Jenny Colgan: Raikkaita tuulia ja lukemattomia kirjoja – herkullisessa tarinassa matkataan Skotlantiin

Sataa tai ei, kirjat kuuluvat naistenviikkoon. Kirsin Book Clubin blogissa naistenviikkoon kuuluu bloggaajaystävä Tuijan naistenviikkohaasteeseen osallistuminen, tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. 18.7. alkaen joka aamu julkaisemme uuden jutun kirjoista, joista jokainen on naisen kirjoittama. Osa kirjoista on nimipäiväsankarien kirjoja, osa vain muuten viikon teemaan sopivia. Mukana on kirjoja maailmalta ja Suomesta, vakavaa ja viihdyttävää, tätä päivää ja menneisyyttä. Juttusarjan aloittaa Varpu:

Halusin tarjota naistenviikolle jotakin kevyttä ja viihdyttävää. Vietän naistenviikkoa Skotlannin kodissamme ja tietysti valitsin paikallisen kertojan. Jenny Colganin nimipäivä Suomessa sattuu sopivasti naistenviikolle.

Nina halusi kirjakauppansa myyvän laatukirjallisuutta, mutta Zoe tarvitsi kipeästi tuloja ja pysähtyi pakettiautolla turistikohteissa myymässä matkamuistoja kirjojen ohessa. Tässä sopiva valikoima autokirjakaupalle.

Jenny Colgan on kirjoittanut lukuisia myyntimenestyksiä. Hän sai vuonna 2012 kirjastaan Meet Me at the Cupcake Cafe Melissa Nathan -palkinnon romanttisesta komediasta. Sama kirja oli myös Sunday Timesin kymmenen myydyimmän kirjan joukossa. Niin oli myös Welcome to Rosie Hopkins’ Sweetshop of Dream seuraavana vuonna 2013, jolloin se voitti RNA Romantic Novel of the Year -palkinnon.

Raikkaita tuulia ja lukemattomia kirjoja seuraa Lontoossa asuvan Zoen ja hänen 5-vuotiaan poikansa elämänmuutosta, kun he muuttavat maaseudulle Skotlantiin Loch Nessin rannalle. Teos on itsenäinen toinen osa kirjakauppasarjassa, jonka ensimmäisen osan päähenkilö Nina perusti pakettiautossa toimivan liikkuvan kirjakaupan. Nina on nyt sivuhenkilö, jonka pakettiautokirjakauppaa Zoe hoitaa toisena työnään. Toinen työ on au-pairina paikallisen kolmelapsisen kartanonomistajan kodissa.

Sekä Nina että Zoe rakastavat lukemista ja kirjoja. Skotlannin maaseudulla on sadetta, lunta ja tuulta, ja siellä riittää omissa oloissaan viihtyviä vähäpuheisia miehiä. Suomalaisen on helppo solahtaa viitekehykseen.

Kartanonomistajan vaimo on hävinnyt vuosia aikaisemmin ja jättänyt eri tavoin oirehtivat lapsensa isän hoitoon. Kotiopettajattaren romaani tulee väkisinkin mieleen, kun huonokuntoisessa ja pimeässä kartanossa tuntuu joku kummittelevan. Entäs jos vaimo onkin lukittuna johonkin yläkerran lukuisista huoneista!

Jenny Colgan juoksuttaa tarinaa herkullisesti ja ymppää siihen skotlantilaista paikallisväriä. Kartanossa järjestetään perinteinen Samhainn-juhla (lausutaan sauen), josta on saanut vaikutteita nykyinen Halloween. Romantiikannälkäinen lukija saa juhlahumussa ensimmäisen vinkin loppuratkaisusta.

Hyvän mielen romaani

Kepeän kerronnan ohessa Colgan valottaa myös todellisia tavallisten ihmisten vaikeuksia. Pienellä tienestillä on pärjättävä käytännössä yksinhuoltajana. Isä ei ole kovin kiinnostunut lapsestaan, ainakaan tämän taloudellisista tarpeista. Lapsilla on mielenterveysongelmia, joita koulu tai viranomaiset eivät pysty hoitamaan.

Suomalainen kustantaja Gummerus puhuu Jenny Colganin kirjoista hyvän mielen romaaneina. Olen aikaisemmin kuunnellut myös tämän kirjakauppasarjan ensimmäisen osan Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. Hyvä mieli molemmista jäi. Suosittelen Colganin kirjoja vakavampien teosten välipalaksi. Ne ovat tarpeeksi todenmakuisia ja samalla juonessa on jännitettä. Niin, ja sitä romantiikkaa!

Jenny Colganin kuva Kajsa Goransson.
 • Jenny Colgan: Raikkaita tuulia ja lukemattomia kirjoja
 • Gummerus, 2021
 • Alkuperäisteos The Bookshop on the Shore, 2019
 • Suomentanut Paula Takio
 • 464 sivua, 13 h 12 min
 • Äänikirjan lukija Anniina Piiparinen

Rating: 3 out of 5.

Kolmen tähden päälle Varpu antaa Raikkaille tuulille ja lukemattomille kirjoille vielä plussan ja lisää, että omassa lajissaan kirja on aivan mainio.

Jenny Colganilta on ilmestynyt suomeksi Gummeruksen julkaisemana seitsemän romaania:

 • Uusia lukuja ja onnellisia loppuja, 2020
 • Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua, 2020
 • Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita, 2021
 • Raikkaita tuulia ja lukemattomia kirjoja, 2021
 • Jouluvaloja ja takkatulen rätinää, 2021
 • Vihreitä kukkuloita ja kaukorakkautta, 2022
 • Aamuruskoja ja uusia alkuja, 2022

Mukana #naistenviikko-haasteessa

Olemme mukana kirjabloggareiden jo perinteeksi muodostuneessa naistenviikon haasteessa. Koonti löytyy Tuijata-blogista 25.7.2022.

Lue myös muut naistenviikon lukuvinkkimme:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *