Podcast #37 Katja Kettu: Ismo Alanko -elämäkerta on kirja pelosta ja uskalluksesta

Kirjailija Katja Kettu istahti Airin kanssa Oodin kokoushuoneeseen keskustelemaan viimeisimmästä kirjastaan Ismo Alanko, joka aikaisemmista Katjan kirjoista poiketen ei ole romaani vaan elämäkerta suomalaisen rockmusiikin ykkösnimestä. Kuuntele podcastista, miksi Katja Kettu kuvaa elämäkertaa kirjaksi pelosta ja uskalluksesta:

Podcastin voi kuunnella Soundcloudista, Apple Podcasteista ja Spotifysta.

Katja, itsekin loistava kielenkäyttäjä, kuvasi haastattelussa kirjansa päähenkilöä Ismo Alankoa näin:

Ismolla on päässään instrumentti, jolla hän pystyy kadehdittavalla ja osittain tiedostamattomalla tavalla käyttämään suomen kieltä ja leikittelemään kielen nyansseilla.

Kirjaa varten Katja Kettu ja Ismo Alanko, kaksi tulisieluista ja voimakastahtoista taiteilijaa, istuivat Ismon harjoitushuoneessa ja kävivät läpi valtavan joukon Alangon biisejä, joita kirjassa on esitelty kaksi ja puolisataa. Ne toimivat kuin Alangon ”päiväkirjoina” ja niiden kautta ja rinnalla he keskustelivat läpi myös Ismon elämän ja muusikkouran. Kirjan työstäminen vei kolme ja puoli vuotta. ”Litteroituja nauhoituksia kertyi 150 tuntia”, Katja kuvasi materiaalimäärää. Aina ei ollut helppoa, sitä kumpikaan ei ole peitellyt.

Ismo Alangon kappaleiden joukosta Katja Kettu on löytänyt niitä, jotka ovat erityisesti puhutelleet häntä tiettyissä elämänvaiheissa. Kirjaa tehdessä selvisi, että Ismo Alanko on tehnyt biisit samanikäisenä ja samanlaisessa elämänvaiheessa. Yksi tällainen biisi on Sielun veljien L’Amourha-albumin biisi Ikävä. Sen merkitystä nuorelle itselleen Katja erittelee haastattelussa.

Katja Kettu & Ismo Alanko. Kuva Tero Ahonen.

Ismo Kullervo Alanko

Kirja käy läpi Ismo Alangon joensuulaisen lapsuuden ja teinivuodet, musiikkiharrastuksen jossa alkuun keskeistä oli sellon soitto ja klassinen musiikki sekä kesäiset musiikkileirit, joilla oppi kaikenlaista. Nuoruusvuodet joihin keskeisinä kokemuksina kuului musiikin lisäksi ulkopuolisuuden ja vierauden kokemukset Ruotsissa. Hassisen Koneen menestyksen, Sielun veljien vaiheet ja sitä seuranneet eri kokoonpanot, eri proggikset ja esiintymiset aivan viime aikoihin asti.

Mukana kirjassa on myös yksityinen Ismo Alanko, jonka elämässä on ollut vaikkei onneksi enää – myös paljon viinaa, huumeita ja sekoilua.

Näin Katja Kettu kuvaa kirjassa Alankoa:

On arveluttavaa kirjoittaa johtopäätöksiä ihmisestä, joka on niin yksityisyydenkaipuinen kuin Ismo. Sen voin kenties paljastaa, ettei tämä ole helppo ihminen. Varautunut persoona, joka ei päästä helposti lähelleen. Tutustumiseen on mennyt kauan, tämän kirjan kirjoittajalta lähes neljä vuotta, enkä edelleenkään ole varma, miten leppoisasti Ismo minäkin päivänä minuun suhtautuu. Tai kirjantekoon ylipäätään. Tämä on ollut rankka taival kummallekin, mutta erityisesti Ismolle. Ei ole helppoa avata elämäänsä vieraalle ihmiselle. Koko ajan täytyy muistaa, että toinen on nuuskimassa tietoja ja kaikki voi päätyä kirjan sivuille.

Podijaksossa Katja Kettu kertoo Ismo Alanko -elämäkerran kirjoittamisesta.
Katja Ketun haastattelu tallennettiin Oodissa.

Kuka saa kirjoittaa rockmusiikista?

Haastattelussa Katja ja Airi keskustelevat myös kirjan saamista, osittain nuivista kritiikeistä. Aina perusteellisen pohjatyön tekevä Katja kertoi, miten hän on aikaisemmin kirjoittanut mm. Lapin sodasta, alkuperäiskansoista tai Venäjän gulageista eikä kukaan ole kyseenalaistanut hänen perehtyneisyyttään aiheisiinsa. Toisin kävi, kun hän kirjoitti rockista, siitäpä ns. ulkopuolinen ei olisikaan saanut kirjoittaa. Airi tunnisti ilmiön kritiikeistä ja luki niiden rivien välistä, että kyseiset kriitikot olisivat omasta mielestään olleet juuri sopivia Ismo Alangon elämäkerran kirjoittajia.

  • Katja Kettu: Ismo Alanko
  • Johnny Kniga, 2021
  • 543 s./26 t 39 min
  • Äänikirjan lukee Aarne Linden

Näistä Katja Ketun romaaneista olemme kirjoittaneet blogissamme aikaisemmin:

Kommentit
  1. Mikko

Kommentoi