H.E. Bates: Oi ihana toukokuu – hellyttävä perhetarina toiselta aikakaudelta

H.E. Batesin Oi ihana toukokuu – Darling Buds of May on täällä taas! Koko kolmen kirjan sarja on ilmestynyt nyt yhteisniteenä ja äänikirjoina (joiden lukijana on mieheni Martti Ranin).

Kirjasarjan osa 1.

Mieleenpainuva tv-sarja

Muistan katsoneeni kirjoihin perustuvaa tv-sarjaa, tosin muistelin katsoneeni sitä alle kaksikymppisenä, mikä on mahdotonta, kun tv-sarja ilmestyi vasta 1990-luvulla, jolloin olin jo 30-vuotias. Ehkäpä halusin samaistua sarjan hehkeimpään hahmoon, Larkinin perheen 17-vuotiaaseen Mariette-tyttäreen, jota esitti Catherine Zeta-Jones. Kirjoista on tehty myös uudempi tv-sarja, mutta sitä en ole nähnyt.

Toukokuinen kukkakuva Brittein saarilta, 2022.

Sympaattinen Larkinin perhe

Kuuntelin kirjat äänikirjoina, mihin formaattiin ne sopivat erinomaisesti. Tarina kertoo sympaattisesta Larkinin perheestä. Isä Pappa on supliikki hurmuri, joka rakastaa vaimoaan ja kuutta lastaan. Tosin hän jakaa auliisti rakkauttaan myös muille naisille. Äiti Mamma kuvataan tavattoman ylipainoisena naisena (leveys kaksi metriä, voiko olla oikein käännetty?), joka taikoo herkkuja pöytään.

Perhe asuu maatilalla Kentissä. Pihapiiri ei ole mitenkään järjestyksessä, vaan eläimet ja koneiden romut ovat sulassa sovussa. Ensimmäisen kirjan alussa tilalle saapuu verotarkastaja Charlton peräämään Larkinin perheen veroilmoitusta. Sellaista ei tietenkään ole tehty, sillä Pappa Larkin ei osaa lukea ja hänen kaupankäyntitapansa eivät välttämättä noudata kaikkia pykäliä.

Toukokuinen kukkakuva Brittein saarilta, 2022.

Rakkautta ilmassa

Herra Charlton on ujon ja säntillisen virkamiehen oloinen, mutta ei hänkään pysty vastustamaan kuvankauniin Marietten viehätysvoimaa. Mariette olettaa olevansa raskaana, mutta se on perheen parissa pelkästään iloinen asia, vaikka isästä ei ole tietoa ja eletään 1950-lukua. Vanhemmat oikein patistavat Mariettea ja herra Charltonia yhteen, sillä siinähän ratkeavat ainakin veroasiat.

Toukokuinen kukkakuva Brittein saarilta, 2022.

Karrikoituja henkilöhahmoja

Pappa pyörittää perhettä, järjestelee kaikkien asioita ja on selkeästi perheen pää muuhun yhteiskuntaan päin. Mamma hoitaa keittiön ja hyvin hoitaakin. Heidän välillään on runsaasti intohimoa ja suudelmia. Verotarkastaja on jäykkä, Mariette on sensuelli villikko, naapurin köyhtynyt prikaatinkenraali on todella köyhtynyt ja kylän vanhapiika juuri sellainen kuin kuivahkot neiti-ihmiset aikoinaan kuvattiin, sellainen, jonka pään yksikin suudelma saa aivan pyörälle. Mielenkiintoista oli taustatiedoista lukea, että muutamilla henkilöhahmoilla on todellisia esikuvia, mm. Iris Murdoch.

Englantilaista maaseutupihaa toukokuussa 2022.

Hyvän mielen tarinoita

Oi ihana toukokuu on höppänää, keveää kuunneltavaa. Se on toki kirjoitettu komediaksi ja toimii oikein hyvin niin, mutta minä koin kirjat ennemminkin aikahyppynä yli 60 vuoden takaiseen maailmaan, ja myös kirjallisuuteen, johon harvemmin enää törmää. Asenteet ovat sallivia aivan kaikkeen, tunnelma tuo hieman mieleen muumiperheen – rakkautta on ja kaikesta selvitään! Selviämistä avittaa runsas juominen; kun nappaa papan sekoittaman cocktailin, niin maailmassa on vähemmän huolia ja olo on taatusti hiprakkainen.

Suosittelen kaikille sellaiseen hetkeen, jolloin kaipaa hyvää mieltä ja jaksaa lempeästi hymyillen miettiä, kuinka ajat ovat muuttuneet. Nälkäisenä kirjoihin ei kannata tarttua, sillä mamma kantaa pöytään sellaisia määriä herkkuja, että lukijana ei yhtään ihmettele mamman omaa pyöreyttä.

Larkinin perheen seikkailut täydentyvät kakkososassa perheen Ranskan matkalla ja kolmoisosassa pappa Larkinin uusilla, kekseliäillä ansaintamahdollisuuksilla.

Kirjan tiedot

 • H.E. Bates: Oi ihana toukokuu
 • Uusi kolmen osan yhteisnide, Gummerus 2022
 • Alkuperäisteos: Darling Buds of May, 1958
 • Kirjasarjan ensimmäinen osa
 • Yhteisniteen sivumäärä 412
 • Äänikirjat: 4 h 58 min + 4 h 36 min + 3 h 49 min
 • Äänikirjojen lukija: Martti Ranin

Rating: 3 out of 5.
Totuus Suomen toukokuusta: Näsijärven rannalla tarvittiin toppatakkia!
Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Päivi
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi