Satu Rämö: Hildur – dekkari täynnä kiehtovaa islantilaista eksotiikkaa!

Hildurissa ei juopotella, mutta minulla islantilaiset ja olut liittyvät yhteen, joten siksi pari pulloa islantilaista olutta pääsi Hildurin seuraksi. Podijaksossa tästäkin lisää.

Kun kaksi puheliasta naista pistetään samaan neukkariin tallentamaan podcast-jaksoa, juttua olisi riittänyt aamuun asti. Vieraanani oli Satu Rämö, jonka ihaniin, islantilaista elämää kuvaaviin kirjoihin olin tutustunut jo aiemmin. Nyt oltiin uuden äärellä, sillä Satu on kirjoittanut dekkarin, jonka päähenkilönä on islantilainen poliisi nimeltään Hildur. Paikkana on Islannin Länsivuonot, missä Satu itsekin asuu islantilaisen puolisonsa ja kahden tyttärensä kanssa.

Keskustelimme Sadun elämästä Islannissa, kuinka hän päätyi sinne, iski muina viikinkeinä komean islantilaisen miehen ja kuinka he päätyivät asumaan syrjäiseen Länsivuonoon. Kysyin Sadulta myös, millaista oli hypätä tietokirjailijasta dekkaristiksi ja ylipäätään, miksi niin moni dekkaristi on joko poliisi tai kauppatieteilijä. Pääteemamme oli kuitenkin Hildur, miten hän syntyi ja miten hän sai työkaverikseen komean, kutovan Jakobin Suomesta.

Klikkaa podijaksoon kuvan nuolesta tai suoraan SoundCloudissa, Apple Podcasteissa tai Spotifyssa.

Alla kerron hieman lisää Hildurista vastaamalla Kirsin Book Clubin perinteisiin dekkarikysymyksiin:

Hildur

Satu Rämö Hildur sai sympaattisen startin Suomen valloituksessaan, sillä kirjan julkkarit vietettiin Islannin suurlähettilään residenssissä Helsingissä. Tunnelma oli rento ja sekä suurlähettiläs Elin että Satu pitivät hauskat puheet ennen kuin kilistimme Hildurille. Käytän tässä vain etunimiä, sillä se on kuulemma maan tapana Islannissa. Sadun oma juttu julkkareista löytyy tästä.

Suurlähettiläs Elin, Satu ja Hildurin lämpimäiskappale.

Mikä on Hildur-dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Saamme tutustua noin nelikymppiseen Hilduriin, joka elää sinkkuna Islannin Länsivuonoilla, yli kuuden tunnin ajomatkan päässä Reykjavikistä. Hildur hoitaa kaikenlaisia poliisitehtäviä, joista yksi on vastata alueella kadonneiden lasten yksiköstä. Hänen menneisyyden traumansa liittyy omien pikkusiskojen katoamiseen ja sitäkin tapausta sivutaan. Päähuomio on kuitenkin paikallisessa murhassa, joka johtaa muutoinkin menneisyyden tutkimiseen.

Hildur saa aisaparikseen suomalaisen poliisiharjoittelija Jakobin, joka ei vielä osaa puhua islantia, eikä saa toimia poliisivaltuuksin. Hän on kuitenkin nokkela, hyvä kuuntelemaan, ahkera neuloja ja jokos mainitsin, myös erittäin komea.

Länsivuonot ovat Luoteis-Islannissa, kartan vasemmassa yläkulmassa, kello yhdessätoista kuten Satu itse kuvasi.

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Hildur ja muut islantilaiset ovat erittäin uskottavia ja kiinnostavia. Hilduriin tutustutaan lähemmin ja hänen arkeaan, mm. jatkuvaa treenaamistaan ja esimerkiksi hyisessä vuonossa surffaamista, seurataan pitkin tarinaa. Hildur on reipasotteinen nainen. Jakob puolestaan on hieman hiljainen ja hänen taustallaan leijuu ongelmia liittyen hänen aiempaan parisuhteeseensa. Niistä löytyy yksi syy hänen neulomiselleen. Jakob on herkullinen hahmo ja mielelläni uskon, että hänen kaltaisiaan on olemassa.

Onko juoni vetävä?

Hildur on juuri minun tyyppiseni dekkari, jossa on kiinnostava rikosjuoni, mutta ennen kaikkea runsasta yhteiskunnan, ympäristön ja ihmissuhteiden kuvausta. Hildurissa on oivallinen tasapaino näiden elementtien kesken. Luin Hilduria pikkutunneille asti aivan sen kiinnostavuuden vuoksi!

Suurlähetystössä oli myös Sadun mies Björgvin.

Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Olen lukenut muutamia islantilaisia kirjoja aiemminkin ja Hildur sopi loistavasti siihen joukkoon. En tiedä, vaikuttaako tuntemuksiini se, että meillä on Sadun kanssa sama opiskelutausta, mutta hän nostaa kulttuurista ja yhteiskunnasta juuri sellaisia elementtejä, jotka kiinnostavat minua. Hildurissa tieto ei ole ollenkaan luennoimista, vaan islantilainen elämänmeno tihkuu luontevasti osana juonta. Esimerkiksi Hildurissa oleva rikos liittyy erityisesti islantilaisiin.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Hildurissa on muutama hieman ahdistava kohta, mutta siinä ei alkuunkaan mässäillä veriteoilla. Jännitys kyllä säilyy loppuun asti ja koukku seuraavaan osaan on vetämässä.

Herättikö Hildur sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Hildur vahvisti entisestään kiinnostustani Islantia kohtaan. Ilman muuta haluan lukea jatko-osan, sillä ydinporukka – Hildur, Jakob, Timma-täti, Guðrún-lentoemäntä, Beta-pomo – ovat kaikki sellaisia tyyppejä, joista haluan tietää lisää. Erityisesti tunteitani nostatti Jakobin huoltajuustilanne, josta varmaan kuulemme jatkossa lisää.

Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen ja vahvasti! Uskon, että Hildurista voivat nauttia kaikki dekkarien ystävät, mutta erityisesti he, jotka ovat innoissaan tutustumassa vieraisiin kulttuureihin ja he, jotka mielellään kohdistavat pienet, harmaat aivosolunsa mysteerin ratkaisuun, sillä case on nerokas!

Satu, minä ja Max Seeckin suosittelu.

Kirjan tiedot

 • Satu Rämö: Hildur
 • WSOY 2022
 • 365 sivua
 • Äänikirjan lukija Sanna Majuri

Rating: 4.5 out of 5.

Muita kirjoja & blogijuttuja Islannista

Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Amma
  • Viivi / Kirjailuja
   • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Päivi
 4. Varpu

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *