Turun kirjamessuilla 2021 Lukupiiri-kirjan kanssa ja vähän bloggarinakin

Turun kirjamessut kuuluvat syksyyn. Kirsin Book Clubin joukkue on ollut vuodesta 2014 aina mukana. Tänä vuonna meitä oli messuilla kolme eli Minna Väisälä, Päivi Jääsaari ja minä, Kirsi Ranin.

Aiemmin messut ovat olleet tiukkaa aikatauluttamista keskustelusta toiseen, mutta nyt otimme rauhallisemmin. Tai pitäisikö sanoa, että erilailla, sillä minä olin messuilla ensimmäistä kertaa kirjailijana. Jopa nimike ”kirjailija” tuntuu vielä oudolta, sillä ”kirja-aktivistin” viitta on toistaiseksi lähempänä omaa identiteettiäni.

Turun kirjamessujen alkajaisiksi annoin Lukupiiri-kirjan Jenni Haukiolle.

Messut näyttäytyivät kuitenkin erilailla, kun oma kirja oli Otavan osastolla myynnissä. Perjantaina aivan ensimmäiseksi kävimme Minnan kanssa tarkastamassa, missä pöydässä Lukupiiri-kirjaa oli saatavilla ja montako kappaletta oli esillä. Seuraavaksi suuntasimme Turun kirjamessujen bloggaritilaisuuteen, jossa kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio puhui kauniisti:

Sanoisin, että tänä päivänä kirjallisuusbloggareiden merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Nostaisin tänä päivänä bloggarit ihan samalle tasolle kuin lehtitoimitusten kulttuuriosastojen kriitikot. Teidän painoarvonne on noussut koko ajan ja tulee entisestään nousemaan, ja senkin takia te olette äärettömän tärkeitä meille ja kiitos, että olette täällä mukana. Kiitos työstänne, te pystytte blogienne kautta tuomaan kirjallisuudessa näkyväksi sellaisia toimijoita, esiintyjiä, kirjailijoita ja sisältöjä, joita välttämättä valtamedia ei huomioi ehkä koskaan. Te tuotte siihen lisäksi sellaista riippumatonta näkökulmaa, jota todellakin tarvitaan koko mediahuomion laventamiseksi. Kiitos siitä!

Tietenkin otimme Jennin kanssa myös jokavuotisen yhteiskuvan, sekin katkeamaton perinne vuodesta 2014.

Turkulaiset kirjat

Ensimmäiset kirjat joihin tutustuimme olivat turkulaisia. Jenna Kostet on kirjoittanut tosipohjaisen tarinan Margaretasta, nuoresta naisesta, joka on murhannut miehensä. Hän kertoo tarinaansa Turun raatihuoneen tyrmässä odottaessaan kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Margaretan synnin tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Turkuun. Rauno Lehtinen on puolestaan koonnut tuoreempia tositarinoita kirjaansa Murhia ja hirmutekoja Turussa. Kirjassa esitellään 60 rikosta: kuinka niistä uutisoitiin, miten poliisityö eteni ja keitä tuomittiin. Mukana on myös ratkaisemattomia tapauksia. Rauno hieman varoitteli, että jotkut tapaukset ovat pelottavaa luettavaa.

Jenna Kostet: Margareten synti & Rauno Lehtinen: Murhia ja hirmutekoja Turussa.

Latvialaiset runot

Meillä on runoilija Heli Laaksosen kanssa yhteinen ihastus: Latvia. Heli on kielenkääntäjänä innostunut latvian kielestä ja minä olen ollut pari vuotta töissä Rigassa, jossa käyn tapaamassa ystäviäni säännöllisesti. Meitä syvemmin Latvian kirjallisuuteen on perehtynyt Mirja Hovila, joka on kääntänyt useita latvialaisia teoksia suomeksi, mm. kansalliskirjailija Rainista, Inguna Ula Zepiten UlsiksNeuvosto-Latvian lapsi ja tuoreimpana Vizma Belševican Bille-trilogian.

Minä ja Heli Laaksosen Poimit sydämeni kirjahyllystä suomeksi ja latviaksi, Heli ja Lukupiiri.

Messuilla Heli ja Mirja olivat yhdessä lavalla Latvian kuuluisimman runoilijan Aleksanders Čaksin merkeissä. He ovat molemmat juuri julkaisseet runokirjat, Helin Poimit sydämeni kirjahyllystä -kirjassa on vuoropuhelu Čaksin runojen ja Helin kirjoittaminen ”vastausrunojen” kanssa. Mirja Hovila on suomentanut valikoiman Čaksin runoja, Sydän jalkakäytävällä.

Signeeraus

Innokkaana esikoiskirjailijana kerron kirjastani vaikka millä foorumilla. Kirjamessuilla en päässyt lavalle, mutta sain kuitenkin oman signeerausvuoron Otavan osastolla. Ilahduttavan moni tuli nimmarin hakemaan ja ennen kaikkea juttelemaan kirjoista, lukemisesta ja lukupiireistä. Hetken signeerauspisteellä oli jopa ruuhkaa, sillä Jari Tervo tuli samaan aikaan signeeraamaan omaa Mikael Agricolasta kertovaa uutuuttaan nimeltään Pääskyt talvehtivat järven pohjassa.

”Katso, tuossa on sinun kirjasi mainittu”, näytin Jari Tervolle.

Kerroin Jari Tervolle, että Lukupiirissä on yli 200 kirjavinkkiä lukupiireille ja mukana on myös hänen kirjansa. Pääskyt talvehtivat järven pohjassa on biofiktiota, jossa seurataan kirjoitetun suomen kielen alkutaivalta 1500-luvulla. Kirjan nimi kuvastaa sen aikaista uskomusta, sillä tiedettiin vain, että linnut katosivat talveksi, mutta ei tiedetty minne. Ehdottomasti aion lukea muiden 1500-lukua käsittelevien kirjojen jatkoksi!

Tässä signeeraan Lukupiiri-kirjaa Demisec-lukupiirille.

Jututin Otavan osastolla muulloinkin Lukupiiri-kirjasta kiinnostuneita asiakkaita. Sain kuulla monta tarinaa heidän lukupiireistään ja niiden käytänteistä, ja erittäin mielelläni signeerasin heille kirjoja.

Mitä päätin itse lukea

Kävin kuuntelemassa useita kirjahaastatteluja. Tuntui, että tänä vuonna kirjakeskustelujen taso oli entistäkin korkeampi. Ja tietenkin oli ihanaa olla live-tapahtumassa!

Moni syksyn uutuuskirja kiilasi omassa lukujonossa pikakaistaa kärkeen, kun kuuntelin keskustelua. Tässä niistä kolme, joihin lupaan palata täällä blogissakin.

1 Juha Itkosen kanssa olimme muutama vuosi sitten Turun kirjamessuilla yhteisessä lukupiirissä, mikä oli hieno kokemus. Silloin käsittelimme Palatkaa perhoset -romaania, jonka parasta antia oli ihmissuhteet ja samaa odotan myös uudelta Kaikki oli heidän -kirjaltaan, jossa pureudutaan erityisesti kolmen polven miesten maailmaan. Tosin kirja ihan huomaamatta siirtyikin kotona ensin mieheni yöpöydälle.

Olen pitänyt aiemmistakin Juha Itkosen kirjoista, joten Kaikki oli heidän päätyi mukaani. Ja täytyy tietenkin arvostaa sitä, että pitkä mies yritti hieman lyhentää itseään, että mahdutaan paremmin samaan kuvaan!

2 Olen ihaillut Laura Malmivaaran taiteilijuutta Irtiottoja-sarjasta lähtien. Kun kuuntelin hänen haastatteluaan messuilla, halusin heti alkaa lukea hänen Vaiti-kirjaansa. Laura kertoi haastattelussa koskettavasti siitä, miten vereslihalla hän edelleenkin on Vaiti-kirjassa kuvatuissa tapahtumista. Vaiti on autofiktiota ja kuvaa päähenkilön tunnemyrskyä liittyen ex-miehen #metoo-kohuun. Samalla tulee käsitellyksi paljon muutakin, mistä ollaan oltu vaiti.

Tässä me olemme esikoiskirjojemme kanssa.

3 Kolmanneksi nostan Jari Järvelän Aino A. -biofiktion. Kirsin Book Club on kokoontumassa tammikuussa uudessa Pikku Finlandiassa Finlandia-talon pihapiirissä ja silloin käsittelemme Aino ja Alvar Aaltoon liittyviä kirjoja. Minä valmistaudun lukemalla ainakin Aino A.:n, sillä Jari kertoi esiintymislavalla jo niin paljon sellaista Aaltojen pariskuntaan liittyen, että katsoin kotona Aino Aalto -lasejamme uusin silmin.

Tammen Ina Westman esitteli minut Jari Järvelälle. Saija Kuuselan kanssa tapasimme jo aiemmin syksyllä hänen Katse-kirjansa julkkareissa sekä Dekkarifestivaalilla. Kuvan on ottanut Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen.

Iloinen tunnelma ja lämpimiä kohtaamisia

Vähän nolottaa koota messuraporttia, joka on vain minä, minä, Lukupiiri, minä. Kohtaamisia oli koko ajan ja kaikki olivat iloisia, että olivat jälleen kirjallisuustapahtumassa! Tässä vielä kuvia, joita ovat ottaneet Minna, Päivi ja Martti.

Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio onnitteli Lukupiiri-kirjasta, joka on painettu Otavan kirjapainossa ja jonka on kustantanut Nemo, joka kuuluu Otavaan.
Kirjavien mekkojen trio: WSOY:n Anna-Riikka Carlson ja Reetta Miettinen sekä minä.
Yhtäkkiä minua haastateltiin Yle Turun lähetykseen ja siihen tarvittiin myös kuva, jonka otti toimittaja Johanna Manu. Keskustelimme haastattelussa mm. lukupiirien sudenkuopista ja tarjoiluista.
Minna tapasi kirjailija Arttu Tuomisen, joka uusin Vaiettu leviää hienosti maailmalla. Lue Minnan blogijuttu Vaietusta.
Heidi Herala voi todeta kirjansa otsikon mukaisesti Teatteria koko elämä. Me olimme Heidin kanssa sattuneet syksyllä jo samaan teatteriesitykseen (Saituri) ja leffaan (Isä), mutta olipa hauskaa tavata myös kirjamessuilla. Heidi oli suvereeni kirjamessulavalla – aivan kuten Helsingin Kaupunginteatterin Everstinnassakin, joka palasi jälleen ohjelmistoon. Jos et ole vielä nähnyt, niin suosittelen lämpimästi: on huikea!
Jälleen yksi pitkä kirjailija, joka koukisti polviaan! Peter Sandström on ollut Kirsin Book Clubin Airi Vilhusen podcast-vieraana.
Ihan pakko ottaa mukaan myös kuva Finlandia-voittajan kanssa! Jukka Viikilällä oli tarkoituksella korallinpunainen iPhone esillä: Taivaallinen vastaanotto -kirjan lukeneet tietävät!
Tässä vaiheessa Lukupiiri-kirjoja oli Otavan osastolla sekä pöydällä että pöydän alla. Messujen päätteeksi sunnuntaina jäljellä oli vain yksi kirja. Sydämellinen kiitos kaikille kirjan ostaneille! Eräs kirjan ostaneista viestitti, että uusi lukupiiri oli jo kirjan opeilla perustettu. Parempaa palautetta ei voi saada!
Ei pelkkiä messuja, vaan myös yhdessäoloa hyvien ystävien kanssa! Aurajoen tunnelmallisella rannalla Minna Väisälän ja Päivi Jääsaaren kanssa Smör-ravintolassa nautitun illallisen jälkeen.
Ravintola Smörin jälkiruoka.

Seuraavat Turun kirjamessut järjestetään 30.9.–2.10.2022. Turun kirjamessujen teema vuonna 2022 on kuvataiteet. Minulla päivämäärät ovat jo kalenterissa, onhan sinullakin?

Muiden bloggareiden messujuttuja

Kommentoi