Mikael Viima: Verijälki – Aarni Susi -rikoskirjasarjan aloituksessa on imua

Nyt ei rentouduta lukien pehmodekkaria eikä uppouduta ratkomaan murhaa, josta veri ja väkivalta ovat kaukana. Mikael Viiman Verijälki on väkivaltaa kaihtamatonta rikoskirjallisuutta, jonka tarinaan on haettu aineksia todellisista KRP:n tutkimista rikoksista Suomessa. Kovaotteisesta, fiktioon puetusta true crimesta on siis kysymys. Niin kovaotteista, että lukuapuun piti rekrytoida Vieraskynä.

Mikael Viima tuntee Suomen julmimman rikollisuuden, sillä hän on sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori. Verijälki on hänen esikoiskirjansa, ja ajan tavan mukaan se aloittaa uuden, kustantajan kovaksikeitetyksi luonnehtiman Aarni Susi -dekkarisarjan.

Ennakkolukukappaleen Lukijalle-osuudessa kirjan kustannustoimittaja Samuli Knuuti kuvaa Verijälkeä Raymond Chandlerin ja Dashiell Hammettin ”perilliseksi” ja mainitsee uudemmista rikoskirjailijoista George Pelecanosin ja Dennis Lehanen, jotka Suomessa tunnetaan parhaiten tiukasta, huumerikollisuuteen keskittyvästä The Wire -TV-sarjasta. Aikamoiset referenssit, eikä siis ihme, että Vieraskynämme Jukka Vilhunen ei voinut jättää lukemista kesken, vaikka Verijäljen väkivaltaisuus välillä puistattikin.

Näin Vieraskynämme vastasi Kirsin Book Clubin dekkarikysymyksiin:

Mikä on Verijäljen rikos ja kuka sitä selvittää?

Rikos on murha, jonka selvittäminen näyttää aluksi yksinkertaiselta, mutta osoittautuu kaikkea muuta kuin helpoksi. Markus Sinkkonen, firmansa ja perhe-elämänsä kanssa vaikeuksissa oleva yrittäjä, ajaa autonsa mereen. Kyseessä on joko aito tai tekaistu itsemurhayritys. Hänet pelastetaan, mutta samalla rannasta löytyy ruumis.  Murhattu on Kärkkäinen, jonka taustoista selviää, että hän on erittäin väkivaltainen rikollinen.

Rikosta selvittää väkivaltarikostutkija Aarni Susi. Hän on kirjan päähenkilö ja minäkertoja. Hän on nimensä mukaisesti yksinäinen susi, pätevä työssään ja erittäin osaava mutta armoton juoppo.

Ovatko Verijäljen henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Kirjan henkilöt ovat uskottavia, eikä ihmekään, jos tarinan rikokset perustuvat suoraan tai epäsuorasti todellisiin tapahtumiin. Erityisen kiinnostava on kirjan päähenkilö, Aarni Susi, kaikessa ristiriitaisuudessaan. Häntä kuvaa hyvin lainaus kirjan esittelytekstistä: Aarni Susi. Askeleen päässä pahasta.

Onko kirjan juoni vetävä?

Verijäljen tarinassa on imua. Kirjan alussa Aarni Susi herää joulun aatonaattona jollakin Karibian lentoasemalla, johon hän on sammunut. Hänellä on verta sormissaan eikä hän muista, missä on ja miksi. Eikä sitäkään kuka hän on. Tästä lähtee tarina, jonka lukemista ei voinut jättää kesken, vaikka se olikin raaka ja väkivaltainen.

Sinkkosen tapaus ja sen selvittäminen tekee juonen kiinnostavaksi. Tapaus ei ole yksinkertainen ja aiheuttaa paljonkin ihmetystä tutkijoille. Miljonäärin, yhden kirjan henkilöistä, arvoituksellisuus lisää juonen kiinnostavuutta.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Opin kuinka raadollista väkivaltarikostutkinta on. Vaikka Verijälki on fiktio, niin voisin uskoa, että juuri kirjassa kuvatun kaltaista se on.  

Miten paljon Verijäljessä kuvataan päähenkilöiden elämää?

Keskeiset henkilöt taustoitetaan hyvin, ja Aarni Susi tilittää elämäänsä ja ajatuksiaan enemmänkin, mutta tarinan keskiössä pysyy rikoksen tutkinta.

Mikael Viima on väitellyt sarjarikollisten profiloinnista ja perehtynyt Suomen julmimpaan rikollisuuteen. Niinpä hänen kirjansakaan ei ole mikään pehmodekkari. Kuva Juha Törmälä.

Onko Verijälki raaka, ahdistava tai pelottava?

Verijäljen väkivaltaisuus on hurjaa, raakaa ja ahdistavaa. Kirjan kuvaamat jutut eivät ole kauniita, ne on kaikki tehty äärimmäisen raa’asti. Rikostutkija Sudellekaan väkivallan käyttö ei ole vierasta. Aluksi kirjan lukeminen kylmäsi, mutta keskenkään lukemista ei voinut jättää.

Herättikö Verijälki sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Verijälki oli mielenkiintoisella tavalla rakennettu. Tarina lähtee tilanteesta, jossa päähenkilö ei muista mitään, ja jatkuu takaumana, joka kuvaa noin kuukauden pituista jaksoa. En osaa sanoa, koskettiko, mutta loppuun kirja piti lukea.

Suositteletko Verijälki-dekkaria ja kenelle? Tähdet?

Suosittelen Verijälkeä rikoskirjojen heavy usereille, todellisille dekkariharrastajille. Väkivaltaisuudessaan se tuskin on mielilukemista niille, jotka lukevat dekkareita vain silloin tällöin. Tähtiä annan kolme.

  • Mikael Viima: Verijälki
  • WSOY 2022
  • Aarni Susi -sarja, osa 1
  • 356 s./11 t 51 min.
  • Äänikirjan lukee Mikko Leskelä

Rating: 3 out of 5.

Kustantaja WSOY oli lähettänyt kirjan ennakkokappaleen Kirsin Book Clubille. Kirja ilmestyy 8.2.2022.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *