Mirva Saukkola: Siveltimenvetoja ja silmänlumetta – neiti antiikkietsivä suihkii salaisuuksien jäljillä

Mirva Saukkola on Suomen Lucinda Riley tai Natasha Lester! Hän on ottanut haltuun suositun kirjallisuuden lajityypin, jossa jäljitetään arvoitusta tai salaisuutta nykyajassa ja vuoroin pistäydytään salaisuuden lähteillä historiassa. Tarinaa mehustavat oikeat historian henkilöt ja tapahtumat, mutta päähenkilönä toimii fiktiivinen, pätevä nainen, jolla mielellään on jotain romanttista meneillään. Siis aivan täydellistä viihdekirjallisuutta, jossa samalla oppii historiasta, kiinnostavista matkailukohteista ja tapahtuma-ajan muodista.

Mirva Saukkola onkin taustaltaan juuri oikea kirjoittamaan Antiikkietsivä-sarjaa, sillä hän on filosofian tohtori, tunnettu tyyliasiantuntija, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja ja jo monta tietoteosta etiketistä, pukeutumisesta, tuoksuista ja matkailusta julkaissut sujuva kirjoittaja. Hän on itse käynyt kaikissa paikoissa, jotka hänen Antiikkietsivä-sarjassaan esitellään, ja niitä on paljon!

Antiikkietsivä-sarja

Antiikkietsivä-sarjan ensimmäinen osa Silkkejä, safiireja ja salaisuuksia (Tammi, 2020) esitteli antiikkietsivä Saara Lehtokorven, joka työkseen hankkii kansainvälisille asiakkailleen erilaista antiikkia. Saara on hyvin verkostoitunut eri taidemuseoiden ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa, niinpä joka puolelta maailmaa löytyy avuksi joku tuttu tai ainakin tutuntuttu. Silkkejä, safiireja ja salaisuuksia -kirjassa jäljitettiin Venäjän vallankumouksen aikaisia koruja ja nyt sarjan toisessa osassa, Siveltimenvetoja ja silmänlumetta ratkaistava salaisuus liittyy baskitaiteilija Ganix Etxandin piirrossarjaan. Minä en tiedä, onko kyseinen taiteilija oikeasti elänyt (googlaamalla ei löytynyt) ja taistellut Espanjan sisällissodassa, mutta Mirva Saukkola piirtää hänestä hyvin elävän kuvan.

Siveltimenvetoja ja silmänlumetta

Siveltimenvetoja ja silmänlumetta -kirjassa Saara Lehtokorven on etsittävä kadonneet Etxandin piirrokset ja ratkaistava niihin liittyvä arvoitus, muutoin hänen läheisilleen saattaa tapahtua jotain pahaa. Tällä kertaa etsivätyön toimeksiantajana ei ole varakas taiteentuntija, vaan venäläinen roisto, joka kyllä on varakas ja kerää taidetta, mutta hän on myös julma kiristäjä, joten Saaran on otettava roiston uhkailut todesta.

Siveltimenvetoja ja silmänlumetta -kirjan meno on jo tuttua sarjan ensimmäisestä osasta. Saara on fiksu nainen, joka matkustaa Rimowa-lentolaukkunsa kanssa kohteesta toiseen hiilijalanjäljestä välittämättä. Hänen vaatteidensa ja kenkiensä brändit tulevat esitellyksi joka matkakohteessa samoin kuin se, mitä Saara kiireisen ohjelmansa lomassa ehtii syödä tai missä majoittua. Ensimmäisen osan aikana tämä brändisijoittelu aluksi häiritsi minua, mutta nyt oikein odotin innoissani, mitä Saaran lentolaukusta seuraavaksi löytyy päälle puettavaksi. Minua viehätti suuresti sivulause, jossa todetaan:

… siitäkin huolimatta että he [amerikkalaiset miljonäärit] rypivät rahassa, toisin kuin italialaisen trattorian pienipalkkainen tarjoilija, joka ei silti kelpuuttanut farkkuvyökseen mitään Salvatore Ferragamoa vähempää laihasta tilipussistaan huolimatta.”

Siveltimenvetoja ja silmänlumetta, sivu 150

Aivan, ei mitään pikamuotia, vaan ajattomia ja laadukkaita tuotteita, joita voi käyttää vuosia! Kirjassa Saara Lehtokorpi ottaa sivumennen kantaa myös isoihin asioihin, esimerkiksi Dohan siirtotyöläisten oloihin, Stalinin vainoihin ja Espanjan sisällissotaan.

Espanjan sisällissodasta taidegallerioihin

Minun täytyi tauottaa lukemistani, sillä halusin välillä etsiä lisää tietoa mm. baskien osuudesta Espanjan sisällissodassa, Guernican pommituksesta ja Pablo Picasson samanimisestä teoksesta. Samalla etsin, miltä jotkut Saaran garderobin asusteet näyttivät. Joistain kohteista löytyy lisää myös Mirvan omasta blogista. Lisätiedon etsiminen ei tietenkään ole tarpeen, vaan kuvaa ainoastaan sitä, että kirjan juoni vei kiinnostaviin maailmoihin, joista osasta tiesin paljonkin entuudestaan, osasta en yhtään mitään. Ja tunnustan, minulla on taipumusta innostua kirjojen maailmoista, etenkin jos niissä on totuuden jyvänen pohjalla kuten Siveltimenvetoja ja silmänlumetta -kirjassa. Esimerksiksi omalle bucket listille lisäsin Madridin Reina Sofia -museon.

Kirjan tarina eteni loogisesti ja kiinnostavasti. Tarinassa on kyllä mukana kaikenlaista taikapölyä ja juoni hipoo uskottavuuden rajoja, mutta hei, tämähän on viihdettä! Saara Lehtokorpi ei kuitenkaan ole ylimaallinen supersankari, vaan vankka ammattilainen, jota väsyttää ja huolestuttaa ja pelottaa. Minusta häntä olisi voinut hieman enemmänkin huolestuttaa, mitä kaikkea kieroa venäläinen roisto Saaran ja hänen läheistensä hengen menoksi keksii. Mutta Saaran tai kirjan tarinan tyyli ei petä missään oloissa!

Luen ilman muuta seuraavankin Antiikkietsivä-sarjan kirjan, sitten kun sellainen tulee. Silloin tosin toivon hieman yksinkertaisempaa kirjan nimeä ja hieman enemmän romantiikkaa Saaran etsintäretkelle!

Kenelle suosittelen?

Suosittelen heille, joita kiinnostavat taide, historia ja arvoitukset. Uskon, että Lucinda Rileyn kirjojen ystävät ihastuvat Antiikkietsivä-sarjaan. Siveltimenvetoja ja silmänlumetta -kirjan sisäliepeessä oli lainaus aiemmasta Silkkiä, safiireita ja salaisuuksia -blogijutustani, joka pätee myös sarjan kakkososaan:

Kirja on puhdasta viihdettä, hyvin kirjoitettua täydellistä kepeyttä, joka tarjoaa tyylikkään lukumatkan.

Kirjan tiedot

  • Mirva Saukkola: Siveltimenvetoja ja silmänlumetta
  • Tammi, 2022
  • Antiikkietsivä-sarjan 2. osa
  • 260 sivua / 7 h 34 min
  • Äänikirjan lukija Elina Keinonen

Rating: 3.5 out of 5.
Mirva Saukkola

Lue myös Mirva Saukkolan aiemmista kirjoista:

Kommentit
  1. Anki

Kommentoi