Markus Tiittula: Taistelu totuudesta – Mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti?

Tartuin Markus Tiittulan salaliittoteorioista kertovaan tietokirjaan Taistelu totuudesta ehkä väärästä syystä (mieheni Martti Ranin lukee kirjan äänikirjaversion), mutta olenpa onnellinen, että tartuin. Kirja on todella silmiä avaava! En ollut voinut kuvitella, mitä kaikkia foliohattuja maailmaan mahtuukaan. Nauraisin, jos kyse ei olisi maailmanrauhaa ja demokratioita järkyttävistä asioista. Kun uskot yhteen salaliittoteoriaan, on huomattavasti todennäköisempää, että uskot myös toiseen.

Salaliittoteorioilla on siis voimaa. Kuten filosofi Voltaire on Questions sur les Miracles -teoksessaan vapaasti suomennettuna sanonut, ne, jotka saavat sinut uskomaan älyttömyyksiin, voivat saada sinut tekemään hirmutekoja.

Markus Tiittula: Taistelu totuudesta

”Ne” ovat meitä vastaan

Aloitetaanko siitä, että fluorin lisääminen juomaveteen tekee sammakoista homoja. Ja tietenkin myös ihmisistä, eli sitä pitää vastustaa.

Otetaan seuraavaksi se, että Hillary Clinton on pedofiili, joka juo kaapattujen lasten verta. (Tätä salaliittoteoriaa kutsutaan pizzagateksi.)

Jatketaan systeemitason salaliittoteorialla siitä, kuka oikein hallitsee maailmaa, ketkä vastaavat uudesta maailmanjärjestyksestä. Uskomus on, että on olemassa maailmanhallitus, joukko miehiä, jotka kuuluvat Illuminatiin, Bilderberg-ryhmään tai niinkin tavallisiin ryhmiin kuin keskuspankit tai YK. Kyseessä on Deep State, joku pahantahtoinen, salassa toimiva ryhmittyvä, joka on vastuussa kaikesta, esimerkiksi 5G-teknologiasta, koronapandemiasta ja Donald Trumpin vaalihäviöstä. Siksi ei ole turvallista uskoa vallanpitäjiä tai perinteistä mediaa, sillä he ovat kaikki samassa juonessa. He haluavat synnyttää luonnonmullistuksia, kumota kansalaisten vapaudet (esimerkiksi vapauden kantaa asetta) ja pistää rokotteiden kautta myrkkyä ja mikrosiruja viattomien ihmisten suoniin kontrolloidakseen heitä.

Meillä Suomessakin osataan:

Eduskunnassa meuhkataan natsipassista, internetissä levitetään surutta putinilaista propagandaa ja Kivinokan kesäteatteri Helsingissä joutui poistamaan Uppo-Nalle-lastennäytelmästään rokotuskohtauksen kesällä 2021, kun salaliittoteorioihin uskovat ihmiset näkivät näytelmän osana globaalia koronahuijausta ja uhkasivat tulla pesäpallomailojen kanssa paikalle.

Markus Tiittula: Taistelu totuudesta

Isommat valheet toimivat paremmin

Taistelu totuudesta -tietokirjan rakenne toimii. Ensin esitellään salaliittoreorioita, joissa edes on joku teoria, kuten litteän maan teoria tai se, että lentokoneet eivät voineet tuhota World Trade Centerien torneja. Sitten tullaan yhä lähemmäksi nykyhetkeä ja väitteitä, joiden taustalla ei ole mitään teorioita, konkretiaa, saati minkäänlaisia faktoja. Nyt riittää, että väitetään ja syytetään, niin ja levitetään näitä emävaleita sosiaalisessa mediassa.

Esimerkit ovat monin paikoin todella sakeaa luettavaa. Mikään pieni valkoinen valhe ei toimi salaliittoympyröissä, vaan valheen on oltava niin iso, että se kattaa lähes kaiken. Kun presidentti sanoo, että media valehtelee, niin sitä on vaikea mitenkään järkevästi kumota. Eihän faktat pelasta tilannetta, kun vastapuoli ei perusta syytöksiään faktoihin.

Trump on presidenttiytensä jälkeenkin puolelle yhdysvaltalaisia lähes messias ja hänen järjettömät näkemyksensä kuin pyhä kirjoitus, jota ei sovi kyseenalaistaa. Trump on yhä naurettava, mutta hänelle ei voi enää nauraa, koska hän on saanut liikkeelle voimia, jotka ovat kaikkea muuta kuin huvittavia.

Markus Tiittula: Taistelu totuudesta

Salaliittolaiset pääsevät itse ääneen

Tekstin erinomaisuus on siinä, että Markus Tiittula ei vain esittele kootusti eri salaliittoteorioita, vaan antaa kirjassa äänen eri uskomusten edustajille. Hän on haastatellut monien salaliittoteorioiden kovimpia äänitorvia, toistaa heidän kommenttinsa ja tiivistää, miltä heidän huuruinen maailmankuvansa näyttää.

Lukiessa pohtii tekijöitä, jotka saavat ihmiset retkahtamaan salaliittoteorioihin. Kun vuosi sitten luin Anne Applebaumin loistavan Demokratian iltahämärä -kirjan (Siltala, 2020), hämmästelin kuinka samankaltaisesti eri yhteiskunnissa salaliittoajattelua oli voitu käyttää omien tarkoitusperien hyväksi. On löydetty ryhmiä, jotka kokevat, että valtaeliitti ei aja heidän asioitaan ja alettu etenkin sosiaalisessa mediassa rummuttaa epäluuloa kylvävää sanomaa. Näitä ryhmiä puhuttelevat kansallismieliset lauseet kuten Make America Great Again (Trump) tai Take Back Control (Brexit-kampanja). Ja kun ihmiset ovat kattoteeman mielessään ostaneet, voidaan sen alla syöttää ihan mitä tahansa valetietoa.

Hyvää taustoitusta myös nykyuutisille

Taistelu totuudesta on kiinnostavaa luettavaa/kuunneltavaa kaikille. Se antaa hyvät eväät ymmärtää salaliittoteorioiden syntyä ja vaikutusta. Tiittulan kirja avaa havainnollisesti karmean totuuden siitä, kuinka vietävissä osa ihmisistä on, kuinka heiltä puuttuu perustietoja ja sitä kautta distinktiokykyä. Siihen saumaan kun iskee taitavasti sosiaalisen median algoritmejä manipuloimalla, jälki on juuri niin sakeaa kuin Taistelu totuudesta -kirjassa kuvataan. Päivän lehdestä voi esimerkiksi lukea, kuinka venäläiset pelastavat erityisoperaatiossa natsien alistamia ukrainalaisia. Kyseessä on todellakin taistelu totuudesta.

Kirjan tiedot

 • Markus Tiittula: Taistelu totuudesta
 • Johnny Kniga, 2022
 • 288 sivua / 10 h 21 min
 • Äänikirjan lukija: Martti Ranin

Rating: 4.5 out of 5.

Markus Tiittula on pitkään Yhdysvalloissa asunut vapaa toimittaja, joka on aiemmissa kirjoissaan käsitellyt radikaalin oikeiston nousua, Donald Trumpin aikaista politiikkaa ja amerikkalaista yhteiskuntaa. Taistelu totuudesta –kirjan esimerkit painottuvatkin Yhdysvaltoihin.

Markus Tiittula, kuva Milka Alanen

Kommentit
 1. Pertti Johannes Palo
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Amma
    • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *