Liza Marklund: Napapiiri – kun yksi lukupiiriläinen löydetään päättömänä

Vuonna 2015 ruotsalainen Liza Marklund ilmoitti, että hän ei enää aio kirjoittaa dekkareita. Hän oli kirjoittanut 11 osaa Annika Bengtzon -sarjaa, jota on myyty 23 miljoonaa kappaletta ja käännöksiä on 40 eri kielellä.
Minäkin luin kaikki Annika Bengtzonit aina Paikka auringossa -kirjaan (osa 8) asti, joka ei mielestäni ollut ollenkaan sarjan alkuosien veroinen, ja tiemme Annikan kanssa erkanivat.

Napapiiri aloittaa trilogian

Nyt Liza Marklund on kuitenkin palannut dekkarien maailmaan tai ainakin rikosromaanien maailmaan. Uutuuskirjan nimi on Napapiiri, joka viittaa kirjassa kolmeen asiaan.

 1. Ensinnäkin kirjan tapahtumat sijoittuvat Ruotsin pohjoiseen, Stenträskin kuvitteelliseen pikkukaupunkiin, joka sijaitsee napapiirin tuntumassa. Sieltähän Liza Marklund itsekin on kotoisin.
 2. Toiseksi Stenträskin suositun jääkiekkojoukkueen nimi on Napapiiri.
 3. Kolmanneksi se tärkein eli kirjassa kuvataan teinityttöjen lukupiiriä, jonka nimi on myös Napapiiri.

Napapiirissä kuvataan kahta aikatasoa, vuotta 1980 ja vuotta 2019. Ympäristö on sama ja ihmiset ovat samoja, paitsi lukupiirin joukosta puuttuu yksi. Hänet löydetään neljänkymmenen vuoden kadoksissa olon jälkeen Piitimejoen sillan betonisten rakenteiden sisältä. Tai ihan heti ei ole varmuutta, onko kyseessä kadonnut lukupiiriläinen, sillä löytyneeltä ruumiilta puuttuu pää.

Keskiössä tyttöjen lukupiiri

Minä tartuin Napapiiriin erityisesti siitä syystä, että se käsittelee lukupiirin toimintaa. Kirjan Napapiiri-lukupiiri oli aloittanut paikallisella yläasteella osana koulutyötä, ja silloin viisi tyttöä oli kokoontunut viikoittain. Lukioikään päästyään joukko hajaantui eri lukioihin, mutta ystävällinen kirjastotäti oli tarjonnut heille mahdollisuutta jatkaa lukupiirin kokoontumisia kuukausittain kirjastossa perjantai-iltaisin.

Vuoden 1980 tapahtumat kuvataan viiden lukupiirikohtaamisen kautta. Tytöt vuorottelevat kirjojen valinnassa ja esittelemisessä, joten seuraamme heitä koko kierroksen, sillä lukupiirissä ehditään käsitellä viisi kirjaa ennen kohtalokasta katoamista.

 1. Vladimir Nabokov: Lolita, valinnut Carina
 2. Alex Haley: Juuret, valinnut Susanne
 3. Sjöwall ja Wahlöö: Poliisimurha, valinnut Birgitta
 4. Mark Twain: Tom Sawyerin seikkailut, valinnut Agneta
 5. Colleen McCollough: Okalinnut, valinnut Sofia

Paluu nuoruuteen

Liza Marklund kuvaa erittäin uskottavasti pikkukaupungin tyttöjen abivuotta. Tulee mieleen, että onkohan Liza kaivanut omat nuoruuden päiväkirjansa esiin, sillä tekstissä mainitaan mm. Norrbottens-Kuriren, jossa Liza aloitteli toimittajan ammattiaan. Tyttöjen elämänpiiriin liittyy tuskaa ja synkkyyttä sekä täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevien ihmisten ehdottomuutta. Tulevaisuus on avoinna, mutta nuoruuden perspektiivistä näkyy kovin vähän vaihtoehtoja. Sitä hieman ihmettelen, sillä nämä tytöt ovat lukupiiriläisiä, koulu menee hyvin ja voisi olettaa, että kaikkien suunnitelmissa siintäisi yliopisto.

Kylän Napapiiri-jääkiekkojoukkueen tähtipelaaja on Wiking Stormberg (nimessä täytyy olla ironiaa!) joka on kaikkien tyttöjen päiväuni. Hän on paikallisen poliisipäällikön poika, ja kun tapaamme hänet neljäkymmentä vuotta myöhemmin, on hän perinyt isänsä viran. Wiking on komea urheilijapoika, mutta vaikuttaa myös ihan kivalta kaverilta.

Joidenkin mukaan kaikki lähti liikkeelle naisten entisestä luokkatoverista Wiking Stormbergistä, johon moni heistä oli ollut ihastunut.”

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin

Kirjan alussa tapaamme kaksi entistä nuorta, jotka ovat jääneet Stenträskiin. Suorasanaisesta Carinasta on tullut ruotsidemokraattien paikallispoliitikko ja hän on töissä poliisilaitoksella sihteerinä. Hänen pomonsa on Wiking, joka johtaa päättömän ruumiin tutkintaa. Napapiiri ei kuitenkaan keskity poliisilaitoksen elämään, sillä poliisitiimillä on aika pieni rooli kirjassa.

Vuoden 1980 tapahtumia kerrotaan vuorotellen kunkin lukupiiriläisen kannalta. Kun ruumis löytyy, ja joulujumalanpalveluksen yhteydessä päätetään pitää muistohetki, lukupiiriläiset ovat jälleen koossa.

Liza Marklund / kuvaaja Annika Marklund / saatu Salomonsson Agency 2021

Napapiirin plussat ja miinukset

Napapiiri kuvaa pohjoisruotsalaista yhteisöä hyvin aidosti, samoin sen asukkaita ja jännitteitä. Kirjan rakenne kaksine aikatasoineen toimii juonta tukevasti ja pitää kiinnostusta loistavasti yllä. Ihan oikeasti haluaa saada selville, mitä on tapahtunut. Ratkaisun avaimet annetaan oivaltavalle lukijalle, mutta ratkaisu ei mitenkään hyppää silmille.

Kirjassa on myös mielenkiintoisia sivujuonteita. Stenträskin lähellä sijaitsee Robotbasen, jonkinlainen sotilastukikohta, jossa ulkovallat käyvät testaamassa aseitaan. Sotilaat asuvat paikallisessa motellissa, jonka baarissa nuoriso hengailee. Sotilaiden henkilöllisyydet eivät ole selvillä, sotilassalaisuus näet, eli heitä ja heidän tekojaan on mahdotonta jäljittää. Ylipäätänsä vuonna 1980 tehty murha on Ruotsissa vanhentunut, siitä ei enää saa rangaistusta, mutta Wiking haluaa saada silti ratkaisun.

Napapiiri on taitava, mutta jotenkin hieman hengetön, vaikka viihdyinkin sen seurassa. Nuorista tytöistä tykkäsin, mutta aikuistuneet lukupiiriläiset, omat ikätoverini, olivat kaikki aika masentavia tyyppejä. Iloa tässä kirjassa oli todella vähän ellei sitten sellaiseksi laske ajankuvaa vuodesta 1980. Muistan kyseisen kesän oikein hyvin, sillä olin silloin Tukholmassa kesätöissä konttorisiivoojana. Ne biisit ja vaatteet!

Napapiiri aloittaa trilogian, ja ennakkotietojen mukaan seuraava osa keskittyy enemmän Wikingin ympärille. Hänen vaimonsa on nimittäin kadonnut marjastusreissulla, mitä onkaan tapahtunut? Aivan varmasti aion senkin lukea, niin hyvin Liza taas koukuttaa.

Kirjan tiedot

 • Liza Marklund: Napapiiri
 • Otava, 2021
 • Alkuperäisteos: Polcirkeln, 2021
 • Suomennos: Antti Autio
 • 365 sivua / 11 h 35 min
 • Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

Rating: 3.5 out of 5.

JOULUVINKIT

 1. Tilaa Kirsin Book Clubin jutut sähköpostiisi, niin saat suositun kirjajoulukalenterin aamuisin sähköpostiisi. Joulukalenterissa on joka päivä kirja-arvonta.
 2. Osta Lukupiiri-kirja joululahjaksi kavereille ja perustakaa yhdessä lukupiiri. Siitä voi tulla paras ja pitkäikäisin joululahja ikinä!

Kommentoi