Mirva Saukkola: Tuoksutarinoita – hurmaava teos hajuvesien ystäville

Millaisista tuoksuista sinä pidät? Oletko uskollinen jollekin tietylle hajuvedelle vai kokeiletko mielelläsi aina uusia tuoksuja? Tiedätkö mistä elementeistä lempituoksusi koostuu tai tiedätkö, mikä oli prinsessa Dianan käyttämä tuoksu?

Päätoimittaja, FT, tyyliguru Mirva Saukkolan Tuoksutarinoita on hurmaava kirja, jonka seurassa viihtyy ja oppii monenlaista tuoksuista, niiden historiasta, raaka-aineista, käyttäjistä ja tuoksubusineksesta. Kirjan viehättävät kuvat ovat muotikuvittaja Olesja Hännikäisen kynästä.

Alussa kukkainen Anaïs Anaïs

Minä olen ollut aktiivinen hajuveden käyttäjä nuoruusvuosista lähtien. Lapsena ihailin mummien ja äidin peilipöytien hajuvesipulloja, vaikka niiden valikoima ei kovin laaja ollutkaan: Madame Rochas, Chanel 5 ja joku satunnainen kielotuoksu. Molemmilla mummoilla oli myös sellainen posliininen, täytettävä hajuvesipullo, jossa oli kuminen pumppu ja silkkihapsuja. Tosin kummankin pöydällä pullo palveli vain koristeena.

Ensimmäisiä omia hajuvesiäni olivat Cacharelin Anaïs Anaïs ja Yves Saint Laurentin Rive Gauche. Nykyään en niitä enää valitsisi, vaan nenääni miellyttävät toisenlaiset tuoksuperheet. Mirvan kirjasta opin, että ranskalainen hajuvalmistajien järjestö La Société Française des Parfumeurs jakaa tuoksut seitsemään eri pääperheeseen, joille löytyy vielä 47 alakategoriaa. Esimerkiksi Anaïs Anaïs kuuluu kukkaisperheeseen ja Rive Gauche metsäisten tuoksujen perheeseen.

Tuoksutarinoiden julkkarit pidettiin Scandic Grand Central -hotellin sisäpihan lasiterassilla. Kuvassa minun ja Mirvan lisäksi kirjan upeasti kuvittanut Olesja Hännikäinen.

Nykyään sitruksinen Tiffany

Oman luottotuoksun löytäminen on yhtä helppo tehtävä kuin yksisarvisen metsästys. Sitä paitsi siinä harvemmin pääsee pysyviin tuloksiin. Makumme, pukeutumistyylimme ja elämäntapamme muuttuu vuosikymmenten mittaan, ja sama koskee tuoksuvalintojamme.

Kirjassa on niin paljon kiinnostavaa tietoa hajuvesistä, että tekisi mieleni lainata lause toisensa perään tähän juttuun. Mirva kertoo vinkkejä, kuinka oma tuoksu kannattaa valita ja myös, mitä valintaprosessissa ei kannata tehdä. Oiva lahjavinkki olisikin Tuoksutarinoita-kirja ja lahjakortti hajuvesimyymälään.

Minä olen käyttänyt viimeiset vuodet sitrushedelmätuoksuperheeseen kuuluvaan Tiffany-parfyymia. Muistan aivan tarkkaan, missä näin kyseisen tuoksun ensimmäistä kertaa. Aivan näin, en haistanut, sillä Tiffanylla oli lanseerauskampanja Edinburghin Princess Streetillä olleen House of Fraserin alakerrassa ja heti kiinnitin huomioni tuttuun Tiffanyn turkoosi -väriin. Pullo ja pakkaus ovatkin tärkeitä tuoksua valittaessa, ei lopputuleman kannalta, mutta niin luodaan mielikuvia. Kiinnostustani lisäsi se, että koiramme nimi on Tiffany.

Kokeilin tuoksua ranteisiini ja kun vielä illalla ja seuraavana aamunakin tuoksu miellytti minua, kävin ostamassa tuoksun. Nyt neljä vuotta myöhemmin Tiffany on edelleen arkituoksuni, mutta siitä on tullut varsin suosittu tuoksu ja minä taidan olla valmis kokeilemaan jotain uutta.

Tuoksutarinoita ja Olesja Hännikäisen kuvitusta kehystettynä.

Valmiina uutuuteen

Mielenkiintoista on, että Mirvan mukaan Suomi ja Yhdysvallat ovat hajuvesiuutuuksia palvovia maita, kun taas esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa pyritään jo teini-iässä löytämään itseä parhaiten heijastava tuoksu. Mutta onneksi minulla on nyt uutta tuoksua etsiessäni käytössäni Tuoksutarinoita-kirja, sillä yhtä lailla valitsen nenäni ohjaamana kuin mainonnan luoman mielikuvan, pakkauksen ja tarinan perusteella. Kirjassa kerrotaan myös hajuvesien mainonnasta ja intouduinkin katsomaan useita loisteliaita parfyymivideoita, esimerkiksi Chanel N°5:n videoita, tähtinään upeita näyttelijöitä.

Tyttäreni Milla oli mukanani julkkareissa ja ihastui Olesja Hännikäisen kuviin, joita oli myös myytävänä. Hän osti Guerlainin Shalimar -taulun, koska kuvan tyylikäs minimalismi viehätti häntä. Kirjassa kerrotaan, että tuoksu on vuodelta 1925 ja siihen liittyvä Taj Mahal -pariskunnan rakkaustarina oli sinänsä kiinnostava, mutta menestykseksi tuoksun nosti 1920-luvun filmitähti Louise Brooks.

Kenelle suosittelen?

Suosittelen Tuoksutarinoita kaikille, jotka käyttävät hajuvesiä. Tuoksut ohjaavat tunteitamme ja valintojamme. Kirjan luettuani ainakin minä suhtaudun seuraavaan tuoksuuni hieman syvällisemmin. Tuoksutarinoita kuuluu kodin käsikirjastoon aivan siihen Mirva Saukkolan Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta -teoksen viereen.

Kirjan tiedot

  • Mirva Saukkola: Tuoksutarinoita
  • Cozy Publishing, 2021
  • Kuvitus Olesja Hännikäinen
  • 155 sivua

Rating: 4 out of 5.

Lue myös

Mirva Saukkola on kirjoittanut myös kaunokirjallisuutta. Uusimpana viihdeseikkailun Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia (Tammi, 2020), jossa on runsaasti koruja, muotia ja brändejä ja sankarina antiikkietsivä Saara Lehtokorpi. Tammen kevätkatalogista paljastuu, että Saaran tarinat jatkuvat toukokuussa 2022 ilmestyvällä uutuudella Siveltimenvetoja ja silmänlumetta.

Kommentoi