Joulun Tietäjät 2021 – kultaa, mirhamia ja lopputulokset

Joulun 2021 kaikki luukut on avattu, pähkinät pureskeltu ja bonuskysymykset ratkottu!

Kirsin Book Clubin kahdeksas joulukalenteri on siis paketissa. Joulukalenterin luukkuja kävi avaamassa noin 28.000 eri kävijää ja vastauksia oli kaiken kaikkiaan tasan 3.500 kpl. Oli mukavaa nähdä vastaajien joukossa monta tuttua nimeä, jotka ovat olleet mukana aiempinakin vuosina. Yhtä riemullista oli huomata, että joukossa oli useita uusia, jotka vastasivat joka päivä.

Onnetar suosi päivittäin vain yhtä voittajaa, joten Werner Söderström Osakeyhtiön kustantamoista (WSOY, Tammi, Johnny Kniga, Bazar ja Minerva) lähetettiin kirja 24 voittajalle. Joka päivä oli yli 100 vastaajaa, mutta eniten vastauksia (211 kpl) tuli silloin, kun arvontapalkintona oli Johanna Venhon Syyskirja.

Joulun Tietäjät

Joulun Tietäjä -kisa on joka vuosi ollut tiukka. Ensimmäisinä vuosina kysymyksinä oli tekstilainauksia, mutta nykyään googlettamalla löytää lähes kaikki tekstipätkät, joten meidän on ollut pakko uudistua. Saimme myös palautetta, että moni kävi vain avaamassa luukun, mutta ei uskaltanut vastata, jos ei ollut varma tiedostaan. Niinpä olemme yrittäneet sekä madaltaa kynnystä osallistua (helpohkot monivalintakysymykset) ja korostaa, että kaikki vastaukset ovat mukana arvonnassa.

Samanaikaisesti tiedämme, että seuraajissamme on paljon tietäjiä, joilta syntyy oikea monivalintarivi niin helposti, että siinä ei ole minkäänlaista haastetta. Niinpä olemme tuoneet mukaan bonuskysymykset, jotka ovat mielestämme astetta vaikeampia, mutta eivät kohtuuttomia.

Tietäjät ovat tietäjiä, sillä jälleen löytyi sellaiset Joulun Tietäjät, joilla oli aivan kaikki vastaukset joka päivä oikein! Myös niinä päivinä, jolloin kirjailijat itse – Max Seeck, Martta Kaukonen, Joona Keskitalo ja Sanna-Mari Hovi – olivat laatineet hieman kinkkisemmät kysymykset.

Aivan joulunalusviikolla syntyi vasta eroa kärjessä ja lopulta täysien rivien tietäjiä oli raamatullisen tarinan tavoin juuri kolme!

KOLME JOULUN TIETÄJÄÄ

Kerrotaan, että Jeesus-lasta tuli tervehtimään kolme itämaan tietäjää, kolme kuningasta ja joissain perinteissä tietäjille on annettu nimetkin: Caspar, Melchior ja Balthasar.

Kirsin Book Clubin joulukalenterin kolme viisasta tietäjää ovat sen sijaan nimeltään Juniperus, Peksu ja Tarja – onneksi olkoon! Mistään satunnaisesta onnenkantamoisesta ei ole kyse, sillä kaikki kolme ovat voittaneet myös kaksi kertaa aiemmin eli tämä oli jo kolmas voitto kaikille!

Tulen olemaan yhteydessä kaikkiin, sillä heistä jokainen saa valita palkinnoksi ei nyt ihan kultaa ja mirhamia, mutta jonkun kalenterin luukuissa olleen kirjan. Saatanpa kysyä myös vinkkejä, millaisia kysymyksiä kannattaa jatkossa olla, jotta haastetaso on sopiva ja kiinnostava.

JOULUN TIETÄJIEN KUNNIAGALLERIA

 • Jaana (JT 2015, 2019)
 • Jukka (JT 2014)
 • Juniperus (JT 2018, 2020, 2021)
 • Laura (JT 2020)
 • Liisak (JT 2020)
 • Mari (JT 2018)
 • Marjohanna (JT 2020)
 • Paula T (JT 2020)
 • Peksu (JT 2019, 2020, 2021)
 • Reijo Moilanen (JT 2016, 2017)
 • Tarja (JT 2019, 2020, 2021)
 • Tea (JT 2017, 2020)
 • Terhi (JT 2017, 2018, 2019)
 • Suvi V (JT 2019)

OIKEAT VASTAUKSET JA ARVONNAN VOITTAJA 24.12.

Jouluaattona arvonnassa oli upouusi Komisario Palmu -kokoelma, jossa kaikki kolme Mika Waltarin Palmu-dekkaria on yksissä kansissa. Kirjan voitti Eeva-Liisa Haanpää, joka saa minulta pian sähköpostia.

Jouluaaton pähkinässä kysyttiin Mika Waltarin Komisario Palmu -kokoelman kannessa olevan kissan nimeä. Oikea vastaus löytyy kirjasta Komisario Palmun erehdys, jossa kissaa puhutellaan myös hänen nimensä pidemmällä muodolla: prinsessa Adeline von Katzendorf-Kopfberg eli vaihtoehto A oli oikein.

Kuvassa komisario Palmu (Joel Rinne) keskustelee Amalia Rygseckin (Saara Ranin) kanssa. Rouva Rygseckillä on murha-ase eli sateenvarjo kädessään.

Komisario Palmun erehdys -kirjan päätössanat kertovat bonuskysymyksen ratkaisun ja myös päättävät tämänvuotisen Kirsin Book Clubin joulukalenterin. Sydämellinen kiitos kaikille osallistuneille! Me jatkamme kirjoista, tapahtumista ja teatterista kirjoittamista ja arvostamme kovasti, kun kuulemme teistä joulukalentereiden välilläkin. Myös podcast-jaksot jatkuvat. Kaikki jutut eivät aina päädy blogiin, joten kannattaa seurata Kirsin Book Clubia myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Ilahdumme, jos kommentoitte, tykkäätte ja jaatte!

Hyvää loppuvuotta ja antoisia lukuhetkiä vuonna 2022!

”Ase, jolla Bruno Rygseck lyötiin tajuttomaksi?” Komisario Palmu katsoi säälivästi minuun ja ravisti toivottomana päätään. ”Sehän oli ensimmäisiä esineitä, joka osui silmiimme astuessamme saliin sinä aamuna. Sehän oli vahva ja tukeva kuin sotanuija!”

”Mikä?”

”Sateenvarjo tietysti! Amalia Rygseckin sateenvarjo!”

En sanonut enää sanaakaan.

Kalenteri poistui blogista nuutinpäivänä 13.1.2022, ainoastaan Tietäjä-tiedot jäävät näkysälle. Tavataan taas joulukuussa 2022!

Kommentit
 1. Liisa Turunen
 2. Aulikki Ristoja

Kommentoi