Turun kirjamessuilla 2021 Lukupiiri-kirjan kanssa ja vähän bloggarinakin
Turun kirjamessut kuuluvat syksyyn. Kirsin Book Clubin joukkue on ollut vuodesta 2014 aina mukana. Tänä vuonna meitä oli messuilla kolme eli Minna Väisälä, Päivi Jääsaari ja minä, Kirsi Ranin.
Aiemmin messut ovat olleet tiukkaa aikatauluttamista keskustelusta toiseen, mutta nyt otimme rauhallisemmin. Tai pitäisikö sanoa, että erilailla, sillä minä olin messuilla ensimmäistä kertaa kirjailijana. Jopa nimike ”kirjailija” tuntuu vielä oudolta, sillä ”kirja-aktivistin” viitta on toistaiseksi lähempänä omaa identiteettiäni.

Messut näyttäytyivät kuitenkin erilailla, kun oma kirja oli Otavan osastolla myynnissä. Perjantaina aivan ensimmäiseksi kävimme Minnan kanssa tarkastamassa, missä pöydässä Lukupiiri-kirjaa oli saatavilla ja montako kappaletta oli esillä. Seuraavaksi suuntasimme Turun kirjamessujen bloggaritilaisuuteen, jossa kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio puhui kauniisti:
Sanoisin, että tänä päivänä kirjallisuusbloggareiden merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Nostaisin tänä päivänä bloggarit ihan samalle tasolle kuin lehtitoimitusten kulttuuriosastojen kriitikot. Teidän painoarvonne on noussut koko ajan ja tulee entisestään nousemaan, ja senkin takia te olette äärettömän tärkeitä meille ja kiitos, että olette täällä mukana. Kiitos työstänne, te pystytte blogienne kautta tuomaan kirjallisuudessa näkyväksi sellaisia toimijoita, esiintyjiä, kirjailijoita ja sisältöjä, joita välttämättä valtamedia ei huomioi ehkä koskaan. Te tuotte siihen lisäksi sellaista riippumatonta näkökulmaa, jota todellakin tarvitaan koko mediahuomion laventamiseksi. Kiitos siitä!
Tietenkin otimme Jennin kanssa myös jokavuotisen yhteiskuvan, sekin katkeamaton perinne vuodesta 2014.
Turkulaiset kirjat
Ensimmäiset kirjat joihin tutustuimme olivat turkulaisia. Jenna Kostet on kirjoittanut tosipohjaisen tarinan Margaretasta, nuoresta naisesta, joka on murhannut miehensä. Hän kertoo tarinaansa Turun raatihuoneen tyrmässä odottaessaan kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Margaretan synnin tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Turkuun. Rauno Lehtinen on puolestaan koonnut tuoreempia tositarinoita kirjaansa Murhia ja hirmutekoja Turussa. Kirjassa esitellään 60 rikosta: kuinka niistä uutisoitiin, miten poliisityö eteni ja keitä tuomittiin. Mukana on myös ratkaisemattomia tapauksia. Rauno hieman varoitteli, että jotkut tapaukset ovat pelottavaa luettavaa.

Latvialaiset runot
Meillä on runoilija Heli Laaksosen kanssa yhteinen ihastus: Latvia. Heli on kielenkääntäjänä innostunut latvian kielestä ja minä olen ollut pari vuotta töissä Rigassa, jossa käyn tapaamassa ystäviäni säännöllisesti. Meitä syvemmin Latvian kirjallisuuteen on perehtynyt Mirja Hovila, joka on kääntänyt useita latvialaisia teoksia suomeksi, mm. kansalliskirjailija Rainista, Inguna Ula Zepiten Ulsiks – Neuvosto-Latvian lapsi ja tuoreimpana Vizma Belševican Bille-trilogian.

Messuilla Heli ja Mirja olivat yhdessä lavalla Latvian kuuluisimman runoilijan Aleksanders Čaksin merkeissä. He ovat molemmat juuri julkaisseet runokirjat, Helin Poimit sydämeni kirjahyllystä -kirjassa on vuoropuhelu Čaksin runojen ja Helin kirjoittaminen ”vastausrunojen” kanssa. Mirja Hovila on suomentanut valikoiman Čaksin runoja, Sydän jalkakäytävällä.
Signeeraus

Innokkaana esikoiskirjailijana kerron kirjastani vaikka millä foorumilla. Kirjamessuilla en päässyt lavalle, mutta sain kuitenkin oman signeerausvuoron Otavan osastolla. Ilahduttavan moni tuli nimmarin hakemaan ja ennen kaikkea juttelemaan kirjoista, lukemisesta ja lukupiireistä. Hetken signeerauspisteellä oli jopa ruuhkaa, sillä Jari Tervo tuli samaan aikaan signeeraamaan omaa Mikael Agricolasta kertovaa uutuuttaan nimeltään Pääskyt talvehtivat järven pohjassa.

Kerroin Jari Tervolle, että Lukupiirissä on yli 200 kirjavinkkiä lukupiireille ja mukana on myös hänen kirjansa. Pääskyt talvehtivat järven pohjassa on biofiktiota, jossa seurataan kirjoitetun suomen kielen alkutaivalta 1500-luvulla. Kirjan nimi kuvastaa sen aikaista uskomusta, sillä tiedettiin vain, että linnut katosivat talveksi, mutta ei tiedetty minne. Ehdottomasti aion lukea muiden 1500-lukua käsittelevien kirjojen jatkoksi!

Jututin Otavan osastolla muulloinkin Lukupiiri-kirjasta kiinnostuneita asiakkaita. Sain kuulla monta tarinaa heidän lukupiireistään ja niiden käytänteistä, ja erittäin mielelläni signeerasin heille kirjoja.
Mitä päätin itse lukea
Kävin kuuntelemassa useita kirjahaastatteluja. Tuntui, että tänä vuonna kirjakeskustelujen taso oli entistäkin korkeampi. Ja tietenkin oli ihanaa olla live-tapahtumassa!
Moni syksyn uutuuskirja kiilasi omassa lukujonossa pikakaistaa kärkeen, kun kuuntelin keskustelua. Tässä niistä kolme, joihin lupaan palata täällä blogissakin.
1 Juha Itkosen kanssa olimme muutama vuosi sitten Turun kirjamessuilla yhteisessä lukupiirissä, mikä oli hieno kokemus. Silloin käsittelimme Palatkaa perhoset -romaania, jonka parasta antia oli ihmissuhteet ja samaa odotan myös uudelta Kaikki oli heidän -kirjaltaan, jossa pureudutaan erityisesti kolmen polven miesten maailmaan. Tosin kirja ihan huomaamatta siirtyikin kotona ensin mieheni yöpöydälle.

2 Olen ihaillut Laura Malmivaaran taiteilijuutta Irtiottoja-sarjasta lähtien. Kun kuuntelin hänen haastatteluaan messuilla, halusin heti alkaa lukea hänen Vaiti-kirjaansa. Laura kertoi haastattelussa koskettavasti siitä, miten vereslihalla hän edelleenkin on Vaiti-kirjassa kuvatuissa tapahtumista. Vaiti on autofiktiota ja kuvaa päähenkilön tunnemyrskyä liittyen ex-miehen #metoo-kohuun. Samalla tulee käsitellyksi paljon muutakin, mistä ollaan oltu vaiti.

3 Kolmanneksi nostan Jari Järvelän Aino A. -biofiktion. Kirsin Book Club on kokoontumassa tammikuussa uudessa Pikku Finlandiassa Finlandia-talon pihapiirissä ja silloin käsittelemme Aino ja Alvar Aaltoon liittyviä kirjoja. Minä valmistaudun lukemalla ainakin Aino A.:n, sillä Jari kertoi esiintymislavalla jo niin paljon sellaista Aaltojen pariskuntaan liittyen, että katsoin kotona Aino Aalto -lasejamme uusin silmin.

Iloinen tunnelma ja lämpimiä kohtaamisia
Vähän nolottaa koota messuraporttia, joka on vain minä, minä, Lukupiiri, minä. Kohtaamisia oli koko ajan ja kaikki olivat iloisia, että olivat jälleen kirjallisuustapahtumassa! Tässä vielä kuvia, joita ovat ottaneet Minna, Päivi ja Martti.










Seuraavat Turun kirjamessut järjestetään 30.9.–2.10.2022. Turun kirjamessujen teema vuonna 2022 on kuvataiteet. Minulla päivämäärät ovat jo kalenterissa, onhan sinullakin?
Muiden bloggareiden messujuttuja
- Piritan Kirjarouvan elämää
- Annelin Kirjojen kuisketta 1 ja Kirjojen kuisketta 2
- Hennan Hemulin kirjahylly
- Kirsin Kirsin kirjanurkka