Nita Prose: Huonesiivooja – hotellin kanta-asiakas löytyy sviitistään murhattuna, onko syyllinen tiptop-siivooja?
Valitsimme Nita Prosen kansainvälisesti menestyneen murhamysteerin Kirsin Book Clubin huhtikuun kirjaksi kustantaja Bazarin ehdotuksesta. Me olemme muutamaa kokeilua lukuunottamatta karttaneet jännäreitä lukupiirikirjoina, mutta nyt innostuimme, sillä Nita Prose on tulossa Helsinki Litiin toukokuussa 2022. Sen lisäksi saan haastatella kirjailijaa Akateemisessa kirjakaupassa perjantaina 13. toukokuuta 2022 klo 16:30 (tilaisuus myös striimataan).

Kirjailija Nita Prose
Huonesiivoojan menestykseen on taatusti vaikuttanut esikoiskirjailija Nita Prosen a.k.a. Nita Pronovostin parinkymmenvuotinen ura eri amerikkalaisissa kustantamoissa. Hän aloitti kustannustoimittajana ja on työskennellyt monen bestsellerin taustalla, listalta löytyy mm. Paula Hawkins ja Rupi Kaur. Tällä hetkellä hän työskentelee Kanadan Simon & Schuster -kustantamossa tittelillä Vice President & Editorial Director. Hänen tiiminsä tuottaa 30-50 romaania vuosittain. Eipä siis ihme, että kirjan kansainväliset oikeudet oli myyty 20 kustantamoon jo ennen kirjan julkaisemista.
Millaista on olla siivoojana?
Nita Prose on haastatteluissa kertonut saaneensa idean Huonesiivoojaan, kun hän oli tullut Lontoossa hotellihuoneeseensa, jossa siivooja oli juuri viikannut Nitan sängylle myttyyn jättämiä lenkkivaatteita. Nita oli ajatellut, että huonesiivooja tietää hänestä jo vaikka mitä, eikä hän tiedä naisesta yhtään mitään. Ei edes nimeä. Kotiinpaluumatkalla Nita olikin kirjoittanut Huonesiivoojan ensimmäiset kappaleet lentokoneen serviettiin.
Lukupiiriläisistäkin muutama oli ollut aikoinaan kesätöissä siivoojana, Eija jopa Huonesiivooja-kirjan Mollyn kaltaisesti viiden tähden hotellin huonesiivoojana Yhdysvalloissa. Yhteistä meille kaikille oli kokemus näkymättömyydestä. Siivoojaa tai sisälähettiä ei tervehditä, ollaan kuin toista ihmistä ei olisikaan. Meihin, jotka olemme siivonneet työksemme sen muutaman kuukauden, kokemus on jättänyt syvän kunnioituksen siistijöitä kohtaan.
Työasu tekee vapaaksi, se on erinomainen näkymättömyysviitta.
Hotellien asukkaina olemme kaikki kohdanneet siivoojia. Keskustelimme, missä meillä menee intimiteetin raja huonesiivoojan tekemisissä. Onko ok, että huonesiivooja järjestelee kylpyhuoneessa olevat meikkisi suuruusjärjestykseen tai taittelee yöpuvustasi perhosen? Saako hän koskea hammasharjaasi tai siirtää vaatteitasi? Huomasimme, että huonesiivoojat todellakin pääsevät lähelle tavaroitamme ja tapojamme.

Huonesiivoojan genre
Kirjakeskustelumme aluksi pohdimme Huonesiivoojan genreä. Onko se viihdekirja, pehmodekkari, suljetun paikan murhamysteeri, Agatha Christien uudelleenviritys vai pelkästään mieltä lämmittävää ja ajatukset arjesta pois vievää kirjallisuutta? Emme osanneet sanoa tarkasti, mutta kaikkien mielestä Huonesiivooja oli erittäin sujuvaa luettavaa ja se oli juuri sopivan mittainen. Lukemiseen oli tyypillisesti mennyt pari iltaa, eikä kukaan ollut jättänyt kirjaa kesken.
Huonesiivoojaa pidettiin jopa niin sujuvasti etenevänä, että sitä verrattiin elokuvakäsikirjoitukseen. Ja aivan oikein, kirjan filmausoikeudet on myyty Universalille ja Mollyn rooliin on tulossa Oscar-ehdokas Florence Pugh.
Huonesiivoojan juoni ilman paljastuksia
Molly Grey (huomaa nimi = harmaa) työskentelee Regency Grand Hotelissa huonesiivoojana ja rakastaa työtään. Hän on juuri menettänyt ainoan perheensä eli rakkaan mumminsa, joka on ollut 25-vuotiaan Mollyn tulkki maailmaan. Molly on erinomainen noudattamaan ohjeistuksia ja sääntöjä, mutta hänellä on usein hankalaa sosiaalisissa tilanteissa.
On pelkästään mummin ansiota, että tiedän, ettei hymyä aina kannata tulkita iloisuuden merkiksi. Joskus ihmiset hymyilevät, kun joku on heidän mielestään naurettava. Tai he sanovat kiitos, vaikka haluaisivat oikeasti läimäyttää kasvoille.
Molly haasteet ovat ilmeisesti jossain kohtaa autismin kirjoa. Nita Prose on toiminut aikoinaan erityisluokan opettajana ja haastatteluissa hän on kertonut, että hän on luonut Mollyn henkilöhahmon niiden kokemustensa pohjalta. Molly hoitaa työnsä huolella ja rivakasti, mutta yllättävät tilanteet saattavat saada hänet neuvottomaksi.
Hotellin henkilökunnasta esitellään kourallinen muitakin. Johtaja Snow arvostaa Mollyn työpanosta, mutta tuskastuu joskus hänen ehdottomaan totuudentajuunsa. Baarissa on hurmuri Rodney, keittiössä tiskarina meksikolainen Juan Manuel ja ovimiehenä Mollyn luottohenkilö Preston. Mollyn esihenkilönä on inhottava Cheryl, joka pihistää toisten juomarahoja.
Tapahtumat käynnistyvät sillä, että Molly löytää hotellin kanta-asiakkaan, herra Blackin (jälleen nimileikkiä = musta) kuolleena sviitistään. Poliisit tulevat paikalle ja haastattelevat myös Mollya. Herra Black ei ollut mukavan miehen maineessa ja jopa Molly oli sitä mieltä, että Blackin Giselle-vaimon olisi kannattanut erota väkivaltaisesta miehestään. Molly piti Giselleä ystävänään, mutta pitkin matkaa selviää, oliko hän tulkinnut ystävyyden ja monta muutakin hotellin ihmissuhteisiin liittyvää asiaa oikein vai väärin.
Tarina etenee Mollyn itsensä kertomana. Hän muistelee monia viehättäviä hetkiä mumminsa kanssa ja kaikkia arjen rutiineja, joita mummi on opettanut. Vähitellen muistoista kumpuaa myös kipeitä asioita, sekä surua että huijareita, joita putkahtelee sivulauseissa. Päätarina etenee murhan ympärillä: palaset loksahtelevat paikoilleen hitaasti mutta varmasti.

Miksi Huonesiivooja on menestys?
Pohdimme lukupiirissä, miksi tietyt kirjat ovat nousseet todellisiksi hiteiksi. Mihin tarpeeseen Nita Prosen Huonesiivooja ja vaikkapa Delia Owensin Suon villi laulu vastaavat? Löysimme seuraavia yhtäläisyyksiä:
- molemmat ovat hyvin kirjoitettuja ja sujuvia lukea.
- molemmissa tapahtuu murha, josta kirjan päähenkilöä epäillään.
- molemmat päähenkilöt – Huonesiivoojan Molly ja Suon villi laulun Kya – ovat normista poikkeavia nuoria naisia.
- molemmat päähenkilöt ovat yksin.
- molemmissa teoksissa joutuu jännittämään, kuka on hyvis ja kuka on pahis suhteessa päähenkilöön.
- molemmat kirjat käsittelevät syvällisiä asioita, mutta niin, että ne eivät hyppää lukiessa silmille.

Olemme aiemmin Editan lukupiirissä lukeneet Sayaka Muratan Lähikaupan nainen -teoksen, jonka päähenkilössä on paljon samaa kuin Huonesiivoojan Mollyssa. Kumpikin nuori nainen rakastaa työtään ja etenkin sen käytänteiden luomaa ennustettavuutta. Työnantaja on luonut turvalliset kehykset, joiden mukaan toimia. Kun arki järkkyy, Molly on hukassa, sillä hän ei enää tiedä keneen luottaa.
Lukupiirikeskustelussa tuli esiin myös samankaltaisuus Forrest Gumpin kanssa, sydämet valloittava päähenkilö, joka on vilpittömin mielin liikkeellä, eikä vaistoa toisten epärehellisiä motiiveja.
Mietimme myös, että kaunis maailma on tällä hetkellä todellisuudessa kaukana, joten lukemiseksi poimii mielellään jotain sellaista, jossa ei sodita tai jossa ei muutoinkaan ole liikaa raakuutta. Siinä mielessä Huonesiivooja toimii erinomaisesti. Siinä on sellaista vanhan ajan tyyliä, joka ei vaadi syvällistä pohdintaa, mutta teksti koukuttaa kummasti. Onhan aivan pakko saada selville, kuka on syyllinen!
Kenelle suosittelemme?
Huonesiivooja on oivallista lomaluettavaa tai sopii sellaiseen hetkeen, että voi lukea kirjan muutamalla haukkapalalla. Se sopii myös lukupiireille silloin, kun etsinnässä on kepeämpi teos.
Huonesiivoojasta innostuvat varmimmin he, jotka tykkäävät Agatha Christien dekkareista ja rakastavat asua hotelleissa. Uskon, että myös he, jotka ovat perehtyneet autismin kirjon oireisiin, kokevat kirjan kiinnostavana myös tältä kantilta. Ehkä syntyy myös ymmärrystä, millaista on hahmottaa maailmaa eri tavalla kuin suurin osa muista ja omata sekä erityislaatuisia heikkouksia että vahvuuksia.

Kirjan tiedot
- Nita Prose: Huonesiivooja
- Bazar, 2022
- Alkuperäisteos: The Maid
- Suomentaja Katariina Kallio
- 335 sivua / 11 h 7 min
- Äänikirjan lukija: Fanni Noroila

Olen lukenut kirjan, tykkäsin kovasti.
Iloinen yllätys että elokuvakin on tulossa. Se on pakko nähdä, Florence sopii rooliin varmasti hyvin.
Onkohan noita kirjanmerkkejä kaikissa kirjoissa vai vaan median arvostelukappaleissa?
Kysyin kustantajalta, joka kertoi, että ovi-/kirjanmerkkejä on myös kovakantisissa Huonesiivoojissa.
Hienoa!
Kiitos. :)
MAID (medical assistence in dying) on Kanadassa sallittua tietyissä olosuhteissa. Kirjassa on mielenkiintoinen pieni kannanotto tähän. Sekin lisää mielestäni kirjan laatua 😊
Haa, jos olisin tämän tiennyt ennen kuin haastattelin Nita Prosea, olisin ilman muuta kysynyt, onko yhteyttä. Itse hän ei sitä lavalla tai ulkopuolella tuonut esiin. Uskon kyllä, että kirjassa KAIKKI on tarkoin harkittua.
Jaksoin lukea kirjaa vajaa 40 sivua. Olin jo ensimmäisen sivun jälkeen huomannut ontuvasta kirjoitustavasta johtuen, että kyseessä on jenkki tai jenkkejä apinoiva kirjoittaja. Ja koska en ole ikinä lukenut yhtään hyvää kirjaa jenkkien kirjoittamana, annoin kirjan avovaimolleni, joka rakastaa amerikkalaista roskaviihdettä. Sellaista missä aivot laitetaan narikkaan.
Ei mitään minulle…