Podcast #36: Rosa Liksomin Väylä – lukijoiden suosikki Finlandia-voittajaksi

Väylä-kirjan sisäkannessa on Rosa Liksomin piirtämä lehmä.

Rosa Liksomin Lapin sodan, tai kuten lappilaiset itse kutsuvat, saksalaissodan aikaan sijoittuvan romaanin Väylä lukijat äänestivät parhaaksi kuudesta kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaasta. Tämä ratkesi vasta podcastimme nauhoituksen jälkeen. Emme myöskään arvailleet, minkä kirjan Finlandia-diktaattori Zaida Bergroth julistaa joulukuun 1. päivänä tämän vuoden Finlandia-palkinnon saajaksi. Olimme kuitenkin täysin yksimielisiä, että Väylä on paikkansa ansainnut Finlandia-ehdokkaiden joukossa. Hieno kirja!

Kuuntele tästä, mitä Väylästä ja muista Rosa Liksomin kirjoista keskustelimme. Podijakso kestää noin 40 minuuttia ja sen voi kuunnella myös Kirsin Book Clubin Soundcloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta:

Väylän teemoja, joista keskustelemme podijaksossa

Väylä kuvaa aikaa vuoden 1944 syksystä seuraavan vuoden syksyyn. Lähes 60 000 lappilaista evakuoitiin Ruotsiin pakoon ennen kuin saksalaissotilaat polttivat ja tuhosivat Lapin lähes kokonaan. Nopeasti kyhätyillä leireillä, joista osa oli suljettuja karanteenileirejä, pakolaisten olot olivat lähes epäinhimilliset. Matkan Tornionjoen yli teki ihmisten mukana myös 22 000 nautaa. Kaikkiaan Lapin läänistä evakuoitiin sotien aikana 168 000 henkeä, heistä suurin osa muualle Suomeen.

Väylän kuvitusta

Paikalliset kutsuvat Tornionjokea Väyläksi, ja sen yli idästä länteen kulkee kirjan päähenkilön, nimettömän 13-vuotiaan tytön pakolaismatka. Isä, niin kuin muutkin miehet, ovat sodassa, naiset, vanhukset ja pienimmät lapset kuljetetaan hevosilla ja autoilla. Tytön ja vanhimpien lasten tehtäväksi jää karjan kuljettaminen ja siitä huolehtiminen.

Tytöllä ei ole nimeä, ei myöskään Väylän eri puolilla olevilla valtioilla. Tällä kirjailija on kertonut haluavansa korostaa tapahtumien yleismaailmallisuutta. Kaikki pakolaiset jakavat samanlaisen kohtalon.

Kuuntele podijaksomme Rosa Liksomin Väylästä. Airi ja Kirsi keskustelevat pakolaisuudesta, lehmistä, murteesta ja Väylän lukukokemuksesta.
Verhot oli vedetty kiinni, pöydällä paksu liina, seinäkello pysäytetty ja koiran ruoat valmiina kupissa, kun Airi ja Kirsi aloittivat podijakson tallennuksen marraskuussa 2021.

Väylä on kirjoitettu Tornionjokilaakson murteella, jota Ruotsissa kutsutaan meänkieleksi. Toki murre on muokattu luettavaksi, ja sen avulla tarina ankkuroituu vahvasti tarinan henkilöiden elämään ja ympäristöön. Kiitimme erityisesti äänikirjan lukijaa, Anna Saksmania, joka saa tekstin helisemään korvassa.

Yksi Väylän tärkeistä teemoista on ihmisen suhde luontoon ja eläimiin. Kirjan tytölle lehmät ja lemmikkirotta Aikili ovat lämmön ja lohdun antajia, joita hän vastavuoroisesti lohduttaa. Lehmillä on ihmisnimet, ja Väylä näyttää nykylukijalle lehmien viisauden ja kyvyn tuntea.

Kirsi sattui Rosa Liksomin kanssa yhtä aikaa Rosebud Sivullinen -kirjakauppaan ja tietenkin otettiin ”kirjanvaihtokuva”. Taustalla Rosebudin perustaja Hannu Paloviita.

Myös sananen Hytti nro 6:sta

Airi oli käynyt katsomassa Juho Kuosmasen Cannesin elokuvafestivaaleilla palkitun Hytti nro 6 -elokuvan ja lukenut sitä ennen uudestaan Rosa Liksomin samannimisen vuonna 2011 ilmestyneen, Finlandia-palkitun kirjan, joka on ollut elokuvan innoittaja. Elokuva tavoittaa hienosti kirjan tunnelman ja teemat, vaikka moni asia onkin siinä toisin kuin kirjassa.

  • Rosa Liksom: Väylä
  • Otava 2021
  • 267 s./ 7 t 21 min
  • Äänikijan lukee Anna Saksman

Rating: 4.5 out of 5.

Lue myös

Kommentit
  1. Soili Pejak
    • Avatar photo Airi Vilhunen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *