Podcast #35 Katja Keisala: Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille – Millainen onkaan Masculino?

Katja Keisalan esikoisromaanilla on mieleenpainuva nimi: Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille. Nimen perusteella voisi ajatella, että kansien välissä on romanttinen chic-lit, mutta kyseessä on paljon perusteellisempi luotaus parisuhteeseen ja siihen ladattuihin odotuksiin. Mukana on toki myös romantiikkaa, salsaa ja laaja kuubalainen ystäväjoukko.

Sain Katjan vieraakseni podcastiin. Ihan siitä ilosta perinteinen podcastimme pianomusiikki vaihdettiin tällä kertaa salsaan! Kuuntele jakso klikkaamalla alla olevasta nuolesta tai suoraan Kirsin Book Club -haulla Soundcloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta.

Kohtaamisen problematiikka

Kirja alkaa luvulla ”Jonkun oli pelastettava minut”. Keskustelimme Katjan kanssa podcastissamme siitä, että kirjan perusajatus liittyy siihen, kuinka yksinäinen suomalainen nainen halusi kuulua jonnekin ja sattumalta eteen osunut kuubalainen mies vaikutti ratkaisulta kaikkeen. Hän oli huomaavainen, hän oli kiinnostunut ja hänen ympärillään oli iloa ja seuraa.

Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille sisältää Katjan omakohtaisia kokemuksia avioliitosta kuubalaisen miehen kanssa, mutta jotkut tapahtumista ovat tapahtuneet toisille, jotkut ovat täysin keksittyjä. Podcastissa mm. kysyn Katjalta, onko kirja autofiktiota.

Kirjan kertojana on suomalainen nainen, joka kohtaa Suomessa kuubalaisen miehen. Heidän yhteiselämäänsä seurataan usean vuoden ajan. Siinä tulevat molempien odotukset ja pettymykset lukijalle selväksi, mutta toisiaan nämä kaksi eivät ymmärrä. Yhteiselolle haasteita lisää kuubalainen anoppi ja myös säntillisesti toimiva suomalainen yhteiskunta. Tarinassa esitellään useita herkullisia sivuhenkilöitä, joiden kautta avautuu niin kuubalaisten maahanmuuttajien kuin heidän suomalaisten ystäviensäkin maailmaa. Pieniä sivalluksia saa myös suomalainen yliopistomaailma.

Katja Keisala on yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän toimii toimii tutkijana ja opettajana. Hän on erikoistunut monikulttuurisen kasvatuksen ja työelämän kehittämiseen.

Loistava lukupiirikirja

Kuubalainen serenadi soi mukaansatempaavasti, välillä naurattaen, välillä hämmästystä herättäen. Teksti synnyttää kaipuuta aurinkoon ja iloisiin juhliin, mutta herättää myös syvää ärtymystä, ei helkkari, ei noin! Katjan tapa kertoa tarinaa on hurmaava, hieman sarkastinen, mutta todella aito. Minusta tarina oli erittäin uskottava!

Suosittelen Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille -kirjaa lämpimästi. Se sopii loistavasti myös lukupiirikirjaksi, sillä aivan taatusti syntyy keskustelua vaikkapa siitä, kuinka ihana mies kirjassa esiintyvä Masculino onkaan!

Kirjan tiedot

  • Katja Keisala: Kuubalainen serenaadi unelmoiville naisille
  • Atena, 2021
  • Kansi: Elina Warsta
  • 300 sivua
  • Äänikirjan lukija Emma Louhivuori, 7 h 53 min

Rating: 4.5 out of 5.

Kommentoi