Reijo Ruokanen: Tahdolla ympäri maailman – Ari Huuselan tarina

Sunnuntaina 8.marraskuuta 2020 Finnairin lentäjä Ari Huusela irrottaa tasan klo 10 Stark-nimisen purjeveneensä köydet Les Sables-d’Olonnen sataman laiturista ja lähtee Vendée Globe -kisan purjehdukselle maapallon ympäri – yksin. Edessä on kolmen kapin, Hyväntoivonniemen, Cape Leeuwin ja Kap Hornin kiertäminen ja vähintään 22 296 merimailia eli 44 996,2 kilometriä, todennäköisesti enemmän. Tästä Reijo Ruokasen kirjaksi Tahdolla maailman ympäri kirjoittama tarina ei kuitenkaan ala. Paljon on tapahtunut jo aikaisemmin.

”Arissa on ainakin kaksi tarinaa: on tarina yksinpurjehduksesta maapallon ympäri, ja toinen tarina on se, miten yksinhuoltajan poika ilman ylioppilastutkintoa päätyi Finnairin Airbusin pilotiksi.” Näin kuvasi Reijo Ruokonen Helsingin Kirjamessuilla Tahdolla ympäri maailman -kirjaa ja sen päähenkilöä.  

Kirsin Book Clubin lähipiiriin kuuluva Jukka Vilhunen seurasi Huuselan purjehdusta, luki Ruokasen kirjan ja vastasi kysymyksiin kirjasta.

Miten kuvailisit kirjan tarinaa muutamalla sanalla?

Kirja kertoo Ari Huuselan purjehduksen ja elämän ison kaaren ja sen, miten hän onnistui tekemään mahdottomasta mahdollisen.

Miksi kiinnostuit tästä kirjasta?

Kirja kiinnosti, koska olin seurannut tiiviisti Ari Huuselan yksinpurjehdusta maapallon ympäri. En tiennyt etukäteen hänestä mitään, mutta purjehduksen alkaessa hän ja hänen lähtönsä uhkarohkealtakin tuntuvalle matkalle sai ison mediahuomion. Hän on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka osallistui Vendée Globe -maailmanympäryspurjehdukselle. Muita vastaaviakin purjehduksia on, ja niille on osallistunut myös suomalaisia. Parhaiten muistetaan Hjallis Harkimon purjehdus.

Ensin seurasin purjehdusta Hesarin jutuista, ja koska jutut osoittautuivat mielenkiintoiseksi, aloin seurata Huuselaa myös Facebookissa. Aloin peukuttaa hänen raporttejaan ja videoitaan, ja niitä tuli säännöllisesti uutisvirtaani.  Hänen matkansa seuraaminen koukutti.

Miten kuvailet kirjan päähenkilöä, Ari Huuselaa?

Minulla oli jo ennen kirjan lukemista tietyntyyppinen käsitys hänestä. Se oli syntynyt Facebookin päivitysten ja videoklippien kautta: Super Happy Sailor. Eikä käsitys muuttunut.

Hänen on pakko olla hyvin määrätietoinen, tavoitteellinen ja rohkea, jotta on uskaltanut tehdä sellaisen vaativan yksinpurjehduksen. Noin isoille merille lähteminen ja kolmen kapin eli niemimaan ohittaminen vaatii aivan omanlaistaan luonnetta.

Mitä lisää kirja toi siihen, mitä jo aikaisemmin tiesit?

En tiennyt mitään Huuselan taustasta, joten hänen henkilöhistoriansa oli minulle uutta. En nyt erityisemmin nostaisi sitä, ettei hän ole esim. ylioppilas, vaikka se Finnairin piloteilta vaaditaan. Korostan sitä, millaisen tien hän kulki toteuttaessaan haaveensa tulla lentäjäksi. Hän valmistui ammattikoulusta koneasentajaksi, jatkoi siitä Finnairin lentokonemekaanikoksi, siitä edelleen Finnavialle lentäjäkoulutukseen ja hankkimaan erilaisia lupakirjoja, ja viimein Finnairin lippulaivan Airbus A 350:n pilotiksi.

Yllättikö kirjassa jokin?

Kirja kuvaa koko ison kaaren, ja yllätyin, miten pitkästä prosessista oli kysymys.

Yllätti myös se, miten Biskajanlahti Ranskan ja Espanjan välissä on monelle purjehtijalle kirous ja yksi tämän reitin hankalista vaiheista. Se on pieni alue globaalin purjehduksen kannalta, mutta tälläkin purjehduksella moni joutui sieltä palaamaan. Olen alkanut seurata aluetta sääkartalla ja huomannut, millaisia myrskyjä siellä kehittyy.

Kenen ääni kirjassa puhuu?

Kirjan on kirjoittanut Tekniikan maailman, Veneen ja Kipparin päätoimittaja Reijo Ruokanen ja kirjassa on  hänen äänensä. Ruokanen on seurannut tarkasti Huuselaa ja kertoo ja kuvaa tapahtumia hyvin läheltä.

Ari Huusela (oik) ja hänestä kirjan kirjoittanut Reijo Ruokanen Helsingin Kirjamessuilla.

Hän suhtautuu Huuselaan suurella kunnioituksella, ja kirjasta välittyy hyvin ne tunnot, joita Huusela matkalla koki, hyvinä mutta myös huonoina hetkinä, esimerkiksi, kun vene kaatui.

Sunnuntaina 6. joulukuuta Ari on edennyt jo selvästi Hyväntoivonniemen kärkeä etelämmäksi, mutta on yhä sen länsipuolella. Hän viettää itsenäisyyspäivää hyvissä ja juhlavissa tunnelmissa. Suomen lippu liehuu veneen perässä. Hän tuntee edustvansa kisassa Suomea, ei vain Ari Huuselaa ja tiimiään. –
   Yön aikana tunnelma muuttuu täysin. Ari herää ylijännitehälyttimen ääneen. Hydrogeneraattori on vedessä, akut ovat täynnä ja kolme muuntajina toiminutta tasasuuntaajaa on palanut. Veneen sähköjärjestelmä on täysin kuollut. Mittarit eivät toimi, autopilotit eivät toimi, kaikki sähkölaitteet ovat nurin. Koko arvokas B&G-järjestelmä on kuollut. Jos keli olisi ollut yhtään hankalampi, Stark saattaisi ollajo kaatunut tai pahempaakin.”

Mikä on arviosi kirjasta?

Kirja on helposti luettava, vei mukanaan. Maailmanympärispurjehduksen osuus olisi voinut kirjassa olla laajempikin, nyt se oli vain n. neljäsosa. Kirja kuvaa myös, miten purjehdus ei ollut pelkkää taistelua. Oli myös paljon hienoja hetkiä, joita Huusela tuntuu arvostavan: albatrossit ja niiden kuvaaminen, auringonlaskut, delfiinien temmellys Eteläisellä valtamerellä.

Annan kirjalle neljä tähteä.

Tässä vielä kirjallisuusblogiin sopiva näyte Huuselan tavasta rentoutua matkallaan:

Ari on saanut nauttia purjehduksesta hyvässä kelissä. Välillä on ollut aikaa rentoutua ja lukea kirjaakin. Nyt on menossa Volter Kilven Alastalon salissa, jonka on kahlannut läpi ehkä joka kymmenes sen aloittaneista. Ari on jostain syystä pitänyt Kilven varsin rauhallisesta tavasta kuljettaa tarinaa. Ehkä se sopii purjehtijalle, joka mittaa aikaa kalenterilla eikä rannekellolla.

Reijo Ruokanen: Tahdolla maailman ympäri. Ari Huuselan tarina
Otava 2021
Myös ääni- ja e-kirjana
227 s./7 h 18 min.
Äänikirjan lukee Mikko Leskelä

Rating: 4 out of 5.

Kommentoi