Arttu Tuominen: Häväistyt – kun vaara vaanii verkossa

Arttu Tuominen sai Delta-sarjansa avausosasta Verivelka Vuoden johtolanka -palkinnon. Sarjan neljäs osa Häväistyt jatkaa Porin poliisilaitoksen maisemissa ja vakuuttaa jälleen. Toimintaympäristö ja henkilöt ovat siis edellisten osien lukijoille jo tuttuja. Tuominen onnistuu kuitenkin luomaan myös Häväistyt tuoreeksi ja koukuttavaksi kokonaisuudeksi erilaisella rikostyypillä ja henkilögallerian painotuksia muuttamalla.

Häväistyt on tummasävyinen ja taidokas rikosromaani.

Vaikka Häväistyt on myös ajatuksia herättävä romaani, se on loistava dekkari, joten selvittelen luku- ja kuuntelukokemustani perinteisten dekkarikysymysten kautta.

Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Tutut poliisityön puurtajat selvittävät tällä kertaa yläasteikäisten tyttöjen katoamisia. Vuosien varrella tapahtuneet katoamiset maan eri puolilla on käsitelty yksittäisinä tapauksia tai ruumiin löydyttyä henkirikoksina. Nyt etsitään 13-vuotiasta Lauraa, jonka käytös on muuttunut ennen katoamista. Mistä on kysymys, onko Laura häipynyt vapaaehtoisesti?

Tutkimusten edetessä esiin nousee nippu vanhoja, jo tuloksettomina suljettuja tapauksia, joissa on tuttuja piirteitä. Ja jahti alkaa!

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Porin poliisilaitokset väki on esitelty jo edellisissä osissa. Häväistyissä näkökulma on paljolti Linda Toivosen, jonka menneisyydestä paljastuu muutakin kuin vaikea äitisuhde. Jari Paloviidan perhe-elämää avataan entisestään. Täytyy sanoa, että Paloviidan appivanhempien kohdalla minunkin hyväuskoisuuteni joutui hieman koetukselle. Maailma on kuitenkin juuri niin hullu, että ehkäpä tuollaisiakin on olemassa.

Henkilöihin tuo uskottavuutta heidän rosoisuutensa. Delta-sarjan poliisit eivät ole supersankareita, vaan oikean oloisia ihmisiä ongelmineen sekä itsensä että perheidensä kanssa.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Olen aiemminkin kehunut Delta-sarjan juonia. Ne pitävät edelleen, kuljetus on taitavaa, eikä Tuominen Häväistyissäkään tyydy ensimmäiseen ja ilmeisimmältä näyttävään ratkaisuun.

Häväistyt on mainiota rentoutusta vaikkapa raikkaan drinkin kera. Mutta vain yhden. Syyn siihen, ettei lukijalle enempi maistunut, voi päätellä kirjasta.

Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Delta-sarjan kerronta kulkee poliisivetoisesti ja parhaiten tutustumme Porin poliisilaitoksen tiimin jäseniin. Rosvot, roistot ja rikolliset jäävät ohuemmiksi hahmoiksi, joiden kuva jää himmeämmäksi. Tällä kertaa vuorossa on Linda, eronnut yksinhuoltaja joka kamppailee oman menneisyytensä haamujen kanssa. Linda on äitinsä tytär ja tyttärensä äiti, ja molemmat suhteet luovat tarinaan jännitettä.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

On ja ei ole. Arttu Tuominen jättää romaanin raakuuden yksityiskohdat pääosin lukijan mielikuvituksen varaan. Asetelma, nuorten teinien katoaminen ja tappaminen, on kuitenkin niin julma ettei lukija ilman mielenliikutusta selviä.

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Kyllä, dekkari pisti pohtimaan vaikkapa verkon vaaroja. Niiden rinnalle Häväistyt tuo hienosti samantyyppiset hyväuskoisuuden aikaansaamat riskit ajalta ennen tietokoneiden ja -verkkojen kautta. Emme ehkä voi syyttää maailman pahuudesta teknologista kehitystä, vaan ilmiöt ovat syvemmällä, vain niiden ilmiasu vaihtelee.

Häväistyjen koskettavuutta lisää myös ympäristön ja pahantekijän tavallisuus. Usein luomme ulkoisia uhkakuvia, emmekä muista että paha saattaa olla keskellämme sutena lammasten vaatteissa. Tuominen kutoo arkisista aineksista käsinkosketeltavaa jännitystä ja onnistuu taas.

Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Odotin Häväistyjen ilmestymistä malttamattomana, enkä pettynyt. Suosittelen teosta kaikille taidokkaiden rikosromaanien ystäville. Näin siitä huolimatta, että aihepiiri ei kaikilta osin ollut mukavaa luettavaa. Tähtiä annan lukijan taas mukanaan vievän Delta-sarjan tällekin osalle neljä. Ja puolikkaan päälle siitä, että äänikirjan lukijaksi on saatu alusta asti ja kaikissa osissa pidetty omassa työssään taitava Ville Tiihonen.

Arttu Tuominen, kuva: Mikko Rasila / WSOY
 • Arttu Tuominen: Häväistyt
 • WSOY 2022
 • 396 sivua
 • 10 t 18 min
 • Äänikirjan lukija: Ville Tiihonen

Rating: 4.5 out of 5.

Lue myös arviomme Delta-sarjan aiemmista osista:

Kommentit
 1. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Minna
   • Jane / Kirjan jos toisenkin
 2. Viivi / Kirjailuja

Kommentoi