Lukupiirissä Virginie Grimaldin Suloisimmat hetket – kirja äitiyden eri vaiheista

Kirsin Book Clubin joulukuun tapaamisessa keskusteltiin Suloisimmista hetkistä. Kyseessä oli myös Kirsin Book Clubin 11. vuosijuhla, Lucian päivä ja minun synttärini.

Olin illan emännän oikeudella valinnut lukupiirikirjaksi minulle tuikituntemattoman Virginie Grimaldin Suloisimmat hetket. Valintaperustana oli se, että emme ole pitkään aikaan lukeneet a) ranskalaista kirjallisuutta b) viihdekirjaa.

Kirjan esittelytekstin mukaan luvassa oli äitiyttä sekä naisten elämän taitekohtia ja bonuksena tarinaan liittyi myös koira. Kirjan vaaleanpunaiset kannet lupasivat juuri sopivan suloista ja kepeää lukukokemusta joulukuun alkuun, jolloin perinteisesti muutoin on paljon kiirettä niin töissä kuin kotonakin.

Lucian juhla

Kirsin Book Clubin vuosijuhlaan 13.12. liittyy tiettyjä perinteitä. Keitän aina riisipuuron, jonka voi nauttia mm. konjakkisilmän kanssa. Pukeudun Lucia-mekkoon, joka on teetetty aikoinaan Bangkokissa lasten koulun Lucia-kulkuetta varten. Mekko onkin mitä mukavin juhla-asu, vähän kun olisi yöpaidassa! Tänä vuonna saimme vielä enemmän Lucia-tunnelmaa, sillä Marja oli leiponut meille lussekatteja eli saframilla maustettuja Lucian päivän pullia.

Kirsin Book Club vasemmalta: Marja Castrén, Kirsi Ranin, Minna Väisälä, Sasu Heikkilä, Varpu Olsonen, Eija Tynkkynen, Päivi Jääsaari, Airi Vilhunen, Pirjo Helenius-Viitamäki, Raila Luhtala, Maija-Riitta Mustonen, Eija Rintala-Murtoaro ja Titti Mustakallio.

Kirjailija Virginie Grimaldi

Kun etsin tietoja Virginie Grimaldista, hämmästelin, miten ihmeessä en ole kuullut hänestä aiemmin. Hän on nimittäin supersuosittu Ranskassa ja on useampana vuonna kisannut teoksillaan vuoden myydyimmän kirjan tittelistä. Haastattelun mukaan hän itse ei oikein pidä kirjojensa luokittelusta viihdekategoriaan, ja olen nyt Suloisimmat hetket -kirjan luettuani taipuvainen olemaan hänen kanssaan samaa mieltä. Ei Suloisimmat hetket kannen vaaleanpunaisista pilvenhattaroistaan huolimatta mikään chick-lit-kirja ole.

Lukupiiri jakautui ryhmiin

Lukupiiri – Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika -kirjan kirjoittamisen jälkeen olen pohtinut kokoontumisissamme entistä enemmän, miten lukupiiri-illat olisivat mahdollisimman onnistuneita kaikkien kannalta. Joulukuussa meitä oli minun lisäkseni 12 ladyä paikalla ja niin isolla joukolla yhteinen keskustelu on helposti sellaista, että osa ei pääse riittävästi ääneen.

Puurolautanen on jo tyhjä, Maija-Riitta ja Eija keskustelevat kirjasta lapuilla olevien kysymysten pohjalta.

Niinpä päätin arpoa porukan kuuteen pariin ja jokaiselle parille täsmäkysymykset suoraan Lukupiiri-kirjan kysymyspatteristosta. Eipä aikaakaan, kun olohuoneessamme kaikui puheensorina, kun parit jakoivat lukukokemuksiaan.

Minna ja Pirjo keskustelivat parina.

Mitä mieltä Suloisimmat hetket -kirjasta?

Kun parit olivat keskustelleet Suloisimmat hetket -kirjasta parikymmentä minuuttia, kävimme keskustelujen ydinkohdat yhdessä läpi. Tehdään nytkin niin eli tässä parien käsittelemät kysymykset sekä tiiviit vastaukset:

 1. Mistä kirja sinun mielestäsi kertoo? & Vastasiko kirja sinun odotuksiasi vai mikä yllätti?
  • Kirja kertoo äitiydestä ja vanhemmuudesta ylipäätänsä. Siitä millaista on kantaa huolta lapsistaan ja kuinka tuskallista saattaa olla erota heistä, kun he muuttavat kotoa omilleen.
  • Luimme kirjan melko sokkona ja se osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Sisällössä oli paljon enemmän syvyyttä kuin imelä kansi lupasi.
 2. Mitkä ovat mielestäsi kirjan tärkeimmät teemat & Mikä oli kirjan suosikkikohtasi?
  • Kirjassa oli kasvuteema, toisessa tarinassa kasvaminen äidiksi, toisessa kasvaminen äidin roolista taas itsenäiseksi naiseksi. Voisi kutsua perhesaagaksi.
  • Yksi suosikkikohdista oli se, kun Élise tutkii exänsä elämää somesta! Kirjassa on muutoinkin hymyilyttävää huumoria.
 3. Miten tämä teos laajensi maailmankuvaasi? & Missä kirjailija on mielestäsi onnistunut todella hyvin?
  • Emme kokeneet, että kirja olisi laajentanut maailmankuvaamme. Äitiyden ulottuvuudet ovat meille niin tuttuja.
  • Virginie Grimaldi on onnistunut erittäin hyvin kuvaamaan eri äitien tunnetiloja. Myös kahden tarinan yhdistäminen toimi erinomaisesti.
 4. Mitkä kirjan teemoista puhuttelivat sinua eniten/vähiten? & Jos saisit kysyä kirjailijalta yhden kysymyksen, mitä kysyisit?
  • Eniten puhutteli vauvojen taistelu teho-osastolla. Vähiten Élisen täydellinen ripustautuminen lapsiinsa. Élisellä olisi pitänyt olla lukupiiri!
  • Kirjailijalta kysyisimme, miksi kirjan piti olla viihde- ja kaunokirjan välimuoto, miksi hyvä tarina ja kerronta piti kuorruttaa viihde-elementeillä kuten söpö nimi ja aivan virheellinen kansi?
 5. Mitä mieltä olit kirjan rakenteesta & Minkä muistijäljen kirja jätti sinuun, mitä luulet muistavasi teoksesta vuoden kuluttua?
  • Rakenne kahden tarinan vuorottelulla toimi hyvin, paitsi äänikirjassa oli aluksi haasteita tajuta, kummassa tarinassa edetään. Kirjan aiheen rajaus olisi voinut olla vieläkin fokusoidumpi.
  • Luulemme, ettemme muista mitään. Tai ehkä sen äidin ripustautumisen, kun se on lähempänä omaa elämänvaihetta.
 6. Mitä mieltä olit kirjan kielestä & Mitä olisit toivonut, että kirjailija olisi käsitellyt enemmän/vähemmän?
  • Kieli oli selkeää, ehkä tätä voisi lukea myös ranskaksi tyydyttävällä kielitaidolla. Mietimme, oliko käännöksessä oli virheitä, vai mikä on sanapelilehti? Voisiko olla ristikkolehti? Ja Venetsiassa olevan sillan nimi on kyllä Huokausten eikä Henkäysten silta. Me tarkkoina naisina kiinnitimme huomiota.
  • Olisimme toivoneet, että henkilöitä olisi kuvattu vielä syvällisemmällä tunnetasolla.
Parityöskentelyn päätteeksi lukukokemukset purettiin yhdessä.

Miten kävi peukutuksen?

Minä pidin Suloisimmat hetket -kirjasta erityisesti siksi, että omat lapseni ovat viime vuosina lentäneet pesästä ja minä olen kokenut sen voimakkaana muutoksena. Luopuminen jokapäiväisestä yhdessäelosta ei ole ollut helppoa. Kirjassa olevat holhoavat tekstiviestikeskustelut olisivat voineet olla minun puhelimestani! Symppasin Éliseä enemmän kuin lukupiirimme keskimäärin. Olisin antanut kirjalle neljä tähteä, mutta lukupiirimme peukutti seuraavasti: yksi alas, seitsemän semiä ja viisi ylös. Yhteisesti sovimme, että tähtiä annetaan kolme ja puoli.

Ja suosittelemme kirjaa etenkin uusille vanhemmille tai heille, joiden lapset ovat juuri lähdössä tai lähteneet kotoa.

Kirjan tiedot

 • Virginie Grimaldi: Suloisimmat hetket
 • Otava, 2021
 • Alkuperäisteos: Et que ne durent que les moments doux, 2020
 • Suomennos: Cristina Sandu
 • Kansi: Johannes Wiebel
 • 284 sivua, 7 h 55 min
 • Äänikirjan lukija: Krista Kosonen

Rating: 3.5 out of 5.

Suloisimmat hetket oli Kirsin Book Clubin 132. lukupiirikirja. Katso koko lukupiirikirjalista TÄSTÄ.

Kommentoi