Edgar Lee Masters: Spoon River antologia – mitä hautakivet voisivatkaan kertoa, klassikkohaaste 14
Edgar Lee Mastersin pääteos Spoon River Anthology julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1915, Mastersin lähestyessä jo 50 ikävuotta. Masters oli kasvanut pikkukaupungeissa Kansasissa ja Illinoisissa, opiskellut oikeustieteitä ja toiminut omassa asianajotoimistossaan. Tässä tehtävässä työoikeuden piiriin kuuluvia juttuja oikeudessa ajaessaan hän näki amerikkalaisesta unelmasta myös sen synkemmän puolen.
Juristin työ ei ollut Mastersin (1869-1950) toiveiden täyttymys, vaan hän halusi kirjailijaksi. Tätä työtä hän harjoitteli runoilijana 1890-luvulta alkaen saavuttamatta suosiota tai menestystä. Vasta irtautuminen klassisten ihanteiden muotokielestä ja vapaalla runomitalla kirjoitettu Spoon River johtivat hänen läpimurtoonsa.

Spoon Riverin suomensi Arvo Turtiainen (1904-1980). Hän oli helsinkiläinen, Stadin Arskaksikin tituleerattu runoilija, joka käänsi Mastersin lisäksi mm. Graham Greeneä ja Vladimir Majakovskia. Turtiainen oli julkaissut jo puolen tusinaa omaa runokirjaa, kun Spoon Riverin suomennoksen ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1947.
Spoon River on kuvitteellinen amerikkalainen pikkukaupunki, jonka kirkkomaalla hautakivet puhuvat perinteistä poiketen. Vainajat puhuvat suoraan elämästään ja kuolemastaan, myös asioista, joista yleensä vaietaan. Myös henkilöiden keskinäisiä suhteita tuodaan valokeilaan, ja erilaiset näkökulmat valottavat elettyä elämää hauskasti, surullisesti, suoraan, rehellisesti, subjektiivisesti ja traagisestikin. Pitkälti yli 200 elämää pankkiirista ojankaivajaan ja puutarhurista pianonvirittäjään ovat samaan aikaan amerikkalaisen pikkukaupunkielämän ja yleisinhimillisyyden ytimessä.
Eletty elämä ja koettu kuolema, ne ovat isoja teemoja. Pienenkin kaupungin asujaimistoon mahtuu paljon iloa ja surua, rakkautta ja vihaa, hylkäämistä ja huolehtimista, mustasukkaisuutta ja välinpitämättömyyttä, sairautta ja äkkikuolemaa, itsetuhoakin. Sanan mahti on vahva, sivun tai puolikkaankin mittaan mahtuu paljon painavaa asiaa. Tällainen kerronta haastaa lukijan myös pohtimaan oman elämänsä tarinoita.

Spoon River on teos, jonka nimi kaikuu minulle tuttuna, mainintoina jo vuosikymmenten takaa. Ostin oman kappaleeni nettidivarista jo joitakin vuosia sitten, kun olin lisännyt sen Tämä täytyy lukea -listalleni. Oman rahan Storytelistäni löysin Spoon Riverin englanninkielisenä äänikirjana, jonka kuuntelu toi kokoelmaan mehevän ulottuvuuden. Kaupunkilaisten äänet ovat hyvin todentuntuisia, näyttelijöitä on kymmeniä, ja tulkinnat juuri sopivia minun makuuni. Paperinmaku on karistettu ilman että lipsahdetaan liioittelun puolelle.
Spoon River on erinomainen yöpöytäkirja! Lyhyetkin tuokiokuvat, jotka samalla onnistuvat kattamaan elämänmittaisesta kaaresta jotain hyvin oleellista ja tärkeää, sopivat mainiosti rauhalliseen pohdiskeluun pienissä erissä. Kertalukemisen jälkeen henkilöhakemisto on hyvä lisä, jonka avulla lukija pääsee perehtymään syvemmin kaupunkilaisten keskinäisiin suhteisiin. Aikamoista nimien vilskettä Spoon River sisältääkin, joten uskon siitä kuoriutuvan uusia tasoja vielä pitkään.
- Edgar Lee Masters: Spoon River antologia
- Tammi 1987 (10. painos)
- Englanninkielinen alkuteos Spoon River Anthology
- Suomennos Arvo Turtiainen
- Suomentajan esipuhe
- 304 s.
- Storytelissä myös englanninkielinen äänikirja
Tällä blogijutulla Kirsin Book Club osallistuu kirjabloggaajien 14. klassikkohaasteeseen. Lue myös muut juttumme, joilla olemme osallistuneet aikaisempiin haasteisiin:
- Klassikkohaaste 1: Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva, ilmestymisvuosi 1890
- Klassikkohaaste 2: Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo, ilmestymisvuosi 1813
- Klassikkohaaste 3: Mika Waltari: Komisario Palmun erehdys, ilmestymisvuosi 1940
- Klassikkohaaste 4: Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla, ilmestymisvuosi 1959
- Klassikkohaaste 5: Joseph Conrad: Pimeyden sydän, ilmestymisvuosi 1899
- Klassikkohaaste 7: Volter Kilpi: Alastalon salissa, ilmestymisvuosi 1933
- Klassikkohaaste 7: Veikko Huovinen: Hamsterit, ilmestymisvuosi 1957
- Klassikkohaaste 8: Anton Tšehov: Lokki, ilmestymisvuosi 1896
- Klassikkohaaste 9: Minna Canth: Hanna, ilmestymisvuosi 1886
- Klassikkohaaste 10: Lukupiiri-ilta vei Kalle Päätalo -neitsyyden, lukupiiri 14.1.2020 Otaniemessä
- Klassikkohaaste 11: Dashiell Hammett: Maltan haukka, ilmestymisvuosi 1930
- Klassikkohaaste 12: Virginia Woolf: Oma huone, ilmestymisvuosi 1928
- Klassikkohaaste 13: Marguerite Duras: Rakastaja, ilmestymisvuosi 1984 ja Hiroshima, rakastettuni, ilmestymisvuosi 1960

Minulla on tuo sama vuoden 1987 painos hienoine kansipapereineen. Spoon River antologia on elämänmakuinen teos, vaikka siinä puhuvatkin hautakivet.
Kyllä, eletty – ja väliin elämätönkin – elämä kuuluu sivuilta!
Kirjaksi minulle osui divarista sattumalta tämä hienokantinen painos, enpä ollut huomannutkaan miten onnekas olin.
Hyvä kirjavalinta, Minna! Spoon River antologia toi kouluajat mieleen. Lukiossa esitimme tyttökaverini kanssa kokoelman runoja teinikunnan järjestämien konsujen (discoista ei silloin vielä puhuttu) ohjelmanumerona. Sitä en muista, miten olimme Spoon Riverin löytäneet, mutta esitystyylissä matkimme Kaisa Korhosen tapaa esittää jalat tanassa ja täysillä. Minä tosin taisin istua lavan reunalla ja lukea oman osuuteni siitä.
Kiitos kommentista ja herkullisesta mielikuvasta! Spoon Riverissä on kyllä aineksia monenlaisiin esityksiin ja tulkintoihin.