Beth O’Leary: Törmäyskurssi – romanssin alku, loppu ja jatko

Beth O’Leary on erinomainen keksimään kiinnostavia juonikuvioita!

Ensin oli Kimppakämppä, jossa toisilleen tuntemattomat nainen ja mies jakoivat käytännön syistä asunnon – ja sängyn – mutta eivät olleet koskaan samaan aikaan paikalla. Tietenkin siitä syntyi romanssi. O’Learyn kakkoskirja on nimeltään Vaihtokauppa, jossa burnoutin partaalla oleva nuori nainen vaihtaa isoäitinsä kanssa puitteita. Nuori downshiftaa muuttamalla mummon taloon maaseutukylään ja mummo tulee Lontoon valoihin ja kirjautuu deittisovellukseen. Vaihtokauppaa en ole vielä lukenut, mutta vaikuttaa kiinnostavalta.

Törmäyskurssi

Sen sijaan tartuin uuteen Törmäyskurssiin, vaikka olinkin lukenut kirjasta useampia laimeita arvioita.

Törmäyskurssin taustalla teos Leskenlehti, joka juo vain Keltaista leskeä, punainen sarja by Eeva Mela

Jälleen alkuasetelma on herkullinen. Päähenkilö, viehättävä nuori opettaja, Addie on ajamassa Minillä sisarensa Debin ja satunnaisen kaverin kanssa kohti Skotlannissa järjestettäviä häitä. Matkaa on yli kuusisataa kilometriä jäljellä. Kettu juoksee yli tien, edessä ajava jäteauto jarruttaa, Addie jarruttaa ja takana tullut Mercedes törmää puskuriin. Ja kas kummaa, ratin takaa nousee Addien entinen poikaystävä Dylan ja hänen ärsyttävä bestiksensä Marcus. He eivät olleet satunnaisesti samalla reitillä, vaan miestenkin kohteena on sama hääjuhla Skotlannissa. Lopputulemana kaikki viisi ahtautuvat Addien Miniin. Tunnelma on tiivis millä mittarilla tahansa arvioituna. (Minun Mercedes-uskollisena on vaikea uskoa, että Mini selviytyy ehjänä törmäyksestä ja Mersu ei.)

Rakenne

Kirjan rakenne on tuttu ja toimiva. Addie ja Dylan saavat vuorotellen kertojavastuun ja äänikirjassa tämä on toteutettu kahdella eri lukijalla. Tarina etenee reaaliajassa eli kuvaten ajomatkaa kohti Skotlantia. Autokunnassa on paljon jännitteitä, joita selitetään tarinan väliin sijoitetuissa takaumakappaleissa, joissa kerrotaan, miten Addien ja Dylanin suhde alkoi, kuinka se kukoisti ja mihin se kaatui. Kun Skotlanti häämöttää, on sekä menneisyys että keskinäiset suhteet suunnilleen selvillä.

Kepeää ja viihdyttävää

Törmäyskurssi oli kepeää luettavaa ja toimii hyvin äänikirjana, kun puuhaa jotain muuta. Se on sujuvasti kirjoitettu, mutta ei jätä mitään erityisempää muistijälkeä. Kun näin jälkeenpäin – luin kirjan nimittäin jo muutama viikko sitten – mietin, mitä teemoja kirjassa käsiteltiin, niin pinnistämällä mieleen palaa muutama.

Pohdituttavaa

Ensiksikin Addien ja Dylanin suhteen ongelmat olivat syntyneet väärinkäsityksistä, kun suhteessa ei ole puhuttu avoimesti. Suurin väärinkäsitys syntyi tilanteesta, joka oli hyvin todentuntuinen ja lievänä versionakin traumatisoiva. Toinen lukiessani mietityttänyt teema oli yläluokkalaisten nuorten haahuilu. Helppoa elämää, hienoja puitteita, ainakin niin kauan kuin pappa betalar. Onnellisuus on kaukana ja päihteet lähellä.

Romantiikkaa ja nokkelaa sanailua

Ehkä lopputulemana voin todeta, että Törmäyskurssin lähtökohtaidea oli betholearymäisen hyvä, mutta tällä kertaa tarinan koukerot tuntuivat jotenkin pakotetuilta ja turhia rönsyjä oli liikaa. Suosittelen Törmäyskurssia sellaisiin hetkiin, kun kaipaa hieman romantiikkaa ja tujausta englantilaista nokkeluutta.

Kirjan tiedot

  • Beth O’Leary: Törmäyskurssi
  • WSOY 2022
  • The Road Trip, suomentanut Taina Wallin
  • 453 sivua
  • 12 h, 55 min, lukijoina Maija Lang ja Anssi Niemi

Rating: 3 out of 5.

Lue myös

Lue myös juttuni Kimppakämpästä, etenkin jos sinua kiinnostaa, kuinka Beth O’Learysta tuli kirjailija.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *