Podcast #38: Joulun parhaat kirjavinkit pukinkonttiin

Terveisiä tonttutouhuista!

Kirjat ovat ihan parhaita joululahjoja ja niistä riittää iloa monelle lukijalle. Mutta minkä kirjan annan tänä jouluna puolisolle, anopille, kummipojalle, ystävälle? 

Me (= Airi ja Kirsi) kokosimme parhaat joulukirjavinkkimme tähän blogijuttuun, ja hieman pidemmän version selityksineen podcastiin.

Sovimme, että me molemmat saamme suositella vain viittä kirjaa, sillä muutoin listasta olisi tullut kovin piiiiiitkä. Mutta vain toinen pysyi sopimuksessa, sillä toinen kehitteli kaiken maailman bonuskirjavirityksiä… Kuulet jaksossa, millä perusteella säännöistä voi muka livetä!

Voit kuunnella vinkit klikkaamalla kuvan nuolta tai suoraan Soundcloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta. Sieltä löytyvät myös kaikki muut 38 podcast-jaksoamme, joissa ihan kaikissa suositellaan jotain kirjaa.

Airin vinkit joulun kirjalahjoiksi

Kenelle: Elämäkerroista kiinnostuneelle

Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi & Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena, 2021)

Samaan joululahjapakettiin kääräisisin toisenkin kirjan, jossa Wivin ja Hannan elämää tarkastellaan biofiktion eli todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin pohjaavan fiktiivisen romaanin keinoin: Pirkko Soinisen Valosta rakentuvat huoneet.

KENELLE: Hänelle josta lapsuus ei ole merkityksetöntä

Tove Ditlevsen: Lapsuus (S&S, 2021)

Näin läheltä ja paljaana harva kirjailija on pystynyt lapsuuttaan kuvaamaan. Tanskalaisen Tove Dittlevsenin (1917-1976) Kööpenhamina-trilogiaksi kutsuttu omaelämäkerrallinen teossarja on löydetty uudelleen ja muuallakin kuin Tanskassa. Suomeksi sen enimmäinen osa Lapsuus ilmestyi Katriina Huttusen kääntämänä tänä vuonna, ja nyt joulukuussa on ilmestynyt suomeksi myös trilogian toinen osa Nuoruus.

”Tanskalaiskirjailijan muistot 1920- ja 30-lukujen Kööpenhaminan työläiskaupunginosasta Vesterbrosta ovat tarkkoja ja viiltävän rehellisiä.” Näin kirjoitin kirjasta blogissa.

Lapsuus on pieni kirja, vain vähän yli 100-sivuinen, jotenkin sen kanssa samaan pakettiin käärisin myös Matias Riikosen Mataran, hienon ja omaäänisen kirjan poikien metsäleikeistä antiikin Roomaa jäljittelevässä Mataran tasavallassa. Matara on yksi Runeberg-palkintoehdokkaista ja sille on jo annettu Tulenkantaja-palkinto, ja Finlandia-ehdokkaanakin se oli.

Näin kirjoitin Matarasta blogissamme: ”Matara on erikoinen kirja. Se on niin totta kuin leikki on lapselle totta. Samalla se on niin epätodellista kuin vain fiktio pystyy olemaan. Aikuisten leikkiä. Vakavasti otettavaa leikkiä.”

KENELLE: Hänelle joka ymmärtää, ettei rakkaus ole aina helppoa

Saara Turunen: Järjettömiä asioita (Tammi, 2021)

Teatteriopiskelija matkustaa vaihto-oppilaaksi Barcelonaan ja rakastuu. Kahden eri lähtökohdista ja kulttuureista elämään ja rakkauteen suhtautuvan yhteiselämäelämä ei ole helppoa. Ollako yhdessä vai erota, asuako Espanjassa vai Suomessa, hankkiako lapsen vai keskittyäkö omaan työhön?

Näin kirjoitin kirjasta blogissamme: ”Kirjan teksti vetää minut mukaan Marià Cubín -kadun asunnon parvekkeelle kastelemaan rahapuuta, asuntonäyttöihin ränsistyneisiin huoneistoihin tai lasten joulumeteliin Suomessa, mutta voimakkaisiin tunnereaktioihin teksti ei pakota. Siitä pidän. Tekstin ja itseni väliin jää tilaa omille muistoille ja ajatuksille. Siinä varmaankin yksi syy, miksi Järjettömiä asioita puhutteli minua niin paljon.”

Jos epäilet, että kolmekymppisten rakkautta ja eroa enemmän lahjan saajaa voisi kiinnostaa jo ikääntyneiden rakkaus, valitse joululahjapakettiin Elizabeth Stroutin Olive, taas (Tammi, 2021). Siinä seurataan aikaisemmasta Stroutin kirjasta tutun mainelaisen pikkukaupungin elämää tarinoissa, joita yhdistää suorapuheinen Olive Kitteridge. Tänä vuonna suomeksi ilmestyneessä Olive, taas -kirjassa eläkkeellä oleva, entinen matematiikan opettaja Olive on jäänyt leskeksi ja löytänyt uuden rakkauden.

KENELLE: Historiaa ja tarinoita rakastavalle

Pirkko Saisio: Passio (Siltala, 2021)

Passion ketjutarina vie lukijan läpi vuosisatojen 1400-luvun lopun Firenzestä 1950-luvun Helsinkiin. Kaikki Passion kahdeksan alatarinaa ovat yllätyksellisiä ja niihin sisältyy uskomaton määrä mielikuvitusta, historian tuntemusta, kulttuurisia viittauksia ja ihmismielen sopukoiden avaamista. Mitenkään alleviivaamatta jokaisessa tarinassa ovat ne, joilla on syystä tai toisesta valta toisen yli, ja ne, jotka tämän vallan alla yrittävät selvitä. Osa selviää, osa ei. Eivätkä heidän tarinansa ja kohtalonsa ole kauniita. Passiossa riittää luettavaa joulupäiviksi ja -illoiksi, -öiksikin, sillä tätä kirjaa ei halua laskea käsistään.

KENELLE: Kaikille jotka haluavat jakaa lukukokemukset toisten kanssa

Kirsi Ranin: LUKUPIIRI – Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika (Nemo, 2021)

Joulun paras lahja lukutoukille ja sellaisiksi haluaville! Anna ystäville joululahjaksi LUKUPIIRI-kirja, perusta teille lukupiiri ja kutsu ystävät mukaan. Jos olet jo lukupiirissä, anna LUKUPIIRI vaikkapa kiertäväksi lahjaksi piiriläisille. Löydät kirjasta paljon vinkkejä, joilla voitte saada uutta potkua lukupiirinne toimintaan. LUKUPIIRIN yli 200 kirjavinkistä riittää lukupiirillenne luettavaa moneksi vuodeksi.

KENELLE: Itselleni

Minua kiinnostavien ja toistaiseksi vielä lukemattomian kirjojen olohuoneen nurkassa viikko viikolta kasvavaa kirjapinoa uhmaten päätin toivoa vielä paria kirjaa itselleni:

Pascal Mercier: Sanojen paino (Tammi, 2021)

”Henkeäsalpaavan hieno romaani, joka uppoaa ennen muuta kirjallisuutta, kirjoittamista ja kieltä rakastaviin lukijoihin.” Näin lupasi kirjan esittely, ja olin sillä myyty. Tämän kirjan haluan lukea.

Quynh Tran: Varjo ja viileys (Teos, 2021)

Suomenruotsalaisen, Pohjanmaalla kasvaneen kirjailijan, jonka perhe on muuttanut Vietnamista Suomeen, esikoisteos kertoo perheestä pojan silmin, kasvamisesta, ulkopuolisuudesta. Kirja on ilmestynyt tänä vuonna aluperäiskielellään ruotsiksi (Skugga och svalka, Förlaget 2021) ja käännetty heti myös suomeksi.

Kirsin vinkit joulun kirjalahjoiksi

Olen koko syksyn suositellut hyviä lukupiirikirjoja ja ensimmäinen kriteeri on ollut, että lukupiirikirjojen tulee olla alle 500 sivua. Niinpä päätin suositella joululahjoiksi ainoastaan yli 500-sivuisia teoksia, sillä mikä on sen ihanampaa kuin joulunpyhinä vetäytyä hyvän kirjajärkäleen seuraan: lukusukat jalkaan, kynttilät palamaan ja suklaat käden ulottuville! Lisävivahteena valinnoilleni ovat vieraat kulttuurit eli myös aika- ja kulttuurimatkailu onnistuvat valintojeni myötä.

KOHDE ANTIIKIN ATEENA

Petter Kukkonen: Oliivipuut eivät koskaan kuole (Docendo, 2020)

Vietä joulunaika antiikin maisemissa! Lähde nuoren Olympian kisoihin tähtäävän ateenalaisen painijan matkaan. Tapaat tutut filosofit, ja pääset vierailemaan mm. Persian hovissa. Kirjassa seurataan Alekosta aivan pikkupojasta noin 22-vuotiaaksi, jolloin järjestetään 104. olympiaadin kisat. Meidän ajanlaskullamme se tarkoittaa vuotta 364 eaa. Oliivipuut eivät koskaan kuole -kirjan kirjailija Petter Kukkonen lähtee Pekingin olympialaisiin Suomen yhdistetyn joukkueen päävalmentajana.

KOHDE ITALIAN APULIA

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän (Aula, 2021)

Lapsuuden ystävät, joiden tarinat erkaantuvat kovin eri laduille. Ollaan Italian syvässä etelässä, tarina imaisee mukaansa ja yllättää pitkin matkaa! Ytimessä on kolme nuorta miestä ja yksi nainen, joka on kirjan kertoja. Heitä yhdistää vanha maatila, josta muodostuu heidän kesänviettopaikkansa. Jopa taivas oli meidän -kirjan kirjoittanut Paolo Giordano kävi Helsingin kirjamessuilla. Juttelimme ja olisin mielelläni tavannut myös hänen vaimonsa, podijaksosta selviää, miksi!

KOHDE DDR

Meri Valkama: Sinun, Margot (WSOY, 2021)

Ylistetty ja parhaana esikoiskirjana palkittu Meri Valkaman Sinun, Margot vie lukijansa salaiseen maailmaan, 1980-luvun Itä-Saksaan. Meri on itse lapsena asunut isänsä työn vuoksi DDR:ssä, joten hänen näkemyksensä itäsaksalaisesta arjesta tulee sisältäpäin. En ole toistaiseksi tavannut vielä ketään, kuka ei olisi ylistänyt Sinun, Margot -kirjaa.

KOHDE ALASKA

Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla (WSOY, 2021)

Nyt sain niin vahvan suosituksen Werner & Jarl -kirjakaupan Harrilta, että oli ihan pakko nostaa suosittelulistalle kirja, josta en ollut kuullutkaan. Kristin Hannahin Alaskan taivaan alla kertoo Vietnamin veteraanin muuttamisesta perheineen Alaskaan, jossa valoisa kesä on upeaa aikaa, mutta sitten iskee kaamos luontoon ja mieleen.

Minäkin päätin ehdottaa bonuskirjoja liittyen Kristin Hannahin kirjaan. Kim Thuy tuo toisen puolen Vietnamin sodasta esiin ja kertoo kirjoissaan kauniisti eri vietnamilaisten kohtaloista. Poimi mikä vain näistä kolmesta tai vaikka kaikki!

KOHDE HELSINKI

Mika Waltari: Komisario Palmu -trilogia (WSOY, 2021)

Komisario Palmu -elokuvat ovat meistä useimmille tuttuja, mutta ehkä niin moni ei ole lukenut Mika Waltarin kirjoja, joihin elokuvat pohjaavat. Kuka murhasi rouva Skrofin voitti Otavan salapoliisiromaanikilpailun 1930-luvun lopussa ja sitä myytiin heti 20.000 kappaletta. Jatkoa seurasi: Komisario Palmun erehdys ja Kaasua, komisario Palmu. Nämä kolme Palmu-dekkaria on nyt saatu upeaan yhteisniteeseen ja jos olet toistaiseksi ollut vain leffojen (katsottavissa Yle Areenasta) varassa, niin kannattaa perehtyä myös kirjoihin ja hankkia upea uutuus omaan hyllyyn!

JOS ITSELLEKIN SAA TOIVOA

Kotona on tällä hetkellä enemmän kirjoja kuin kirjahyllytilaa. Aloitan siis lukemalla lattialla olevissa pinoissa olevia kirjoja. Mutta joululahjaksi toivon sellaista luppoaikaa, jolloin voin lähteä vaikka kävelylle ja kuunnella äänikirjoja. On nimittäin aika noloa, että mieheni Martti on lukenut äänikirjoiksi jo lähes 50 kirjaa ja minä olen kuunnellut niistä vain neljä. Poiminkin niistä kaksi klassikkoa, jotka ovat kuulemma todella kiinnostavat, eli kaksi George Orwellia:

Tunnelmallista joulun aikaa ja hyviä lukuhetkiä!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *