Kaari Utrio 80 vuotta – lukupiiri onnittelee sydämellisesti ja juhlistaa lukemalla Kaarin teoksia!

Kaari Utrio on viiden vuosikymmenen ajan ollut yksi Suomen suosituimpia kirjailijoita. Alkuaikojen nihkeät kritiikit vaikuttavat tänä päivänä suorastaan ummehtuneelta, sillä Kaarin historialliset romaanit ovat ansiokkaasti olleet tienraivaajina myös muille avartaville ja viihdyttäville naisten tarinoille. Silti emme olleet Kirsin Book Clubissa lukeneet yhdessä vielä yhtään Kaari Utrion teosta, vaikka monella onkin Eevan tyttäret -klassikko ja useampia historiallisia romaaneja, kenties perittyjä, hyllyssään.

Kaari Utrio täyttää tänään 28.7.2022 80 vuotta, sydämelliset onnittelut! Me päätimme onnitella kirjailijaa lukemalla hänen teoksiaan ja osallistumalla kirjabloggareiden Kaari Utrio 80 -onnitteluhaasteeseen. Lukupiiriläisistä kukin valitsi jonkun teoksen Kaarin tuotannosta ja vastasi lukemansa perusteella seuraaviin kysymyksiin:

  1. Valitsemasi kirjan juoni hyvin tiiviisti.
  2. Mikä oli parasta kyseisessä kirjassa?
  3. Onko kirja kestänyt aikaa?
  4. Mitkä ovat omat onnitteluterveisesi Kaarille?

Kaari Utrio on ilmoittanut, että ei enää kirjoita romaaneja, mutta hänen kynästään voi edelleen nauttia seuraamalla Kaaria Facebookissa. Meidän kirjavalintamme on vain pieni otos Kaarin tavattoman laajasta tuotannosta, joka käsittää 37 romaania ja 22 tietokirjaa. Koko tuotantoon voi tutustua mm. Kaarin omilla kotisivuilla tai hänen kustantajansa Tammen sivuilla.

Listasimme lukemamme romaanit niiden kuvaamassa aikajärjestyksessä. Kavalkadin lopussa on vielä muutama tietokirja sekä sananen Kaarista kirjoitetusta tuoreesta elämäkerrasta.

Kaari Utrion romaaneja

Pirkkalan pyhät pihlajat / AD 1280-1282

Pirkkalan pyhät pihlajat -teoksen kansikuva on tämän vuoden helmikuussa julkaistusta uusintapainoksesta. Mieluiten olisin kuvittanut kirjoitukseni alkuperäisen, vuonna 1976 julkaistun kirjan kansikuvalla, mutta sopivaa kuvaa ei löytynyt. Kannen suunnittelu Mika Kettunen. Kuva Tammi.
  • Pirkkalan pyhät pihlajat, Tammi, ilmestynyt 1976 (uusintapainos 2022)
  • Äänikirjan lukee Kirsti Valve, kesto 9 t 4 min.
  • Äänikirjan kuunteli ja e-kirjan luki Airi Vilhunen, jonka kommentit:

Juoni: Hillin suurtalossa Pirkkalassa Pyhäjärven rannalla eletään aikakausien vaihtumista. Talon Vanha on kuolemaisillaan ja kysymys Hillin tulevasta isännästä on auki. Hillin talon mailla on pihlajalehto, vuosisatoja vanha kalmisto, johon vainajat on haudattu. Enää ei haudata, sillä kirkon opit ovat tavoittaneet pirkkalaisten asuinsijat. Vanhat uskomukset, tavat ja parannuskeinot elävät suurtuvassa kuitenkin vielä vahvoina.

Kirjan toisiinsa kietoutuvat tarinat kerrotaan kuuden henkilön kautta: Raajarikkoinen Filippa seuraa tapahtumia sivussa mutta omalla tavallaan niitä ohjaillen. Tarinansa kertovat kaksi Hillin miniää, luostarissa kasvanut kuvankaunis Aleidis Ragvaldintytär ja Barbara Catillina, piispantytär ja ennen Hilliin tuloaan kirkkoherran forsia eli rakastajatar. Epämiellyttävin kertoja on itäisten maakuntien ensimmäinen käskynhaltija Ritari Kaarle, pöykeilevä juoppo. Viimeisenä vuorossa on Hillin suurtalon mahdollinen tuleva isäntä, pirkkalaispäällikkö Tuomas Haukka, Aleidisin ja Barbara Catillinan puoliso, jota kiinnostaa uusi aika ja sen tuomat mahdollisuudet kauppiaana enemmän kuin Vanhan jälkien seuraaminen.

Parasta kirjassa oli se, miten se loi eteeni hätkähdyttävän elävän kuvan 1200-luvun loppupuolen elämästä nykyisen Tampereen tienoilla, Turussa ja Novgorodissa. Kuva ei ollut kaunis, vaan raaka ja julma, mutta hyvin uskottava. Naisten ja sairaiden kohtelu järkytti. Uskonnon vaikutus moraaliin ja tapoihin oli vielä, kirkonmiehillä itselläänkin, kovin vähäinen. Erityisen kiinnostavaa oli lukea ajan kaupankäynnistä ja sen vaikutuksista. Lisäplussaa tuli kirjan alusta, jossa on tiivis rautaisannos kirjan tapahtuma-aikaa pohjustavaa historiaa vuosilta 800-1200.

Aikaa Pirkkalan pyhät pihlajat on kestänyt hyvin. Kirja olisi hyvin voinut olla yksi tänä vuonna ensimmäisen kerran ilmestyneistä historiallisista romaaneista. Tapahtumien seuraaminen kuuden eri henkilön kautta on hyvinkin freesi ratkaisu ja mahdollistaa luontevalla tavalla näkökulmien laajenemisen Novgorodiin asti.

Onnittelen Kaaria kirjailijana, jonka mittava tuotanto takaa hänen paikkansa yhtenä merkittävänä suomalaisena kirjailija. Onnittelen häntä historioitsijana, joka on hyödyntänyt tietonsa ja osaamisensa suomalaisten lukijoiden pysyväksi iloksi. Onnittelen Kaari Utriota yhteiskunnallisena vaikuttajana, joka rohkeasti on ottanut kantaa naisten, lasten ja perheen puolesta.

Isabella / tapahtumat 1351-

  • Isabella, Tammi, ilmestynyt 1988
  • Äänikirjan lukija: Kirsti Valve, kesto 16. h 17 min
  • Äänikirjan kuunteli Varpu Olsonen, jonka kommentit:

Juoni: Isabella syntyy vuonna 1351 Turun piispantalossa piispan ja muiden miesten kauhistukseksi. Äiti kuolee synnytykseen, isän Simon de Grahamin juuret ovat Skotlannissa. Isabella kasvaa ison Osmankartanon perijäksi Kokemäellä. Isän ystävän Henrik Rikkaan luona Isabella oppii tuntemaan jo lapsena Rikailan sukulaispojan Niklas Tavastin. Viipurin linnassa opetellaan vallasnaisen elämää äidin sukulaisten vieraana. Dramaattisin tapahtuma kirjassa on Turun linnan piiritys ja sen järkyttävät seuraukset. Lopussa romantiikka kukkii ja tulevaisuus näyttää valoisalta Rikailassa.

Kun oleskelen usein Skotlannissa, tarkistin huvikseni tunteeko wikipedia Simon de Grahamin, jota ei kirjan henkilöluettelossa ole merkitty todelliseksi historialliseksi henkilöksi. Falkirkin taistelussa kuoli aatelinen John de Graham vuonna 1298. Utrio kertoo Simonin isän William de Grahamin paenneen Skotlannista Falkirkin taistelun jälkeen. Meille nykyihmisille Falkirkin taistelu on tuttu Bravehart -elokuvasta, jossa Mel Gibson esittää Willam Wallacea Skotlannin ensimmäisessä itsenäisyystaistelussa Englannin kuningasta (Edward I) vastaan.

Pidän siitä, että lukiessa oppii jotakin uutta. Historia on aina kiintoisaa ja erityisesti tässä valottui naisen täydellisen alistettu asema. Olen lukenut parikymppisenä useamman Utrion teoksen ja kaikissa toistui sama kuvio: Pieni, siro ja nokkela sankaritar tapaa kookkaan ja voimakkaan sankarin kirjan alussa. Tiet vievät erilleen, mutta lopussa päätyvät onnellisesti yhteen. Arvelen tämän perustuvan siihen, että nainen pärjäsi noihin aikoihin ulkonäöllä, oveluudella ja taidoillaan, mies taas voimalla, sotimalla ja rahalla. Lukija voi kuitenkin turvallisesti uskoa onnelliseen loppuun.

Kirja on kestänyt aikaa erinomaisesti. Tapahtumia ja jännitystä riittää toimintakirjallisuudenkin ystävien tarpeeseen. Historiantutkimus tuo tietysti aina uuttakin tietoa, mutta eivät faktat niin kovin nopeasti vanhene.

Kiitokset Kaarille mahtavista historian oppitunneista helposti sulavassa muodossa. Erityinen kiitos kirjan jälkisanoista, joissa Utrio kertoo lyhyesti aikakaudesta. Sanasto oli hyödyllinen. Ihailen myös sitä, miten tarkkaan historiallisten seikkojen taustat on selvitetty.

Viipurin kaunotar / tapahtumat 1495 –

  • Viipurin kaunotar, Tammi, ilmestynyt 1973
  • Äänikirjan lukija Kirsti Valve, kesto 11 h 39 min
  • Äänikirjan kuunteli Päivi Jääsaari, jonka kommentit:

Juoni: Viipurin kaunotar on keskiaikaan sijoittuva rakkaustarina. Tarina alkaa Viipurin pamauksesta vuonna 1495. Elina Folkentytär Tavast on kaunis, ilmeisen hyvästä suvusta, mutta saanut myös kummallisen naisen maineen. Lisäksi isä on menettänyt omaisuutensa eikä siksi kunnon myötäjäisiä ole tyttären avioitumista varten luvassa. Elinan pelkona on jääminen vanhaksipiiaksi – onhan hän kahdenkymmenenneljän ja melkein vanhus, kun vihdoin pääsee naimisiin. Välillä aikaa vietetään Viipurissa, välillä Turussa ja jonkin aikaa myös Porvoossa. Tarina kertoo elävästi matkan varrelle tulleita sattumuksia. Kaikki ei olekaan täydellistä rouvan elämää.

Parasta kirjassa on keskiaikaisen elämäntyylin kuvaus. Historia tulee kirjan myötä eläväksi, myös naisen alisteinen asema keskiajalla on kuvattu hyvin. 

Kirja on kestänyt hyvin aikaa. Keskiajan kuvaus on onnistunutta, uudemmat lukemani saman genren kirjat ovat samantyylisiä, joten Kaari olisi varmasti nytkin saanut hyvin kirjansa julkaistua.

Kaarille lähettäisin kiitokset ja onnentoivotukset pitkästä kirjallisesta urasta, joka on tuottanut historiatietoa ja kertomuksia naisten asemasta eri aikoina. Oman äitini kirjahyllystä muistan Eevan tyttäret. Itse en aiemmin ole Kaarin teksteihin syvällisemmin perehtynyt, mutta lukukokemus oli ennakko-odotuksiani positiivisempi.

Aatelisneito, porvaristyttö / tapahtumat 1520-1536

Aatelisneito, porvaristyttö on Kirsin mummun peruja.
  • Aatelisneito, porvaristyttö, Tammi, ilmestynyt 1974
  • Äänikirjan lukija Sara Paavolainen, kesto 14 h 39 min
  • Kirjan luki ja kuunteli Kirsi Ranin, jonka kommentit:

Juoni: Kirjassa seurataan kahta vuonna 1500 syntynyttä naista. Aatelisneito on kuningas Kustaa Vaasan sisko Margareeta, joka leskeksi jäätyään hurmaantuu eräänlaisesta casanovasta. Porvaristyttö on tuliluontoinen Ursula Särkilahti, joka myös jää leskeksi ja rakastuu aivan käsittämättömästi väärään mieheen. Onneksi tarinassa on olemassa myös Mr Darcyn tapainen rikas, viisas ja luotettava mies, Lepaan kartanon Jan Klaunpoika. Kahden naisen elämää seurataan tahoillaan, kunnes he sattumusten kautta myös kohtaavat.

Parasta kirjassa on ajan ja tapojen kuvaus. Naisen olematon asema aina jonkun miehen alaisuudessa tuli selkeästi esille. Sain kelpo historiatäydennystä 1500-luvulle Anneli Kannon Rottien pyhimyksen ja Johanna Valkaman Katariinanpyörän tapahtuma-aikojen väliin.

Kirja oli kestänyt hyvin aikaa, vaikka ihan kaikki yksityiskohtaiset linnakuvaukset eivät enää ehkä pääsisi julkaistuun versioon. Hieman minua hämäsi, kun en tiennyt, ketkä kaikki olivat todellisia henkilöitä. Esimerkiksi Petrus Särkilahti oli uskonpuhdistaja, Martti Lutherin oppilas ja Mikael Agricolan opettaja, mutta oliko hänellä oikeastikin sisko nimeltään Ursula?

Kaarille nostan maljan edistyksellisestä kirjailijanurasta! Ei ole ollut helppoa avata naishistoriaa ja kirjoittaa viihdettä, kun sen ajan setämiehet ovat lytänneet niin monin tavoin. Seuraajille on polku ollut valmiimmin tallattu. Minäkin olen ollut ennakkoluuloinen, kuvitellut kirjoja aivan hömpäksi, mutta lukemani historiaosuus oli niin tanakkaa, että taatusti tartun toiseenkin Kaarin romaaniin!

Kirstin / tapahtumat 1500-luvun loppupuolella

  • Kartanonherra ja kaunis Kirstin, Tammi, ilmestynyt 1968
  • Uudet painokset vuoden 1998 jälkeen nimellä Kirstin
  • Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn, kesto 14 h 39 min
  • Kirjan kuunteli Minna Väisälä, jonka kommentit:

Kirstinin tarina tapahtuu 1500-luvun jälkimmäisellä puoliskolla, kun Ruotsin kuninkaana Kustaa Vaasan jälkeen hallitsee originelli Eerik XIV. Kuninkaan uskollinen palvelija Klaus Kristerinpoika Horn, joka on oikeasti elänyt henkilö, piirittää pitkään ja sinnikkäästi itsenäistä Kirstiniä. Nuori kaunotar pitäisi mieluummin vapautensa kuin menisi naimisiin. Ei liene yllätys, että he lopulta saavat toisensa. Ajat ovat kuitenkin levottamat, ja lukijalle on tarjolla paljon muutakin kuin romantiikkaa.

Parasta Kirstinissä on päästä tutustumaan asiansa hallitsevan esikoiskirjailijan luomaan maailmaan, joka perustuu omaan historiaamme.

Historiallisen aiheensa ja taitavan kirjoitustavan ansiosta Kaarin esikoisromaani Kirstin on kestänyt aikaa erinomaisesti. En ole aiemmin ollut kiinnostunut historiallisista romaaneista, Kirstin käänsi pääni, ja uskon että nuoremmatkin sukupolvet vielä Kaari Utrion tuotannon löytävät.

Onnitteluterveiseni Kaarille yhdistyvät kiitoksiin monipuolisesta tuotannosta, jossa eri tavoin kiehtovat tarinat punotaan todennettujen faktojen tai muuten mahdollisten tapahtumien ympärille. Historialliset romaanisi ovat kiinnostavia näyttäessään nykyihmiselle miten ennen elettiin, tietokirjoissasi löysit katveeseen jääneen alueen, naisen elämän.

Ruusulaakso / tapahtumat 1970-luvulla

Ruusulaakso sai uuden tulemisen vuonna 2005.
  • Ruusulaakso, Tammi, ilmestynyt 1982
  • Äänikirjan lukija Kirsti Valve, kesto 12 t 28 min
  • Kirjan kuunteli Minna Väisälä, jonka kommentit:

Koska Kaari Utrion fiktiotuotanto ei ole minulle entuudestaan tuttua, valitsin kuunneltavakseni kaksi toisistaan poikkeavaa romaania. Vaikka aika ja yhteiskunta ovat erilaisia, ihmissuhteista samoin kuin naisen asemasta löytyykin yllättävästi yhdistäviä tekijöitä.

Ruusulaakson tarina kertoo hyvin erilaisten siskosten, kiltin pikkusiskon ja kovan isosiskon, elämän muutamasta vuodesta 1970-luvun lopulla. Perhe ja suku sekä taidemaailma ja taiteilijamyytit luovat ympäristön, jossa vahvat hallitsevat ja useimmat ovat vähän hukassa.

Parasta Ruusulaaksossa on ehdottomasti sen terävä, paikoin pisteliäskin ajankuva. Romaani on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1982, ajallisesti lähellä tapahtumia siis.

Oliko Ruusulaakso kestänyt aikaa? Ehdottomasti, jopa erittäin hyvin. Utrio on onnistunut poimimaan romaaniin pintakuohun alta kestävämpiä teemoja, jotka eivät ole aikaan sidottuja ja ihmistyyppejä, jotka elävät kaikkina aikakausina.

Kaari Utrion tietokirjoja

Eevan tyttäret – Eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia

Kuvassa Kirsin Eevan tyttäret, joka löytyi tyttären huoneen kirjahyllystä. Kirre-tytär kertoi lukeneensa sen ainakin kahdesti ja saaneen siitä vaikutteita tasa-arvoajatteluunsa.
  • Eevan tyttäret – Eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia, Tammi, ilmestynyt 1984
  • Printtikirjoja on vaikea löytää edes antikvariaateista eikä kirjasta ole äänikirjaa
  • Kirjan luki Eija Rintala-Murtoaro, jonka kommentit:

Kirja alkaa Kertomuksella Maaemosesta,  nykyisen Turkin Anatoliassa  8000 vuotta sitten sijainneen muinaiskaupungin papittaren ja hänen tyttärensä haudan kuvailemisesta. Lähes 500-sivuinen teos päättyy kappaleeseen Oikeus omaan ruumiiseen. Siihen väliin mahtuu valtavasti tietoa naisten elämän eri puolista, todellinen klassikko!

Eevan tyttäret -teos on myös erinomaisesti kuvitettu eri aikakausien tyypillisin kuvin ja piirroksin. (Samaa sanoi Kirre Ranin, joka oli teininä lukenut Eevan tyttäret nimenomaan kuvien kautta.)

Lukiessani kirjaa olin 26-vuotias. En aiemmin ollut kiinnostunut naisten historiasta tai historiasta yleensä,  mutta Kaari Utrion mielenkiintoinen kerronta sai minut mukaansa. Olin aiemmin lukenut hyvinkin paljon hänen historiallisia romaanejaan, en historian vuoksi, vaan niiden romanttiset tarinat viehättivät silloista nuorta minääni. Eevan tyttäret antoi minulle perspektiiviä naisena olemisesta .

Kirja on yhä edelleen ajankohtainen ja sen luettuani olen onnellinen, että naisen, lapsen ja perheen asema on edes hieman kohentunut vuosien saatossa.

Kiitos Kaari Utrio siitä, että olet kirjoittanut niin erilaisia teoksia. On ollut rakkautta ja romantiikka ja historiallista faktaa. Paljon olen teoksiasi lukenut ja vieläkin silloin tällöin palaan Eevan tyttäriin ja Venukseen.

Perhekirja – Eurooppalaisen perheen historia

  • Perhekirja – Eurooppalaisen perheen historia, Tammi ilmestynyt 1998, uusintapainos Amanita 2000
  • Kirjasta ei ole äänikirjaa
  • Kirjan luki Minna Väisälä, jonka kommentit:

Pyytämättä, yllättäen ja bonuksena kesälomareissuni kirppisostoskoriin löysi tiensä myös 1998 ensimmäisen kerran ilmestynyt Perhekirja Eurooppalaisen perheen historia. Teos kattaa kaksi vuosituhatta antiikista nykypäivään.

Perhemuodoista ja perheen perustamisen sosiaalisista ja taloudellisista merkityksistä on mukavaa lukea yksiin kansiin muokattuna. Puhumattakaan naisen (niiden joita ei jo vauvana tapettu) asemasta ja taloudellisesta vallasta, joka on muokkautunut vuosisatojen varrella, eikä aina lineaarisesti parempaan päin.

Kaari: Kirjailija Kaari Utrion elämä

  • Anna-Liisa Haavikko: Kaari: Kirjailija Kaari Utrion elämä, Siltala, ilmestynyt 2021
  • Äänikirjan lukija Erja Manto, kesto 19 h 8 min
  • Kirjan luki Pirjo Helenius-Viitamäki

Kaari Utrion elämäkerrasta nousee esiin, kuinka valtavasti taustatyötä Kaari on teoksiensa taustalla tehnyt. Tarinoiden peruskalliona ovat historialliset faktat, joiden ympärille ihmissuhdekoukerot on rakennettu. Käsittämättömältä tuntuu tänä päivänä, kuinka kriitikot ovat väheksyneet Kaarin työtä tai kuinka Eevan tyttärille ei meinannut löytyä kustantajaa. ”Naisten historia, kuka sellaisesta olisi kiinnostunut?” sanoi Tammen toimitusjohtaja Olli Arrakoski. Onneksi kustannuspäätös syntyi, sillä lukijat ovat aina rakastaneet Kaarin historiallisia romaaneja ja naisen elämää kuvaavia tietokirjoja.

Elämäkerta on myös avoin tilitys Kaarin perhe-elämästä. Ensin Kaarin lapsuudenkodin tunnelmat, sitten suuri rakkausavioliitto myötä- ja vastamäkineen. Mediassa on hymyilty yhdessä, vaikka kotona on kaihertanut muun muassa Kain alkoholismi. Äitinä vihlaisee lukiessa, kun Kaari jättää kaksi pikkupoikaa heidän isälleen lähtiessään Kain matkaan.

Kaari on ollut tavattoman ahkera ja kurinalainen. Aikataulut on aina pidetty. ”Joutenolo on joutavaa!” toteaa Kaari, joka lähtee aamusta ensin verkoille, sitten kirjoittamisen pariin. Päivä keskeytyy vain aterioihin. Vapaa-ajallakin on vähintään kudin kädessä.

Kirjassa on myös valotettu Kaarin teosten taustoja. Missä elämänvaiheessa teos on kirjoitettu ja minkälaista taustatyötä teos on edellyttänyt. Kirjassa käydään myös lävitse teoksen saama kritiikki. Milloin mollattiin viihdekirjailijaksi, milloin parjattiin rouvaspornosta.

Kiinnostavaa on myös lukea kustantamoyhteistyötä Tammen kanssa sekä oman Amanita-kustantamon vaihdeista. Amanita on todellinen perheyritys, jossa kaikki tekivät vähintään oman osansa.

Kaari-printtikirjan etu oli se, että kirjassa oli paljon kuvia, jotka elävöittivät tekstiä.

Minulle jäi kuva, että Kaari Utrio on ahkera, energinen, poikkeuksellinen nainen, joka toimii myös aktiivisesti oman somerniemeläisen yhteisön hyväksi ja osallistuu laajemminkin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mielenkiintoista oli lukea, että Kaari kannatti Suomen NATO-jäsenyyttä jo 2000-luvun alussa. Hän myös puolusti maaseutua ja puhui ruokatuotannon omavaraisuudesta. Historioitsija osasi katsoa myös eteenpäin. ”Kun olemme suuren Venäjän naapurina, meille voi tapahtua mitä vain ja milloin vain”, sanoi Kaari Utrio vuonna 2003.

Haluan onnitella Kaari Utriota poikkeuksellisen merkittävästä elämäntyöstä. Hän on aina puolustanut naisen asemaa miehisessä maailmassa. Upeaa oli nähdä hänet virkeänä tänäkin kesänä Somerniemen kesätorilla!

Kirsin Book Club onnittelee sydämellisesti 80-vuotiasta Kaari Utriota!

Suosittelemme lämpimästi Kaarin tuotantoon perehtymistä, kirjoja ei kannata jättää äidin/mummun hyllyyn pölyttymään. Me yllätyimme, kuinka hyvin historialliset romaanit olivat kestäneet aikaa ja kuinka kiinnostavaa niitä oli lukea tänäkin päivänä! Kiitos myös Tammelle, joka on tuottanut niin monesta Kaarin teoksesta äänikirjan.

Kirjaa kommentteihin, mitkä ovat sinun suosikkisi Kaari Utrion tuotannosta tai vaikkapa onnitteluterveiset Kaarille – toivotaan, että päivänsankari löytää lukijaksi!


Osallistumme tällä jutulla kirjabloggareiden Kaari Utrio 80 vuotta -juhlahaasteeseen. Lisää Kirjasähkökäyrä-blogissa.

Kommentit
  1. Tea
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Amma
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi