Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla – lukupiirinaisten ystävyyden ylistys

Saimme palautetta: blogissa esitellyt kirjat ovat viime aikoina olleet kuulemma liian synkkiä. Kaivattiin jotain iloista tai mieltä lämmittävää. Kiitos palautteesta, joka välitettiin lukupiirimme Eijan kautta, minullekin sopii juuri nyt lukea niin kutsuttua feelgood-kirjallisuutta!

Poimin lukuaikapalvelusta toukokuussa 2022 ilmestyneen Frida Skybäckin Lukupiiri maailman laidalla -kirjan pääsääntöisesti kirjan nimen perusteella. Lukupiirit ovat intohimoni, joten minua kiinnosti tarttua juuri tähän kirjaan jo mahdollisten lukupiirin pyörittämiseen liittyvien uusien ideoiden vuoksi. Olenhan syksyllä menossa puhumaan muutamaan tilaisuuteen lukupiireistä oman Lukupiiri – Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika -kirjani pohjalta, ja uudet vinkit ovat aina kiinnostavia.

Frida Skybäckin edellinen teos Kirjakauppa Thamesin varrella oli kustantajan sivujen mukaan melkoinen myyntimenestys. Minä en ole kirjaa lukenut, mutta sen esittelyn perusteella se on selvästi sukua Lukupiiri maailman laidalla -kirjalle. Molemmissa on konkurssin partaalla horjuva liiketoiminta (kirjakauppa/rantahotelli), jonka myyntiä pohditaan. Ihmiset ovat sympaattisia reilu kuusikymppisiä, ja heidän toimintaansa tarkkaillaan kahdessa aikatasossa ja myös nuoremman naisen vinkkelistä. Ja mukana on kissa.

Kirjan nimi: Lukupiiri maailman laidalla

Kirjan nimessä luvataan ihan liikoja. Tarinassa nimittäin ei ikinä päästä viettämään yhtään lukupiirin kokoontumista ja maailman laidallakin viitataan Skåneen, jonnekin Ystadin ja Simrishamnin välimaastoon. Ainakin minulle maailman laidalla tarkoittaa tyyliin Uutta-Seelantia, Tulimaata tai Islantia, mutta ehkäpä kirja on kirjoitettu amerikkalaisyleisölle, jolle Ruotsi on kaukana. Eräs päähahmoista on Patricia, joka tulee Yhdysvaltojen itärannikolta Ljusskäriin, Skånen rannikolle etsimään yli kolmekymmentä vuotta sitten kadonnutta sisartaan. Kirjan nimen suomennos on alkuperäisen mukainen: Bokcirkeln vid världens ände.

Kirjan arvoitus: kadonnut sisar

Vuonna 1987 Patrician sisar Madeleine lähti Ljusskäriin vuodeksi työskentelemään vapaaseurakunnassa. Muutamien viikkojen kuluttua Madeleinen kerrottiin nousseen Malmöön menevään bussiin, ja sen jälkeen hänestä ei ole kuultu mitään. Yllättäen vuonna 2019 Patricia saa postissa Madeleinen kaulakorun ilman mitään viestiä. Patricia päättää lähteä Ruotsiin, äitinsä synnyinmaahan, etsimään kadonnutta sisartaan. Arvoitus ei ratkennut vuonna 1987, olisiko nyt joku ljusskäriläinen valmis puhumaan? Karismaattinen pastori on kuollut, mutta kylässä on vielä jäljellä monta ihmistä, jotka muistavat tapauksen.

Monas Bed, Breakfast & Books

Tapahtumien keskiössä on Monas Bed, Breakfast & Books -rantahotelli. Paikka on ilmeisen hurmaava, mutta jo hieman rupsahtanut. Hotellin omistaja Mona on työteliäs 68-vuotias nainen, joka hotellin pyörittämisen lisäksi on pistänyt pystyyn vanhusten ruokapalvelun ja kehittää merilevätuotteita. Monas BBB:ssä on kirjoja joka puolella, ja sviitit on nimetty kirjailijoiden mukaan.

Sijoitin kirjan tapahtumat suunnilleen tänne Skånen rannikolle, Stenhuvudin kansallispuistoon. Ainakin rannoilla oli merilevää vuonna 2020.

Monan luona kokoontuu myös lukupiiri. Tai on joskus kokoontunut, ja he ovat päättäneet herättää harrastuksen uudelleen henkiin. Ensimmäiseksi kirjaksi on valittu Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo. Lukupiirissä ovat Monan lisäksi leskeksi jäänyt Doris ja Hollywood-tähti Marianne. Doris osaa Austeninsa ulkoa, mutta Marianne lukee kirjaa ensimmäistä kertaa ja kommentoi pitkin matkaa kirjan juonta, milloin herra Collinsia, milloin Mr Darcya.

Kylällä elää myös vastarannan kiiski Evy, joka haluaisi lukea Flaubertia ja Proustia:

Lukupiiriä Mona kai on pitänyt silloin tällöin, mutta siitä Evy ei juuri välitä. Alussa hän oli osallistunut pari kertaa, mutta kyllästynyt nopeasti tyhjänpäiväisiin keskusteluihin. Usein osallistujat olivat käyttäneet enemmän aikaa viinin valintaan kuin itse kirjasta puhumiseen, ja jotkut olivat jopa käyttäneet tilaisuutta röyhkeästi hyväkseen ja vuodattaneet omia henkilökohtaisia ongelmiaan sen sijaan, että olisivat keskittyneet kirjan juoneen ja henkilöhahmojen kehittymiseen.

Kun on itse syväanalysoinut teosta tuntien ajan ja valmistautunut jakamaan näkemyksensä, on erittäin tuskallista joutua kuuntelemaan pienessä punaviinipöhnässä olevan kotipermanentatun vakuutusvirkailijan voihkinaa, että jokin ABBA-niminen yhtye on lopettanut uransa.

Vaikka lukupiiri ei Lukupiiri maailman laidalla -kirjassa ennätäkään kokoontua, ovat sen jäsenet toistensa todellinen tukiryhmä. Kaikki yksineläviä naisia, joista erään pitää tietenkin kokeilla Tinderiä. Voikohan tänä aikana olla yhtään feelgood-kirjaa, jossa ei etsittäisi kumppania Tinderistä?

Lukupinossa myös Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo.

Simppeliä feelgoodia

Frida Skybäck kirjoittaa sujuvasti ja koukuttavasti, vaikkakin on todettava, että monin osin tarina oli melkoisen naiivi. Toisaalta lukupiirinaisten tunteet olivat hyvin tunnistettavia, ihan olisivat voineet olla vaikkapa Kirsin Book Clubin jäsenten kokemia.

Kirjallisuus on mukana vain kirjojen nimien tiputteluna pitkin tekstiä ja hotellitapahtumaan liittyvän kirjallisuusvisan suunnittelussa. Lukijana toki ilahduin aina, kun tunnistin teoksen tai tiesin ihan tarkkaan, mihin kohtaan Ylpeyttä ja ennakkoluuloa viitattiin. Lukupiiriin liittyen mainittiin sama käytänne kuin viime kesänä lukemassani Täydellinen päivä -kirjassa oli eli piiri pitäisi aloittaa cocktaileilla. Me olemme Kirsin Book Clubissa aina kuohuviini-/viinilinjalla, joten ehkäpä voisimme kokeilla tätäkin. Myös muutama lukupiirin sudenkuoppa mainitaan Lukupiiri maailman laidalla -kirjassa.

Lukupiirinaisten ystävyyden ylistys

Kirja toimi minulle hyvin. Kuuntelin sitä päivisin ollessani yksin mökillä eri askareita puuhastellessani. Iltaisin luin e-kirjana muutaman luvun. Mielessäni matkasin Skåneen, juuri sinne rannalle tai siihen tunnelmalliseen kanelbulle-kahvilaan, jossa olin syksyllä 2020. Lukupiiri maailman laidalla on myös lukupiirinaisten ystävyyden ylistys.

Suosittelenkin Lukupiiri maailman laidalla -kirjaa sellaiseen hetkeen, kun omalle lukemiselleen ei aseta kovin syvällisiä tavoitteita. Se sopii loistavasti esimerkiksi loman ensimmäiseksi kirjaksi. Ja voin kuvitella tarttuvani Frida Skybäckin aiempaan menestysteokseen Kirjakauppa Thamesin varrella tai uusimpaan tulokkaaseen Bokskåpets hemlighet.

Frida Skybäck, photo: Camilla Gewinn Stålhane

Kirjan tiedot

  • Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla
  • WSOY, 2022
  • Alkuperäisteos: Bokcirkeln vid världens ände
  • Suomentaja: Annamari Typpö 
  • 389 sivua / 11 h 47 min
  • Äänikirjan lukija: Sanna Majuri 

Rating: 3 out of 5.

Muita kirjoja, joissa on lukupiiri

Kun haluat perustaa oman lukupiirin

Kommentoi