Laura Malmivaara: Vaiti – ”Tämä on ihana keskustelu!”

Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti on ollut Kirsin Book Clubin ohjelmassa moneen kertaan tänä syksynä.

Meillä oli jo eräs toinen teos hyvissä ajoin valittuna marraskuun lukupiirikirjaksi, mutta sen ilmestymisessä oli viivettä, joten vaihdoimme Lauran Turun kirjamessujen esiintymisen innoittamana marraskuun kirjaksi Vaitin. Seuraavaksi muutama meistä osallistui Vaiti-lukupiiriin Helsingin Kirjamessuilla, jonka veti Otavan Antti Kasper.

Olimme sopineet lukupiiripäiväksi maanantain 15. marraskuuta. Monen onnekkaan sattumuksen summana, päivästä tuli todellinen Laura Malmivaara ja Vaiti -päivä. Ensin minä sain haastatella Lauraa Akateemisen kirjakaupan AKATV:n kuvauksissa, sen jälkeen kiirehdimme Otavan kirjakauppaan Kello viiden salonkiin, jossa Laura keskusteli toisen menestyneen esikoiskirjailijan eli Meri Valkaman (Sinun, Margot) kanssa. Silloin oli jo koko lukupiiri paikalla. Illan kruunasimme lukupiirin kanssa ison pöydän ympärillä Senaatintorin laidalla, tapahtumakeskus Sofiassa.

Jos haluat hypätä heti AKATV:n ääreen, niin klikkaa TÄSTÄ

Vaiti Turun kirjamessuilla

Turussa kuuntelimme Kirsin Book Clubin Minna Väisälän kanssa Lauraa Vaiti-kirjan tiimoilta ensimmäistä kertaa. Haastattelun jälkeen halusin heti alkaa lukea Vaitia. Laura kertoi haastattelussa koskettavasti siitä, miten vereslihalla hän edelleenkin on Vaiti-kirjassa kuvatuissa tapahtumista. Vaiti on autofiktiota ja kuvaa päähenkilön tunnemyrskyä liittyen ex-miehen #metoo-sukuiseen kohuun. Samalla tulee käsitellyksi paljon muutakin, mistä ollaan oltu vaiti.

Signeerauspisteellä otatimme yhteiskuvan silloin uunituoreiden kirjojemme kanssa.

Vaiti ja Lukupiiri ilmestyivät niin lähekkäin, että Vaiti ei enää ennättänyt Lukupiiri-kirjan yli 200 kirjavinkin joukkoon, mutta sinne se ilman muuta kuuluisi. Molemmat kirjat on painettu Keuruulla Otavan kirjapainossa.

Vaiti Helsingin kirjamessujen lukupiirissä

Helsingin kirjamessuilla kirsinbookclubilaiset osallistuivat kymmeneen lukupiiriin, joista yhdessä käsiteltiin Vaitia. Otavan kustannusjohtaja Antti Kasper luotsasi keskustelua, jota kuvaisin lämpimäksi ja avoimeksi. Laura vaan on sellainen, että häntä voisi kuunnella loputtomiin.

Vaiti-kirja kertoo perheen kesästä kohun keskellä. Laura kuvasi, että kirjan kirjoittaminen on ollut hänelle prosessi, joka on auttanut häntä eteenpäin. Kirjassa kuvataan, mitä mediakohu tekee lähipiirille, miten ihmiset suhtautuvat, jättävätkö kohun silmässä olevan yksin vai tukevatko. Yhtymäkohtia Lauran omaan elämään on paljon, mutta erojakin on.

Halusin kirjoittaa, että olen suuressa tarinassa pelkuri. En ollenkaan ymmärrä, kun minua kutsutaan rohkeaksi.”

Laura Malmivaara

Lauran äiti ja isä eivät halunneet lukea kirjaa ennakkoon, luotto tyttäreen oli vahva. Aku Louhimies oli ehdottanut, että Lauran pitäisi tappaa kirjan elokuvaohjaaja lopussa. Tyttäristä vanhempi oli kirjan lukenut, nuorempi istui lukupiirissä takarivissä ja antoi ymmärtää, ettei todellakaan aio lukea kirjaa.

Vaiti AKATV:ssä

Olin saanut kutsun AKATV:hen kertomaan Lukupiiri-kirjastani. Tuottajan idea oli, että keskustelisin jonkun eturivin kirjailijan kanssa hänen kirjastaan Kirsin Book Clubin lukupiiriläisiltä keräämieni kysymysten pohjalta. Pallottelimme ideoita ja minä ehdotin Lauraa ja Vaiti-kirjaa. Se oli luontevaa, kun joka tapauksessa kaikki olimme kirjan juuri lukemassa.

Lähdin lukupiiriläisiltä saadun kysymyslistan kanssa haastattelunauhoitukseen:

 • Onko Laura Malmivaara aina kirjoittanut? Milloin kirja sai alkunsa?
 • Oliko kirjan kirjoittaminen henkisesti kovin raskas prosessi, koska minä ainakin koin kirjan hyvin henkilökohtaisena.
 • Onko valokuvaaminen ja kirjoittaminen aivan erilaista työtä vai onko niissä samaa? Kun mukaan otetaan vielä näytteleminen, niin missä olet eniten avoinna, pistät itseäsi alttiiksi?
 • Miten lähipiiri ja #metoo-ystäväsi/tuttusi ovat kommentoineet kirjaa?
 • Minua kiinnostaa, kun kohusta on jo jonkin aikaa, niin onko nyt ilmestyneen kirjan tarina hyvinkin erilainen, jos Laura olisi kirjoittanut sen kohun keskellä. Onko tarina lempeämpi, ja jos, niin ketä kohtaan?
 • Samalla kun tämä on tarina häpeästä, niin tämä on tarina myös kolmen sukupolven suhteesta, erityisesti tyttären ja vanhenevien vanhempien suhteesta. Mietin mikä sai Lauran päättämään kirjan kirjoittamisesta? Tämä on selkeästi ”terapiakirja” =kirjoittaminen asiasta on tie ulos… Mietin myös miten tyttäret ottivat kirjan ja toisaalta myös vanhemmat?  Varsinkin vanhempien kohdalla mentiin aika ”intiimeihin” asioihin.
 • Miten Vaiti muutti suhtautumista kirjoittamiseen? Tuleeko uusia kirjoja?
 • Mitä on vaikeneminen? Milloin ja mistä asioista?
AKATV:n haastattelussa Kirsi Ranin, Laura Malmivaara ja Eva Kela.

Klikkaa TÄSTÄ AKATV:n keskusteluumme. Noin 28 minuutin keskustelustamme selviää vastaukset lukupiiriläisten kysymyksiin ja aika moneen muuhunkin asiaan. Hieman keskusteltiin myös Lukupiiri-kirjasta. Totean samoin kuin AKATV:n juontaja Eva Kela:

Tämä oli ihana keskustelu!

Samana iltana olimme koko lukupiirin voimin Otavan kirjakaupassa, Kello viiden salongissa, jota emännöivät Venla Hiidensalo ja Katja Kallio. Kuuntelimme Lauraa estradilla, mikä oli oiva alustus omalle lukupiirikeskustelullemme. Tätä suosittelen muillekin lukupiireille: käykää yhdessä kuuntelemassa kirjailijaa livenä tai katsokaa netistä joku kirjailijan haastattelu ennen tapaamistanne, jos mahdollista.

Kello viiden salongin lavalla Laura Malmivaara, Meri Valkama ja Venla Hiidenheimo. Yleisössä mm. Kirsin Book Clubin naiset. Paikkana Otavan kirjakauppa Uudenmaankatu 10, Helsingissä.

Kirsin Book Clubin Vaiti-keskustelu Sofiassa

Viimein kokoonnuimme ison pöydän ääreen, historialliseen Kiseleffin kortteliin, Senaatintorin laidalle. Siellä meidät otti vastaan Sofia-kohtaamispaikan toimitusjohtaja Mikko Leisti. Keskustelimme Ellen-kabinetissa suuren pöydän ympärillä. Ilahduimme, kun kuulimme, että kabinetti oli saanut nimensä Ellen Thesleffistä, joka oli meille tuttu aiemmasta lukupiiri-illasta, jolloin hänestä elämäkerran kirjoittanut Hanna-Riikka Schreck oli vieraanamme (lue lisää).

Mikko Leisti kertoo Sofia-tapahtumakeskuksen konseptista. Pöydän ympärillä myötäpäivään Minna Väisälä, Titti Mustakallio, Maija-Riitta Mustonen, Pirjo Helenius-Viitamäki, Varpu Olsonen, Mikko Leisti, Eija Tynkkynen, Liisa Honkavaara, Marja Castrén, Airi Vilhunen ja Raila Luhtala.

Keskustelussamme kävin ensin läpi, mitä Laura oli vastannut lukupiirimme kysymyksiin aiemmin päivällä AKATV:n haastattelussa. Video ei tietenkään ollut silloin vielä katsottavissamme.

Kirjan kommentoinnissa nousi esiin se, kuinka eheä Vaiti-kirja on. Siinä on realistinen taso, se on kompakti, erinomaisesti kirjoitettu, sanalla sanoen aito. Joidenkin mielestä Vaiti oli kovin ”siisti” ja päähenkilö hieman kliininen eli oli sittenkin kovin monesta asiasta vaiti. Toiset taas pitivät tyylikkäästä otteesta ja pitivät kirjaa erittäin uskottavana kuvauksena siitä, miten ihminen voi käyttäytyä joutuessaan myrskyn riepoteltavaksi.

Ensin syötiin, sitten keskusteltiin Vaitista. Ladyt vasemmalta Titti, Maija-Riitta, Pirjo, Varpu ja Kirsi.

Puhuimme paljon perhesuhteista. Miten kirjassa kuvataan päähenkilön suhdetta vanhempiinsa ja vanhempien suhdetta toisiinsa ja tyttäreensä, lapsenlapsiinsa. Siinäkin mielessä Vaiti on erinomainen lukupiirikirja, että siinä on paljon tarttumapintaa eri ihmissuhteisiin.

Tietenkin puhuimme myös Aku Louhimiehestä. Olimme olleet koko lukupiirin joukolla edellisellä viikolla Omerta 6/12 -leffan ennakkoensi-illassa, jossa Louhimies elokuvan ohjaajana oli ollut puhumassa. Olimme hyvin tyytyväisiä, miten Vaitissa käsitellään Louhimieheen liittyvää kohua. Kohu on Vaitissa koko ajan läsnä, mutta sitä ei retostella mitenkään, tekstissä sekä kertomuksessa keskitytään vain kohun seurauksiin, mitä myrskyn silmässä oleminen tekee lähipiirille, miltä heistä tuntuu ja mitä kaikkea pyörre nostaa menneisyydestä pintaan.

Kokoontumisessa olivat mukana myös Kiinasta kotiutunut Eija Tynkkynen ja puoliksi Skotlannissa asuva Varpu Olsonen.

Hämmästelimme yhdessä, miksi Vaiti ei ollut ollut Helsingin Sanomien esikoiskirjaehdokkaiden joukossa. Meidän mielestämme se kuuluisi heittämällä 10 parhaan esikoiskirjan joukkoon. Vaitista oli iso juttu HS:n Kuukausiliitteessä, mutta varsinaista kirja-arviota siitä ei ole lehdessä ollut. Outoa.

Kerrankin myös minä olin vaiti, ainakin hetken!

Lukupiirin lopuksi me aina peukutamme kirjalle. Vaiti-arviossamme 8 peukkua nousi ylös ja 3 jäi semiin. Aivan kaikki peukut ja varmaan varpaatkin nousivat ylös kirjan äänikirjaversiolle. Siinä päähenkilön – eli Lauran – ajatukset lukee ääneen Laura itse näyttelijän varmalla ammattitaidolla. Tärkeässä roolissa olevan äidin osuudet lukee Marja Packalén todella koskettavasti. Ei ihme, että Laura oli halunnut äidin rooliin juuri Marja Packalénin.

Päätimme illan tutustumiskierrokseen Sofia muihin tiloihin Mikko Leistin opatuksella. Hieno oli!

Illan päätteeksi saatoimme jälleen todeta, kuinka antoisa harrastus lukupiireily oikein onkaan!

Kirjan tiedot

 • Laura Malmivaara: Vaiti
 • Otava, 2021
 • Kansi: Leena Warsta
 • 243 sivua, 6 h 46 min
 • Äänikirjan lukijat: Laura Malmivaara ja Marja Packalén

Rating: 4 out of 5.
Klikkaa keskusteluun TÄSTÄ ja tilaa samalla AKATV-kanava ilmaiseksi.

Vaiti oli 131. Kirsin Book Clubin lukupiirissä keskustelema kirja. Katso koko lista TÄSTÄ. Lukupiirin perustamiseen ja pyörittämiseen löydät neuvot ja vinkit Lukupiiri – Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika -kirjasta, jonka voit tilata TÄSTÄ.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *