Moona Laakso: Vaurastu kuin nainen

Kirjan idea lähti liikkeelle toimittaja Moona Laakson havainnosta, että rikkaimpien suomalaisten listoilla on vain vähän naisia. Tähän hän halusi muutosta. Toisaalta Moona halusi myös tehdä kirjan esikuvistaan, joita hän oli saanut ryhtyessään itse sijoittamaan ja seuraamaan rahasta julkisesti puhuvia naisia. 

Jo kirjoitustyön alussa Moonalla oli tuntuma, että kirjalle olisi tilausta: ”Olin tehnyt Hesariin muutaman jutun asuntoihin sijoittavista naisista ja niistä jutuista tuli todella suosittuja. Huomasin tämän kiinnostavan ihmisiä. Kaksi kustantamoa kiinnostuikin aiheesta saman tien. Kustantamon kanssa ideaa vielä testattiin Vauras nainen -Facebook-ryhmässä.”

Kirjassa esitellään 12 naista. Heidän yleisimmät tapansa vaurastua ovat olleet säästäväisyys ja säästöjen kanavoiminen asunto- ja osakesijoittamiseen, sekä yrittäjyys. Moona Laakson tulokset ovat itseasiassa linjassa USA:ssa tehdyn ja The Millionaire Next Door -kirjassa esitellyn tutkimuksen kanssa. Yllättäen suuri osa amerikkalaisista miljonääreistä on aivan tavallisia ihmisiä, tyyliin palomies ja sihteerinä työskentelevä vaimo. He ovat vain säästäneet säännöllisesti osan pienestäkin palkastaan ja sijoittaneet sen osakkeisiin ja kiinteistöihin. Yllättävän moni Moona Laakson haastattelemista naisista on myös menestynyt somen hyödyntämisessä.

 

Lapsuuden niukkuus luo usein pohjan vaurastumiselle 

Monelle haastatelluista asenne vaurauden tavoitteluun on syntynyt jo lapsuudessa, usein taloudellisen niukkuuden seurauksena:

Olen nuoresta asti tienannut omat rahani. 12-vuotiaana aloin jakaa mainoksia, koska halusin Levikset eivätkä vanhempani suostuneet ostamaan minulle niin kalliita housuja. Olin seitsemännellä luokalla, kun rupesin vetämään tanssitunteja, ja teini-iässä siivosin laivoja.”

Vappu Pimiä

Yläasteella minun piti saada Caterpillarin keltaiset maiharit, jotka maksoivat 120 euroa, mutta äiti ei suostunut ostamaan niitä. Ajattelin silloin, että menen töihin heti kun vain pääsen. 15-vuotiaana yhdeksännen luokan jälkeen hain ensimmäistä kesätyöpaikkaa ja sain sen.”

Natalia Salmela

Lapsena olin kova kaupustelemaan ovelta ovelle. Tein esimerkiksi itse villakankaasta vöitä, joita myin naapurustossa. Minulla ei ole ikinä ollut mitään kynnystä soittaa jonkun ovikelloa.”

Jutta Larm

Poikkeuksen haastateltujen joukossa tekee Rafaela Seppälä. Hän on perinyt omaisuutensa ja kuuluu Suomen varakkaimpiin henkilöihin. Seppälän nuoruus käy silti hyvästä esimerkistä miten varakkaassa perheessä kannattaa kasvattaa lapset ymmärtämään rahan ja työnteon arvo. 

Seppälän ensimmäinen kokemus työnteosta on Suomen olympiakisoista, missä hän oli Lehtikuvassa työskentelevän äitinsä apuna juoksemassa filmejä kentältä ja tulkkaamassa keskusteluja. ”Minulle on ollut tärkeää tienata omat rahat. Aloin ansaita omat rahani 17-vuotiaana ja se on antanut minulle tietynlaisen itsenäisyyden. Silloin vanhempani maksoivat vuoden opiskelun Amerikassa ja lennot Suomeen jouluksi, mutta muuten pärjäsin omillani. Kun sain perinnön, mikään ei oikeastaan muuttunut.”

Tälle kirjalle on ollut tilausta

Kirjan suurin ansio on varmasti siinä, että sitä kautta suomalaiset naiset (ja miehet myös) saavat esikuvia, joiden mallia seurata. Esikuvien puute on ollut huutava ja se käy hienosti ilmi eräistä kirjassa olevista sitaateista:

Esikuvilla on iso merkitys. Luulen, että yksi syy siihen, että suurin osa vauraista ihmisistä on miehiä on se, että meillä on ollut aika vähän sijoittavia naisesikuvia. Se on onneksi muuttumassa. Jos ei näe itsensä kaltaisia tekemässä, herkästi ajattelee, ettei siihen pysty.”

Maria Friström

Jos kolmekymppisenä naisena olisin edes kaksi kertaa saanut istua Kirsti Paakkasen kanssa, en tiedä mitä edessä nyt olisi, se voisi olla jotain aivan jättimäistä! Minusta on hieno ajatus, että menestyneet naiset voisivat auttaa toisiaan.”

Jutta Larm

Moonalle on tullut kirjasta hyvin positiivista palautetta. ”Jotkut kertovat ostaneensa ensimmäisen osakkeensa ja jotkut ovat heränneet miettimään todella syvällisestikin omaa elämäänsä, unelmiaan, urapolkuaan ja jopa avioliittoaankin.”

Moona Laakso

Kirjassa vaurastumistarinansa kertovat:

 • Paola Suhonen, yksi Suomen menestyneimmistä vaatesuunnittelijoista
 • Jutta Larm, menestynyt hyvinvointiyrittäjä
 • Vappu Pimiä, koko kansan tuntema juontaja ja yrittäjä
 • Minna Parikka, uransa huipulla lopettanut kenkäsuunnittelija
 • Natalia Salmela, yksi Suomen menestyneimmistä bloggaajista
 • Yacine Samb, johtaja Googlella, puhuja ja monimuotoisuuden puolestapuhuja
 • Laura Tarkka, Gigantin toimitusjohtaja ja startup-yritysten enkelisijoittaja
 • Rafaela Seppälä, Sanoman pääomistajia ja yksi Suomen rikkaimmista naisista
 • Jasmin Hamid, näyttelijä ja sijoitusbloggaaja, Vuoden Sijoittaja 2020
 • Marja-Leena Haapanen, Naisten Oman Pörssiklubin perustaja ja pitkänlinjan osakesijoittaja
 • Terhi Majasalmi, asuntosijoittamisella vaurastunut varallisuusvalmentaja ja Vauras Nainen -brändin perustaja
 • Maria Friström, nousujohteisen uran Piilaaksossa remppahommiin vaihtanut asuntosijoittajayrittäjä

Kirjan tiedot

 • Moona Laakso: Vaurastu kuin nainen
 • Into, 2021
 • Kansi: Paola Suhonen
 • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn, 5 h 50 min

Rating: 4 out of 5.
Kommentit
 1. Anki Heikkinen

Kommentoi