaismiljardööriksi

Shlomo Zabludowicz (1916-1994) oli Puolan juutalainen, joka holokaustin aikana joutui ensin Lodzin gettoon ja sieltä Auschwitzin keskitysleirille.

Vapauduttuaan Auschwitzistä hän ajautui ensin Ruotsiin ja sieltä myöhemmin Tampereelle Suomeen. Tampereella hän päätyi viemään Tampellan kranaatinheittimiä maailmalle ja ennen pitkää hän onnistui luomaan varallisuuden, joka ehkä jo hänen elinaikanaan ylitti miljardin nykyeuron arvon. Tänään Zabludowiczin perustama Tamares yritys ilmoittaa hallinnoivansa yhteensä kolmen miljardin sijoitus- ja kiinteistöomaisuutta.

Salaperäinen miljardööri

Aamulehdessä pitkään toimittajana työskennellyt Matti Mörttinen on kirjoittanut salaperäisen miljardöörin elämäkerran. Hän kertoo kirjaidean synnystä seuraavasti:  

Kiinnostukseni Shlomo Zabludowicziin sai alkunsa alkuvuodesta 2007. Työskentelin silloin toimittajana tamperelaisen Aamulehden sunnuntailiitteessä. Eräänä työpäivänä päällikköni Matti Posio käveli luokseni mukanaan leike Kauppalehdestä. Pienessä uutisjutussa kerrottiin, että suomalainen Chaim ”Poju” Zabludowicz, jääkiekkojoukkue Tapparan suurin omistaja, on rankattu varsin korkealle Britannian rikkaimpien ihmisten listalla. 

Tutkiessani tapausta huima tieto seurasi toistaan: Poju on holokaustista hengissä selviytyneiden vanhempien jälkeläinen. Omaisuus on saanut alkunsa asekaupoista, joita Shlomo Zabludowicz teki yhteistyössä Tampellan kanssa. 

Vuosia myöhemmin kypsyi ajatus kirjoittaa kirja tästä vuonna 1994 kuolleesta ja monille mysteeriksi jääneestä vaikuttajasta.”

Kirjaprojekti on osoittautunut varsin haasteelliseksi. Liiketoiminnan luonteesta johtuen toimintaa on jo päähenkilön eläessä pyritty salailemaan mahdollisuuksien mukaan. Kirjan kirjoitushetkellä päähenkilö itse ei ole enää ollut haastateltavissa, eikä häneltä myöskään ole jäänyt päiväkirjaa. Mediaankin hän on antanut elämänsä aikana vain muutaman haastattelun. Kirjaa lukiessa syntyi käsitys, että myöskään Zabludowiczin lapset eivät ilmeisesti ole halunneet osallistua hankkeeseen.

Tästä kaikesta seuraa se, että päähenkilöstä läheisesti kertovaa lähdemateriaalia on ollut todella niukalti saatavissa. Mörttinen on ratkaissut ongelman kahdella tavalla: Kun Zabludowicz on julkisten dokumenttien avulla kyetty paikallistamaan johonkin paikkaan, kuten esimerkiksi Lodzin gettoon tai Auschwitziin, niin Mörttinen on muun lähdemateriaalin ja aikalaiskertomusten perusteella kuvannut yleisellä tasolla sitä, minkälaista elämä getossa tai Auschwitzissa tuolloin on ollut. Itse Zabludowiczin omista kokemuksista ei kuitenkaan pystytä kertomaan oikeastaan mitään.

Muu tieto kuorruttaa elämäkertaa

Toinen ratkaisu on ollut ottaa kirjaan mukaan paljon kuvauksia sellaisista asioista, joista tietoja on sattunut olemaan runsaammin saatavilla. Tästä seuraa, että teksti eksyy välillä pitkillekin sivupoluille kuvatessaan esimerkiksi Zabludowiczin vaimon taustaa, yhtiökumppani Donnerin elämää, Zabludowiczin lukemattomia matkoja sekä Zabludowiczin liittyvien yritysten julkisista lähteistä saatavilla ollut historiaa. 

Elämänkertoja eivät yleensä tee mielenkiintoiseksi faktat vaan päähenkilön näkökulmat ja tunteet. Kiinnostavinta elämänkerroissa on mielestäni päähenkilön taistelu vastustajiaan vastaan hänen pyrkiessään kohti päämääräänsä. Zabludowiczin elämänkerrassa lähdemateriaalin luonteesta johtuen emme nyt pääse jakamaan hänen toiveitaan, pelkojaan taikka onnistumisen tunteitaan. 

Mörttisen kirjan suuri ansio on sen tekemiseen käytetyssä valtavassa työmäärässä. Nyt on koottu yksin kansiin kaikki se julkinen tieto, mitä salaperäisestä miljardööristä on saatavissa. Tietoa on löydetty jopa mm. eteläafrikkalaisesta synagogasta sekä entisen pääministerin Jawaharlal Nehrun kunniaksi perustetusta museosta Intiasta. Kirjassa kerrotaan jopa Zabludowiczien puhelinnumerot 50-luvulla ja käydään läpi hänen lukuisiin matkoihinsa liittyvät viisumihakemuksensa. 

Mörttinen viittaa asetelman haastavuuteen esipuheessaan itsekin:

Olen pyrkinyt löytämään mahdollisimman paljon faktaa ja luotettavia asiakirjoja. Niitä ja aikalaisten muistijälkiä yhdistelemällä on ainakin osittain valaistavissa polku, jota hän kulki.”

Palvelus historiantutkimukselle

Tässä suhteessa kirja varmasti palvelee historiantutkijoita. Voimaannuttavaa ryysyistä rikkauksiin elämänkertaa hakevia kirja ei niinkään palvele. Elämänkerran sijaan luonnehtisinkin kirjaa ehkä pikemminkin sanoilla: ”Draaman keinoin elävöitetty tutkimusraportti siitä, mitä Zabludowiczista löytyy julkisista lähteistä.”

Kaikkien menestyneiden asekauppiaiden tavoin Shlomo Zabludowicz eli julkisuuden varjoissa, mutta sukkuloi maailman valtiaiden seurassa kuin kotonaan. Hän käsitteli menneisyyden kauhutkin omalla tavallaan: työmatkoillaan Euroopan metropoleissa hän halusi yöpyä samoissa hotellisviiteissä, joita natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler oli aikoinaan käyttänyt.

Kustantajan esittelytekstistä

Kirjan tiedot

  • Matti Mörttinen: Shlomo Zabludowicz – Holokaustin kauhuista salaperäiseksi suomalaismiljardööriksi
  • Into, 2021
  • 320 sivua, 7 h 35 min
  • Äänikirjan lukija Markus Niemi

Rating: 3.5 out of 5.
Kommentit
  1. Hans Wikholm

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *