Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin – kun biologinen kello tikittää

Marie Aubertin Mikään ei voisi olla paremmin -romaanin päähenkilö on juuri neljäkymmentä vuotta täyttänyt norjalainen Ida. Hän on arkkitehti, tytär, isosisko ja sinkku. Hän on juuri käynyt ruotsalaisella lapsettomuusklinikalla aikeenaan pakastaa munasolujaan.

Hän matkustaa suvun kesämökille vuonon rannalle. Sinne, missä hän on viettänyt kaikki lapsuudenkesänsä. Mökillä ovat jo Idan pikkusisko Marthe, hänen miesystävänsä Kristoffer ja tämän pieni tytär Olea. Seuraavana päivänä mökille odotetaan saapuvaksi vielä naisten äitiä ja tämän miesystävää.

Tyypillinen sukumökki

Jokainen jolla on sukumökki tietää, millaista se on hyvinä hetkinä ja millaista huonoina. Vaikuttaa siltä, että aikuiset ihmiset taantuvat helposti lapsuuden rooleihinsa, etenkin jos vanhemmat ovat paikalla. Kirjassa Idan ja Marthen välillä on paljon sisarrakkautta, ja sisarkateutta. Kumpi saa päättää, millä värillä mökki maalataan? Kumpi saa päättää, syödäänkö ulkona vai sisällä? Kumpaan äiti kiinnittää enemmän huomiota? Kummasta pieni Olea pitää enemmän?

Oman perheen kaipuu

Ida on sinkku. Tinder-treffit eivät ole johtaneet pysyvään suhteeseen. Kaikki kiinnostavat miehet ovat varattuja. Nyt Idan biologinen kello tikittää. Hän on juuri kertomaisillaan mökillä, että aikoo pakastaa munasolujaan, kun Marthe kertoo, että hän on raskaana. Ida onnittelee, mutta sisällä kiehuu. Taas Ida kokee jäävänsä siskonsa varjoon.

Ida pohtii, onko nelikymppisen elämä täyttä ilman omaa perhettä. Kirja sopiikin erinomaisesti kaikille, joille tämä pohdinta on tuttua tai omakohtaista.

Ihan yksin

Mikään ei voisi olla paremmin -kirjaa markkinoidaan kipeänhauskana, mutta minä kutsuisin sitä ennemminkin aidoksi. Se ei ole oikeastaan ole ollenkaan hauska, vaan hyvin todellisen oloinen tuokiokuva suvun mökkiviikonlopusta ja näkymä Idan omiin ajatuksiin. Marie Aubert kykenee loihtimaan ihmissuhteet, jännitteet, tunteet ja kesäiset olosuhteet erinomaisen eläviksi niukalla kielellä ja osuvilla hetkillä. Tulee olo, että on samassa katkarapupöydässä, leikkimökissä tai moottoriveneessä Idan kanssa. Silti kirjan loppu häkellytti, ja laittoi minutkin pohtimaan aiempaa kirjan sisältöä.

Kenelle suosittelen?

Mikään ei voisi olla paremmin (kirjan nimi voisi olla muistettavampi, vaikkapa suora käännös alkuperäisestä Voksne mennesker eli aikuisia ihmisiä) on hyvä lisä nelikymppisten naisten elämäkuvauksiin. Se on myös erinomainen lukupiirikirja: lyhyt, mutta sisältää paljon keskusteltavaa.

Kirjan tiedot

Norjalainen Marie Aubert on palkittu Ungdommens kritikerpris -palkinnolla ja hänen Mikään ei voisi olla paremmin -esikoisromaaninsa on ollut arvostelu- ja myyntimenestys Norjan lisäksi myös Ruotsissa.

  • Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin
  • Gummerus 2022
  • Alkuteos Voksne mennesker
  • Suomentanut Aino Ahonen
  • 144 sivua / 2 h 39 min
  • Äänikirjan lukija Pirjo Heikkilä

Rating: 3.5 out of 5.
Marie Aubert. Kuva David B. Torch

Muita mökki- / sinkku- / nelikymppiskuvauksia

Helsinki Lit 13.-14.5.2022

Marie Aubert on Helsinki Litin lavalla keskustelussa Sisko Savonlahden kanssa lauantaina 14.5.2022.

Katso koko ohjelma TÄSTÄ.

Kommentoi