Katariina Vuori: Kasvun paikka – viherkasvit pakopaikkana

Katariina Vuori on poiminut romaaniinsa Kasvun paikka ajankohtaisen kehyksen, viherkasvit. Viherkasvibuumia on eletty jo joitakin vuosia, ja vaikkapa Facebookista löytyy kymmenittäin ryhmiä, joista niin aloittelija kuin pidemmällekin ehtinyt löytävät omansa. Romaanin tapahtumat pyörivät viherkasvien ympärillä, mutta tarinan ydin löytyy perhe- ja ihmissuhteiden moninaisuudesta.

Silvia on kotiäiti, turhautuneempi kuin hän on itsekään oivaltanut. Hänelle ei ole löytynyt omaa ammatillista uraa, joten kotiin jäämiselle kahden tyttären kanssa ei oikeastaan koskaan ollut aitoa vaihtoehtoa. Nyt tyttäret ovat jo koulussa ja mies tekee paljon töitä, myös ylimääräisiä vuoroja, joten intohimoiselle suhteelle on tilaa Silvian elämässä.

Silvian suhde viherkasveihin on aiemmin ollut satunnainen, etäinenkin, eikä hän ole koskaan pitänyt itseään viherpeukalona. Hän kuitenkin hurahtaa viherkasviharrastukseen tavalla, joka jopa hieman huolestuttaa. Kaikki alkaa ihan viattomasti, kun ystävätär tarjoaa helppohoitoista pistokasta. Kun Silvia on antanut viherkasveille pikkusormen, nepä vievätkin koko käden. Nopeasti Silvia addiktoituu uuteen harrastukseensa niin, että muuntelee totuutta tavalla, joka tuo elävästi mieleen alkoholistin kootut selitykset.

Viattomasti se minullakin alkoi, pistokkaiden vaihdosta ison amatsoninliljan jaettuni. Toiveikkaana hoidan ”lastentarhaani” ja odotan joskus näkeväni suuria, sisustuselementeiksi kelpaavia viherkasveja.

Kasvun paikka kuvaa kepeästi ja samalla erittäin osuvasti niin viherkasvien symbolimerkityksiä, parisuhteen haasteita kuin lapsuudenkotien vaikutusta perheen aikuisten käsityksiin hyvästä elämästä. Niin ikävä ihminen kuin Silvian äiti onkin, hänet on kirjoitettu niin osuvasti, ettei lukiessä hymyilyäkään voi estää. Kaikki myötätuntoni Silvialle!

Eipä aikaakaan, kun Silvia pitää itseään jo niin asiantuntevana, että alkaa jaella neuvoja keskusteluryhmissä. Niitä Katariina Vuori on lukenut tarkasti ja poimii mukaan herkkupaloja somekeskustelujen tiimellyksestä.

Kirjaharrastaja meets viherkasvit.

Mitä kertoo Silvian miehestä se, ettei hänelle ole annettu nimeä? Äidilleenkin, joka muutoin on hyvinkin viisas anoppi, hän on tekstissä ainoastaan poika. Nimellä sen sijaan kerrotaan kaupan viherosaston myyjä Ristosta, joka taitaa saada ruohonkin vähän vihertämään. Hän on aina valmis auttamaan ja neuvomaan, mutta vain kasveja koskevissa asioissa – ja näin ystävällisesti hän kohtelee kaikkia muitakin kulmakunnan naisia.

Tarina kulkee mukavasti, pientä jännitystäkin on ilmassa. Asiat eivät kaikin osin ole ihan niin kuin ensi katsomalta näyttää, ja enempiä paljastamatta totean vain, että kimurantteihin haasteisiin löytyy ratkaisu, ja kirjasta jää lukijalle hyvä mieli.

Katariina Vuori, kuva: Otava
 • Katariina Vuori: Kasvun paikka
 • Otava 2022
 • 333 sivua / 10 t 46 min
 • Äänikirjan lukija: Ella Pyhältö

Rating: 4 out of 5.
Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Minna
 2. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Minna
 3. Amma
  • Avatar photo Minna

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *